Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

GrootGroenPlus organiseert persexcursies voor internationale vakpers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Frank van Suchtelen, woensdag 27 september 2023
888 sec


Al sinds 2012 organiseert GrootGroenPlus persexcursies voor de internationale vakpers. Dit gebeurt op twee manieren. Enerzijds een bezoek aan meerdere stands van bedrijven op de beursvloer. Hiervoor wordt een keuze gemaakt uit bedrijven die niet in of dicht bij de regio gevestigd zijn en door de afstand (= tijd) niet of nauwelijks kans maken op een locatiebezoek van de groep journalisten aan hun bedrijf. Anderzijds wordt de groep journalisten door de externe persexcursie in staat gesteld een bezoek te brengen aan de bedrijfslocaties en daar met eigen ogen en oren waar te nemen hoe de bedrijfsvoering en het teeltproces in elkaar steken.

Gerard en Frank Jochems van Boomkwekerij Den Eldert<(Foto: Foto Gerard en Frank - Bijschrift:>
Gerard en Frank Jochems van Boomkwekerij Den Eldert<(Foto: Foto Gerard en Frank - Bijschrift:>

Deze in- en externe persexcursies worden elk jaar bijgewoond door een twintigtal journalisten uit tal van Europese landen, waarbij de groep vanuit GrootGroenPlus wordt ontvangen en begeleid.

Dit jaar worden tijdens de interne persexcursie de volgende bedrijven aangedaan:

KVBC (Awards) uit Boskoop, standnr. A006;
Van der Peijl Tuinplanten uit Zundert, omdat dit bedrijf op GGP 2023 het podium vormt voor uitreikingen en de start van de persexcursies, standnr. R125;
Huverba BV uit Opheusden, standnr. R121;
Wm J. Hooftman uit Boskoop, standnr. R119;
OptiPlug BV uit De Lier, standnr. R120.


Tijdens de externe persexcursie worden dit jaar bezocht:

Jongenelen Plants uit Klundert, met name de percelen met hun opstanden in Sprundel, standnr. B073;
Boomkwekerij Den Eldert en Laxsjon Plants uit Zundert, standnrs. B074 en R041;
Meer Plant BV uit Meer (B), standnr. G050;
Kenniscentrum Rootz uit Zundert, standr. B080.


Interne persexcursie

KVBC: alles draait om het sortiment

De KVBC (Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen) is een landelijk opererende, onafhankelijke organisatie die nieuwe rassen keurt, vergelijkende keuringen doet van bestaande rassen en haar leden helpt bij het maken van keuzes in het sortiment. Leden van de KVBC komen uit binnen- en buitenland. Onder hen met name kwekers, handelsbedrijven, hoveniers, grootgroenvoorzieners en liefhebbers.


Doelstelling

Doelstelling van de KVBC is: groene kennis delen. Daarmee wil de KVBC de hele keten bereiken: kweker, retail én consument. Een manier van delen is het bekendmaken van de keuringsresultaten, niet alleen aan de sector, maar ook aan de consument. Vandaar dat van alle bekroonde planten het keuringsrapport te bekijken is op de site van de KVBC.


KVBC-medailles na beurskeuringen

De KVBC keurt nieuwe planten tijdens internationale vakbeurzen, waaronder GrootGroenPlus, waarna bekroonde nieuwigheden een gouden, zilveren of bronzen medaille ontvangen.


KVBC-Awards na veldkeuringen

Ook doen de keurmeesters van de KVBC veldkeuringen. In Boskoop en Zundert keuren zij nieuwe rassen die in de meeste gevallen voor een paar jaar staan opgeplant. Hier worden ze gekeurd op sier- en gebruikswaarde. Goed presterende rassen kunnen een gouden, zilveren of bronzen KVBC-Award winnen. In een bijgevoegd rapport zijn de jurybevindingen verwerkt.


De KVBC op GrootGroenPlus

Tijdens elke editie van GrootGroenPlus worden al sinds jaren de KVBC-Awards uitgereikt aan het begin van de interne persreis. Bovendien kent GrootGroenPlus een extra prijs toe aan de nieuwigheid die de meeste punten scoort bij de beurskeuring; deze krijgt een veldkeuring cadeau.


De KVBC keurt op GrootGroenPlus

Van der Peijl Tuinplanten, specialist in sierheesters in pot

De basis van het familiebedrijf Van der Peijl Tuinplanten is gelegd in 1973, toen Alex van der Peijl begon met telen van planten op de koude grond. In het begin bestaat het assortiment voornamelijk uit coniferen en heide. In latere jaren wordt de eerste kas van 2000 vierkante meter gebouwd en gestart met de kweek van heesters in een foliezak, de voorloper van de teelt in pot. Er komt steeds meer vraag en de kas wordt in de loop der jaren uitgebreid naar 8000 vierkante meter. Van der Peijl Tuinplanten kweekt inmiddels voornamelijk heesters voor het aanlegcircuit.


In 1995 zijn alle velden vernieuwd en is een uitbreiding van het assortiment gerealiseerd. Na de komst in 2007 van zoon Jean-Pierre in het bedrijf, is het assortiment nogmaals uitgebreid. Van der Peijl gaat nu ook diverse soorten planten in grotere potmaten (C7.5) kweken. Dit wordt ondersteund door de aanschaf van een potmachine, een barkstrooier en een extra heftruck.

Al snel te klein

Ondanks het gebruik van twee huurlocaties, blijkt de kwekerij toch al snel te klein. Na enig zoeken wordt een geschikte nieuwe locatie gevonden in Zundert. Het bedrijf neemt daar ruim 7 hectare grond met daarop 8000 vierkante meter kas, 1 hectare containerveld en twee schuren in gebruik. Op dat moment ligt daar nog 5,5 hectare grond braak met daarop een groot bouwblok. Het succesvolle en groeiende bedrijf neemt nog geen vier jaar later ook deze grond in gebruik. Dan staat er een bedrijf met 22.000 vierkante meter kas en 4 hectare containerveld. De groei van het bedrijf gaat door en bestaat nu uit meer dan 10 hectare.


Van der Peijl Tuinplanten kweekt nu jaarlijks een miljoen sierheesters in pot. Afhankelijk van de plant varieert het klimaat in de kassen en wisselt de temperatuur van 1,5 tot 30 graden. Het assortiment van Van der Peijl Tuinplanten bestaat uit een uitgebreide collectie tuinplanten. Zo worden er variëteiten van Ceanothus, Cordyline, Escallonia, Euonymus, Hydrangea, Photinia, Prunus, Rhododendron, Rhodoxis, Symphoricarpos en Viburnum gekweekt.
Steeds opnieuw kweekt Van der Peijl nieuwe varianten. Recent voegden zij soorten Buddleja 'Butterlfy Candy', soorten Cordyline C2 & C7.5, Elaeagnus ebb. 'Compacta', Ficus 'Little Miss Figgy', soorten Hydrangea pan. 'Living Series', Hydrangea pan. 'Petite Star', soorten Hydrangea quercifolia en soorten Rhododendron (AZ) 'Encore' toe aan het toch al omvangrijke aantal van ruim driehonderd producten.


Exclusieve soorten

Het assortiment kent ook vele exclusieve soorten, zoals de Hydrangea 'Little XS'-collectie. De kwaliteit wordt naar een zo hoog mogelijk niveau gebracht.
Ruim 90 procent van de (eind)klanten van Van der Peijl Tuinplanten bestaat uit hoogwaardige tuincentra. Hier vind je vaak de 'Little XS'-hortensia, een door Van der Peijl ontwikkelde hortensiasoort die klein blijft zonder te snoeien, gepresenteerd op een mee te leveren trendy display.


Export naar tuincentra in heel West-Europa

De verschillende artikelen worden, indien gewenst, door de kwekerij voorzien van een barcode, verkoopprijs en POS-materiaal. Zo zijn de planten direct klaar voor de verkoop.
Vanuit de, in 2019 gerealiseerde, 1500 vierkante meter grote verzendhal met laaddock en overheaddeur worden de karren met planten via twee inritten van ruim 15 meter breed geladen en vervoerd naar een groot aantal tuincentra in heel West-Europa.
Van der Peijl Tuinplanten neemt aan GrootGroenPlus deel op stand R125 aan de rode route. Vanwege de bouw van een speciale festivalstand op R125 zal ook GrootGroenPlus af en toe gebruik maken van dit podium.


Exclusieve soorten, zoals de Hydrangea 'Little XS'-collectie

Huverba kiest voor duurzaamheid

Huverba is een van de grootste boomkwekerijen en groenproviders in Nederland. Sinds 1930 voorziet dit familiebedrijf uit Opheusden afnemers in binnen- en buitenland van laan- en vormbomen, meerstammigen en solitairen uit de vollegrond (een tot vier keer verplant) en van heesters en vaste planten in containers (1,5-20 liter). De eigen kwekerij omvat 1600 verschillende soorten en cultivars op 100 hectare zand- en kleipercelen, plus 12 hectare containervelden en kassen.


Klanten ontzorgen

Het streven is om groenafnemers zo goed mogelijk te ontzorgen. Wat het bedrijf niet zelf kweekt, wordt ingekocht bij vertrouwde leveranciers. Op die manier levert Huverba jaarlijks miljoenen bomen en planten aan honderden klanten. In Nederland zijn dat overwegend hoveniers, gemeenten en aannemers van grotere beplantingsprojecten. Buiten Nederland levert Huverba hoofdzakelijk aan kwekers, groothandelaren en cash & carry stores die hun assortiment willen uitbreiden of aanvullen met kwaliteitsproducten.


Huverba streeft naar langdurige relaties op basis van wederzijdse tevredenheid en profijt. Dat geldt voor afnemers, voor leveranciers én voor de medewerkers. Zij vormen immers het belangrijkste 'werkkapitaal'. Samen met een wisselend aantal parttimers en seizoenkrachten zet het team van 65 toegewijde mensen zich dagelijks in om de bomen en planten in topvorm te houden, vraag en aanbod te matchen en klanten op maat te bedienen

Duurzaamheid

Huverba hecht veel belang aan duurzaamheid. Dat vraagt om investeren in techniek en kennis van de medewerkers. Het is een dynamisch proces, niet statisch. Alles begint met een weerbaar gewas, met het strategisch kiezen van het teeltmedium, het uitgangsmateriaal en de teeltomstandigheden. De moderne teeltvloeren helpen bij het voorkomen van schimmels en beperken de verspilling van overtollig water tot een minimum.


Ook door het hanteren van een bewust kasklimaat wordt minder energie en grondstof verspild. Bedreigt een plaag de gewassen, dan wordt gekozen voor een brede, geïntegreerde strategie en een diversiteit aan natuurlijke vijanden om parasieten te onderdrukken. Zo worden er drie soorten roofmijt ingezet tegen de twee meest talrijke belagers.

Daarnaast is er in het kader van duurzaamheid een reductie van het waterverbruik door gesloten systemen in zowel de kassen als op de containervelden, en druppelbevloeiing op zonne-energie op de meeste zandpercelen. Voorts zijn alle daken van de productieloodsen aan de zonzijde in 2022 voorzien van zonnepanelen. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van langzaam vrijkomende organische meststoffen (stalmest, compost, organische meststof) voor verbetering van het bodemleven en een gelijkmatige groei, waardoor minder chemische groeicorrecties nodig zijn. Huverba is gecertificeerd voor MPS-A, Select Plant en PlanetProof.
Wie meer wil weten over de werkwijze van Huverba, het assortiment of actuele ontwikkelingen, kan binnenkort terecht op de vernieuwde website. Daar zijn ook de juiste aanspreekpunten te vinden. Het team is u graag van dienst.


Handelskwekerij Wm J. Hooftman uit Boskoop

Handelskwekerij Wm J. Hooftman uit Boskoop heeft door de jaren heen een grote bekendheid verworven met de teelt van robuuste Acers. Op de vruchtbare Boskoopse bodem werden al in 1938 de eerste kwalitatief hoogwaardige Acers gekweekt. Het familiebedrijf staat nu onder leiding van Willem-Jan Hooftman.


Engelse markt

De oriëntatie lag oorspronkelijk sterk op de Engelse markt. Het bedrijf richt zich nu op zijn kernwaarde: het optimaal kweken van houtige gewassen. Momenteel worden circa 80 soorten Acers met de bladtypen uit Azië gekweekt. Jaarlijks gaat het om ruim 30.000 Japanse esdoorns, voornamelijk Acer palmatum, japonicum en shirasawanum. Enkele soorten worden in grote aantallen gekweekt, zoals enkele palmatum-typen. De kleinste potmaat is 10 liter. Daarnaast heeft het bedrijf een selectie van echte eyecatchers tot meerstammige solitairen in 500-litercontainers aan toe. In totaal gaat het om zo'n 100 verschillende soorten Acer die worden opgekweekt in 5000 vierkante meter foliekas.


Onlangs werd zo'n 4000 vierkante meter nieuw containerveld inclusief multifunctionele schaduwhal gerealiseerd. De kwekerij telt nu zo'n 80 procent containerveld, de hierboven al genoemde 5000 vierkante meter foliekas en nog een klein deel in de vollegrond. Het bedrijf telt momenteel 7 medewerkers.

Andere specialisaties

Naast het Acer-sortiment heeft Wm J. Hooftman ook twee andere specialisaties ontwikkeld: Cercis en Lagerstroemia. De judasboom oftewel Cercis is een veelzijdige en luxe sierheester of kleine boom. De prachtige herfstkleuren van de hartvormige, bijna ronde bladeren, als kleurenladders aan de takken, zijn zeer bijzonder, maar ook de bloeiwijze: rechtstreeks op het hout. De heesters of kleine bomen passen uitstekend in de kleine (stads)tuin en vanwege de droogteresistentie zijn het 'klimaatbomen' voor het veranderende West-Europese klimaat. Er worden momenteel zestien soorten Cercis gekweekt, in de potmaten 11, 15, 18 en 35 liter.
De door Wm J. Hooftman geleverde Cercis 'Eternal Flame' werd op de Chelsea Flower Show uitgeroepen tot plant van het jaar 2021. Bijzonder aan deze Amerikaanse judasboom is zijn bladkleur: het jonge blad is rood, om later naar oranje en goudgeel te verkleuren.


Antwoord op veranderend klimaat

De van oorsprong uit Azië en Noord-Australië afkomstige Lagerstroemia is een prima struik voor in pot of in de tuin. Ze worden ongeveer 1,5 meter hoog en bloeien voornamelijk donkerroze. 'Net als Cercis is Lagerstroemia een ideaal antwoord op het veranderende klimaat, zegt Willem-Jan Hooftman. De planten presteren optimaal op een beschutte en liefst zonnige plek in de tuin. Zeker als patioplant, op terras of balkon, brengt hij een mediterrane sfeer. In totaal worden nu twaalf soorten gekweekt, allemaal in 15-literpot en op 80 centimeter stam.


Buitenland

Inmiddels vindt een deel van het productieproces plaats in het buitenland en worden de planten in Boskoop, in pot, afgekweekt. Dit verkort de teeltduur van de nog steeds zware kwaliteit planten aanzienlijk. Het eindproduct is een degelijke plant die niet te veel is 'opgejaagd' met veel warmte en voeding. Dit betekent een sterke plant met een hoge kans op aanslaan en weinig takbreuk.
Praktisch alle producten worden in pot geteeld, in volledig gesloten systemen. Meestal worden mixkarren geleverd, met een voor het seizoen optimaal kleurenpallet. Maar het kan ook op soort. Planten worden standaard met een kleurenetiket geleverd.


Willem-Jan Hooftman

OptiPlug, specialist in paperpots

OptiPlug is gevestigd in het kloppend hart van de tuinbouw, namelijk in De Lier, centraal in de 'glazen' stad Westland. Het flexibele bedrijf voorziet kwekers van een snelle levering van paperpots. Met ruim dertig jaar ervaring in de branche staat het bedrijf samen met zijn klanten aan de basis van alles wat groeit.


OptiPlug is specialist in de productie van paperpots, de 'ideale oplossing voor de opkweek van onbeworteld plantmateriaal'. Kwekers van pot- en groenteplanten, perkgoed en bomen besparen veel tijd doordat, met het gebruik van de paperpots, routinematige werkzaamheden tot het verleden behoren. Met de nieuwste machines produceert OptiPlug paperpots in vaste vorm, zodat deze gemakkelijk te sorteren en op te potten zijn. Al hun producten zijn afbreekbaar. Door de intensieve samenwerking met diverse substraatleveranciers is het mogelijk om voor elke klant specifieke mengsels te maken.

Paperpots

De paperpots van OptiPlug worden vervaardigd van biologische materialen en zijn dus volledig afbreekbaar. De paperpots zijn beschikbaar in verschillende diameters waardoor alle planten en bomen in de paperpots gekweekt kunnen worden. Een paperpot is een afbreekbare groeiplug voor onbeworteld plantmateriaal. De plug bestaat uit stekgrond en een duurzaam papieren omhulsel dat door de wortels makkelijk te doordringen is. Dat maakt de paperpots geschikt voor het kweken van potplanten. Ook voor het kweken van groenteplanten, perkgoed en bomen zijn deze geschikt. Het gebruik van deze paperpots biedt kwekers vele voordelen, zoals een uitstekende beworteling, een snellere doorworteling van de plant in de pot en een gelijkmatige opkomst van de teelt. De paperpots zijn gemakkelijk te sorteren en op te potten, en geschikt om automatisch stek te steken. De gebruikte materialen garanderen een optimale water- en luchthuishouding.


Biologisch

OptiPlug levert zijn biologische paperpots met ieder denkbare substraatvorm. In overleg met de substraatleverancier adviseert OptiPlug over specifieke mengsels en benut daarbij de reeds dertig jaar ervaring en daarmee adequate kennis van pH en EC. Kwalitatief moet alles uitstekend zijn, want een gelijkmatige groei is belangrijk. Verder is een snelle verwerking voor een kweker van groot belang. Daarom is een goed stekgat en het eventueel bevochtigen van de paperpots van grote waarde.


De flexibele machines van OptiPlug produceren paperpots in diverse lengtes in diameters van 19, 22, 25, 30, 35, 38 en 50 millimeter. En sinds dit jaar zijn daar diameters 80, 100 en 120 millimeter bij gekomen. De klanten bepalen zelf met welk substraat en met welk pH-gehalte de pluggen gemaakt worden. De paperpots worden afgeleverd in nieuwe of eigen trays op Deense karren of pallets. Ook is het mogelijk dat klanten de paperpots zelf afhalen bij het bedrijf in De Lier.

Wanneer u OptiPlug belt, krijgt u 'gewoon' een van de eigenaren, Richard of Rico Scheffers, aan de lijn. Het is kenmerkend voor de aanpak van dit familiebedrijf. Verder maken vaste en tijdelijke medewerkers het team van OptiPlug compleet. Dagelijks wordt zo, vanaf de Veilingweg in De Lier, de basis gelegd voor een optimale groei van plant én klant.

Externe persexcursie

Michel Jongenelen combineert twee bedrijfstakken

Jongenelen Plants, handel in bomen en planten met als specialisatie bos- en haagplantsoen en Agrarische Handelsonderneming Jongenelen, die handelt in nieuwe en gebruikte machines, zijn de twee bedrijfstakken van Michel Jongenelen. Het bedrijf is gevestigd in Klundert.
De specialisatie van Jongenelen Plants is het leveren van uitmuntende kwaliteit haagplanten voor doorkweek en als hagengoed. Dit zijn hoofdzakelijk Fagus, Carpinus, Ligustrum, Prunus en Taxus. De planten worden speciaal gesorteerd op de toepassing die door de afnemer wordt aangegeven: voor oppot, doorkweken in de vollegrond of als haag. Wanneer de planten bestemd zijn voor doorkweek (oppot of vollegrond), dan worden de planten een keer extra en nauwkeurig gesorteerd. Denk hierbij aan recht doorgaande planten en beveerdheid van Fagus en Carpinus. Ook is het bedrijf gestart met het aanbieden van vertakte zaailingen en bosplantsoen speciaal voor doorkweek tot struiken; vertakte zaailingen voor bijvoorbeeld een kleinere potmaat en vertakt verplant bosplantsoen voor grotere potmaten en de doorkweek in de vollegrond.
Voor de haagplanten en voor bosplantsoen werkt Jongenelen met goede, vaste leveranciers, het meest met zijn broer Stefan. Voornamelijk richting export pakt Jongenelen de verkoop op van de planten van zijn broer. Tijdens de persexcursie van GrootGroenPlus worden dan ook de percelen met de voor Jongenelen Plants bedoelde opstand op de kwekerij van zijn broer in Sprundel bezocht.


Hagen om fruitpercelen

Naast de gangbare handel van bos- en haagplantsoen heeft Jongenelen ook een concept ontwikkeld voor hardfruittelers. Hagen om fruitteeltpercelen zijn niet meer weg te denken in het landschap. Van oudsher vooral met de zwarte els als aanvoerder. De belangstelling naar gemengde hagen neemt sterk toe, onder meer door de toenemende belangstelling voor het stimuleren van biodiversiteit.
Jongenelen Plants heeft speciaal voor fruittelers een gemengde haag samengesteld die perfect aansluit op de behoefte van fruitteeltpercelen. Het betreft het gehele seizoen lang bloeiende inheemse planten in een mix die zo veel mogelijk natuurlijke vijanden aantrekt voor de hardfruitpercelen. Ook een monohaag van els, liguster of haagbeuk of een gemengde haag is mogelijk.


Inheems bosplantsoen

Inheems bosplantsoen is ongekend populair. Met name de groeiende belangstelling voor biodiversiteit zorgt ervoor dat het gebruik van inheems bosplantsoen sterk toegenomen is. Een van de specialisaties van Jongenelen Plants is dan ook inheems bosplantsoen. Dit wordt gebruikt voor struweel(haag), groenstroken, gemengde hagen (Zeeuwse haag, etc.) en, zoals eerder vermeld, ook voor fruitteelthagen. Ook een specialisatie is het leveren aan kwekers die de zaailingen of verplante planten van Jongenelen doorkweken in pot of vollegrond.


Behoefte aan machines

Vanuit de boomkwekerij ontstond de behoefte aan machines om bepaalde werkzaamheden op een efficiëntere manier te kunnen uitvoeren. Michel Jongenelen is hierop ingesprongen met zijn agrarische handelsonderneming. De twee pijlers zijn mechanische onkruidbeheersing en precisiebemesting. Een goed voorbeeld van het inspelen op de behoefte is het in de markt zetten van een APV-wied-egmachine voor snelle en efficiënte mechanische onkruidbestrijding.
Het geven van de juiste dosering meststof op een pot en rijbemesting in de vollegrond en dit dan ook nog op de juiste plaats, is precisiewerk. Daarvoor ontwikkelde Jongenelen machines die dit snel en feilloos doen.


APV wied-eg in de boomkwekerij

Den Eldert en Laxsjon Plants, een goede combinatie

Boomkwekerij Den Eldert, gelegen in Klein-Zundert met een oppervlakte van circa 30 hectare is gespecialiseerd in de teelt van voornamelijk heesters en coniferen in de vollegrond. De kwekerij wordt gerund door Frank en Gerard Jochems. Op hun bedrijf is ook een depot gevestigd van Laxsjon Plants, dat wordt geleid door Henk Huijsman, Loek Jochems en Evert Jansen.


Meermalen gesnoeid en ondersneden

Bij Den Eldert lopen de maten van de planten uiteen van 60 centimeter tot en met 300 centimeter hoogte. Gezond plantmateriaal vormt de basis voor iedere teelt. Bij Den Eldert worden de planten tijdens de teelt meerdere malen gesnoeid en ondersneden om zowel de boven- als ondergrondse kwaliteit te waarborgen. Dit gebeurt veelal machinaal, maar soms nog met de hand. Natuurlijk zijn er ook nog andere teelthandelingen die gericht zijn op een goede kwaliteit van het eindproduct, zoals door het gebruik van druppelbevloeiing in bepaalde gewassen. Hierdoor kan men sneller schakelen met beregenen. Daardoor hoeven deze gewassen niet per definitie 's nachts beregend te worden. Daar komt bij dat het water veel doeltreffender gebruikt wordt.


Sortiment

Het sortiment van Den Eldert bestaat uit coniferen en heesters in diverse soorten en maten die met kluit in jute of acryl worden geleverd. In de nabije toekomst komt hier een uitbreiding in van containerteelt.
Den Eldert levert veelal aan handelaren, exporteurs, hoveniers en tuincentra. Er wordt ook geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk, België en Polen. Er wordt momenteel gewerkt met zeven fte's, waarvan zes op het land.


Laxsjon Plants belevert Europese markt

Laxsjon Plants is vernoemd naar het Laxsjönmeer in het noorden van Zweden. Geleverd wordt aan groenaannemers, overheden, hoveniers, gemeenten, landgoederen, wegenbouwers, kwekerijen, bosbouwbedrijven en cultuurtechnische bedrijven. Het bedrijf heeft een zeer breed assortiment van vaste planten tot grote solitaire bomen en kan leveren in vele maten, met of zonder kluit, maar ook in pot. Voor de Europese markt is er een specialisatie in het leveren van bosplantsoen met speciale bosbouwkundige herkomsten, gekweekt uit zaad. Het sortiment omvat naast bos- en haagplantsoen ook zetstammen met herkomstcertificaat, laan- en fruitbomen, multistammen, kerstbomen, vormplanten en -bomen, (solitaire) heesters, coniferen, hagen, sier- en containerplantsoen, boomzaden en vaste planten.


PlanetProof

Behalve in Nederland wordt ook vooral in Noordwest-Europa geleverd. Bovendien heeft Laxsjon Plants specialistische kennis over het exporteren naar de UK.
Laxsjon Plants heeft twee vestigingen: het hoofdkantoor bevindt zich in Otterlo, de logistiek vindt plaats vanuit de vestiging in Zundert. In juli 2019 werd Expertrees overgenomen. Dankzij deze overname kon het assortiment nog verder worden uitgebreid en een bredere markt worden bereikt. Behalve op de Nederlandse markt werd Laxsjon Plants daarmee actief in heel Europa.


Laxsjon Plants is PlanetProof-gecertificeerd. 'On the way to PlanetProof' is een keurmerk voor onder andere duurzamer geteelde planten, bomen en bloembollen. PlanetProof richt zich op zes aandachtsgebieden: bodem, landschap en biodiversiteit, water, energie, productie en consumptie, en klimaat. De kwekers spannen zich onder meer in voor schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit en circulaire afvalverwerking en recycling.
Laxsjon Plants staat erom bekend om voor beplantingsplannen zo veel mogelijk compleet te kunnen leveren en heeft niet voor niets als slogan: 'Excellent service and high quality'.


Loek Jochems, Evert Jansen en Henk Huijsman leiden Laxsjon

Meer Plant presenteert opmerkelijke planten onder drie merken

Boomkwekerij Meer Plant uit het Belgische Meer maakt deel uit van de groep 'De Kleine Boerderij', die verder omvat: bamboekwekerij Vista Verde uit Rijkevorsel(B), Plantentuin 'De Kleine Boerderij' uit Merksplas (B) en verschillende vestigingen in Europa, Afrika en Azië op het gebied van bamboe.
Meer Plant levert opmerkelijke planten onder drie merknamen: Naturosa, Hedge-On en Ceci n'est pas une Rose.


Rijkbloeiende rozen

Naturosa staat voor een selectie van nieuwe, meer natuurlijke, gezonde, rijkbloeiende rozen. Ze zijn uitvoerig getest en bekroond door een internationale jury op verschillende rozenwedstrijden. Ze zijn zeer geschikt om te planten in combinatie met vaste planten en zijn zeer gemakkelijk te verzorgen. Naturosa-rozen passen zeer goed in het hedendaagse tuinconcept. Onder het merk Naturosa wordt binnenkort een tiental nieuwe soorten geïntroduceerd die onderhoudsarm zijn en uitzonderlijk door hun bloei.


Voorgevormde hagen

Onder het merk Hedge-On worden kant-en-klare voorgevormde haagplanten aangeboden in twee nieuwe rozenselecties: een met witte en een met roze bloemen. Deze totaal nieuwe kruisingen zijn zeer gezond en geschikt om als haag te gebruiken. Onder hetzelfde merk worden ook voorgevormde groenblijvende haagplanten verkocht. Ook wordt onder dit merk binnenkort een sortiment groenblijvende voorgevormde Magnolia's geïntroduceerd.


Ze lijken niet op rozen, maar zijn het wel degelijk

Ceci n'est pas une Rose werd bij de herfsteditie van Florall 2023 als het beste concept bekroond. Deze unieke rozenplanten die onder het merk Ceci nést pas une Rose vallen en waarvan de miniatuurbloemen niet aan de traditionele roos doen denken, zijn met veel zorg gekozen omwille van hun ziekteresistentie, klimaatbestendigheid, bloeirijkheid, gebruiksvriendelijkheid en kleurenpracht. Ze staan alle op eigen wortel, dus geen wildopslag. Ze passen perfect vooraan in een vasteplantenborder, in een perk en in openbaar groen. Al deze planten zijn bekroond op internationale rozenconcoursen waar ze gedurende twee of drie jaar werden gevolgd en gekeurd door een vakjury en het laatste jaar door een internationale jury.


Een van deze bekroonde rozen is Rosa 'Green Summer', die in de lente van 2023 op Florall is bekroond met goud. De jury oordeelde dat dit de meest vernieuwende cultivar was van de zestien kandidaten. Het is, aldus de jury, een meerwaarde dat deze roos zowel binnen als buiten enorm decoratief overkomt. Een opvallende eigenschap van 'Green Summer' is dat het een extra dicht tapijt is van groene glanzende blaadjes dat onkruid geen kans geeft. De kleine witte, mooi geurende enkelvoudige roosjes worden druk bezocht door het bijenvolk. De rode botteltjes in de herfst maken van deze bodembedekker een extra kleurig sieraad in de tuin. De hoogte is 20-30 centimeter en de plantafstand bedraagt 50 centimeter.

Naast Rosa 'Green Summer' vallen momenteel ook Rosa 'Palsy-Walsy' en Rosa 'Minie-Pinkie' onder het merk Ceci n'est pas une Rose.
Meer Plant levert aan afzetkanalen die gericht zijn op de particuliere tuin, zoals tuincentra en hoveniers. De rozen die vallen onder het merk Ceci nést pas une Rose, zijn bovendien zeer geschikt voor vasteplantenkwekers, voor de doorkweek tot leverbare planten.


Foto: Meer Plant

Rootz moet hét ontmoetings- en kenniscentrum worden voor de boomteelt

Een van de belangrijkste onderdelen die op het Business Centre Treeport (BCT) in Zundert verrijzen, is het kenniscentrum. Het BCT wordt het hart van de Europese boomteeltsector en dit kenniscentrum wordt het hart van het bedrijventerrein. Het is ingepland in een hartvormig park met een rand van bomen en wordt innovatief, circulair en duurzaam. Het gebouw wordt een multifunctionele accommodatie (MFA), met daarin ruimte voor diverse gebruikers. Dankzij de modulaire structuur is het mogelijk om verschillende indelingen te realiseren. Hierbij kan worden gedacht aan een restaurant, expositieruimte (boomteelt), flexibele kantoorruimten, studieruimten, leslokalen en laboratoria.


De ambitie is om een circulair gebouw te realiseren, opgebouwd door middel van een duurzame houten constructie. Daarnaast worden er bio-based en plant-based materialen toegepast. De relatie met de boomteelt is zichtbaar in het grote atrium, waar ruimte is voor bijzondere bomen die door het hele gebouw zichtbaar zijn. De (groene) buitenruimte wordt onder meer voorzien van proefvelden, een helofytenfilter en een kas en klimaatkamer.

Sectorgerelateerde activiteiten

Het kenniscentrum zal geschikt worden gemaakt om sectorgerelateerde activiteiten te faciliteren. Hierbij valt onder meer te denken aan plantonderzoek, vertical farming, onderzoek naar inhoudsstoffen, robotisering, energie en bio-based bouwen, bodem- en wateranalyses en nog veel meer. Het kenniscentrum is erin geslaagd om voorafgaand aan de bouw een aantal onderwijsinstellingen aan zich te binden. Het gaat hierbij om: Aeres, Avans, Curio, HAS green academy en Yuverta.


Het kenniscentrum moet natuurlijk ook een naam hebben en daartoe werd breed opgeroepen om met voorstellen te komen voor een passende en krachtige naam. Uit de vele inzendingen werd een top 5 samengesteld waarop gestemd kon worden. Uit deze stemming werd voor de naam 'Rootz' gekozen. De extra verklaring van een van de inzenders was dat Rootz een afkorting is van 'Ruimte voor Onderzoek en Ontmoeting met Treeport Zundert'.

Hét ontmoetingscentrum

Rootz moet hét ontmoetingscentrum worden voor de boomteelt en de verbinding vormen tussen onderzoek, onderwijs en de boomkwekerij, en daarnaast ook de thuishaven van de coöperatie Treeport en alle daaraan gelieerde bv's. Een bruisend centrum dus voor onderzoek en ontmoeting. Innovatie zal een belangrijke rol spelen. Rootz wil dan ook een open, naar buiten gericht innovatiecentrum zijn. En dit geheel beantwoordt meteen de vraag hoe belangrijk de combinatie van ondernemen, onderzoeken en leren is. De bouw moet nog starten, maar feit is dat het programma rondom Rootz al opgestart is. Rootz draait al projecten en neemt ook onderzoeksvragen aan. Alle reden dus om contact te leggen om ideeën te delen.


Tijdens de beursdonderdag wordt de aftrap gegeven voor de bouw van het kenniscentrum. Iedereen is daarbij van harte welkom. Diverse innovatieve bedrijven en kennisinstellingen zijn dan aanwezig om hun nieuwste ideeën te delen en gaan graag met u het gesprek aan. De ontwikkeling van Rootz is immers van belang voor de hele sector. De activiteit zal worden afgestemd op het beursprogramma. Ook de journalisten van de internationale vakpers zullen daarbij aanwezig zijn.

Rootz
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DCM Innovation Expo: klimaat, bemesting en weerbaarheid
dinsdag 10 september 2024
t/m vrijdag 13 september 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Cursus 'Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij'
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024
Innovatiedag Haaren
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER