Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Geen compromis nodig tussen zelfvoorzienend of duurzaam watergebruik

NIEUWS
BOOMTEELTTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 16 februari 2024
52 sec


Broere Irrigatie: Microbiologische filtratie cruciaal voor waterkwaliteit

Beschikbaarheid en kwaliteit van irrigatiewater is niet vanzelfsprekend in een wispelturige klimaat waarin zowel buien als droogte op de loer liggen. Broere Irrigatie maakt duurzaam watergebruik op een ander niveau mogelijk met een innovatieve benadering van microbiologische waterfiltratie. Zeker als ook nog moet worden voldaan aan toekomstige regelgeving.

Aanleg van het project op Texel
Aanleg van het project op Texel

De oorsprong van dit idee ligt in een project op Texel, waar acht jaar geleden een pilot werd opgestart vanuit de noodzaak om zoet water beschikbaar te maken voor de akkerbouw en bollenteelt. Het resultaat is een ingenieus ontwerp waarbij water wordt verzameld via drainageslangen, een verzamelleiding en een pompput. Vanaf daar wordt zoet water gezuiverd door een filtersysteem. Het ondergronds verzamelde water wordt in de zomer voor een deel gebruikt voor peilgestuurde irrigatie en voor dripirrigatie in pootgoed.

Toekomstige regelgeving

Microbiologische filtratie, geïnspireerd op beproefde technieken uit de drinkwatersector, biedt een effectieve verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen en biedt nieuwe duurzame kansen in de kwekerijsector. De technologie wordt niet alleen op Texel toegepast; ook in Boskoop en de Noordoostpolder worden pilotprojecten opgezet.


Schematische weergave zandfilter
De ontwikkeling van microbiologische voorzuivering is onmisbaar om te voldoen aan toekomstige regelgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water. Het zandfilter, bevat microbiologisch actieve lagen, waarin een flink deel van de afbreekbare gewasbeschermingsmiddelen afgebroken. Dit proces wordt voltooid met behulp van het koolfilter.

Hand in hand

De microbiologische benadering is technologisch vernieuwend en laat in combinatie met het systeem voor ondergrondse wateropslag zien dat duurzaamheid en zelfvoorziening hand in hand kunnen gaan. De techniek is niet alleen interessant voor de pilotgebieden en andere Nederlandse kwekerijen, maar biedt ook internationaal veel kansen.


LEES OOK
Zelfvoorzienend met ondergrondse wateropslag
01-06-2023 | ARTIKEL
271 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025
Sima 2024
zondag 24 november 2024
t/m woensdag 27 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER