Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Meer kennis over Xylella fastidiosa is belangrijk om verspreiding te beperken

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Siebe Ingelse, donderdag 15 februari 2024
137 sec


Als een besmetting met de schadelijke bacterie Xylella fastidiosa zich voordoet, zijn ernstige maatregelen nodig. Voorkomen is in dit geval vele malen beter dan genezen. Daarom is meer kennis over dit risicovolle Q-organisme altijd nuttig. Student Siebe Ingelse verdiepte zich in de materie en deelt zijn opgedane kennis met de lezers van dit vakblad.


In de plantenteelt zorgen plagen in wat voor vorm dan ook voor grote problemen. In Nederland worden deze problemen vaak veroorzaakt door aantasting of vraat. Bladeren worden kaalgevreten of er wordt schade aangericht aan de wortels. Vaak wordt deze schade veroorzaakt door bepaalde insecten of larven daarvan, bijvoorbeeld de larve van de meikever die ondergronds wortels van planten in diverse teelten kan aantasten. Dit soort plagen zijn natuurlijk onwenselijk en kunnen een gehele oogst verpesten, maar zijn daarentegen vaak nog wel te bestrijden. Voor pathogenen is dit vaak lastiger, deze micro-organismen zijn niet met het blote oog te zien en kunnen nare infectieziekten bij planten veroorzaken. Daarnaast is er vaak minder over bekend en is de verspreiding vaak moeilijk tegen te houden. Dit geldt ook voor de bacterie Xylella fastidiosa die inmiddels in een groot deel van Europa heeft voorkomt en zich alleen maar verder lijkt te verspreiden. Deze vormt hiermee ook een gevaar voor Nederlandse telers.

Wat is het effect van Xylella?

Xylella fastidiosa is een gram-negatieve bacterie die door middel van sapzuigende vectoren binnendringt in planten. Het vormt dan een probleem in het xyleemsysteem van de plant, het staat namelijk de toevoer van nutriënten en water in de weg of het veroorzaakt een plantenziekte. Symptomen die Xylella fastidiosa kan veroorzaken zijn uitdroging en verwelking van de bladeren, wat uiteindelijk tot de dood van de plant kan leiden.
De bacterie wordt op steeds meer gewassen gezien. Er is een grote verscheidenheid aan plantenfamilies die als 'host' fungeren, ruim 300 waardplanten. Bekende soorten waarin Xylella fastidiosa voorkomt zijn olijf, perzik, koffie en citrusvruchten.


Verspreiding

Xylella fastidiosa, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, heeft zich nu gevestigd in Europa, met aanwezigheid in landen als Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Griekenland. Onderzoek richt zich op de risico's van verspreiding in nieuwe regio's, waaronder Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De mediterrane zones lopen het hoogste risico op verspreiding, en de moeilijkheid van het bestrijden van Xylella in olijfboomgaarden in Zuid-Italië draagt bij aan de gemakkelijke verspreiding van de bacterie over grote gebieden. Op het verspreidingskaartje is te zien dat ook Nederland een grote kans heeft op het toetreden van Xylella fastidiosa. Dit maakt dat plantentelers in Nederland zich terecht zorgen maken over het effect van de eventuele komst van de bacterie.


Schuimbeestjes

De overdracht van Xylella fastidiosa van plant naar plant gebeurt via xyleemsap-zuigende insecten, vooral sprinkhanen en cicaden. Het Schuimbeestje, Philaenus spumarius, is de belangrijkste vector van Xylella fastidiosa in Europa. De beweging van het Schuimbeestje is cruciaal voor de verspreiding van de bacterie, omdat ze tot 500 m kunnen vliegen in 30 minuten, met een maximale vlucht van 5,5 km in 5,4 uur. Het begrijpen en beheren van de verspreiding van Schuimbeestjes kan belangrijk zijn voor beheersmaatregelen tegen Xylella fastidiosa.


'Hoewel de bacterie nog vooral bij mediterrane gewassen gezien wordt, heeft Xylella fastidiosa honderden waardplanten en vormt dus ook een risico voor de Nederlandse plantenteelt'

Honderden waardplanten

Doordat de verspreiding over Europa van Xylella fastidiosa blijft doorgaan, is het van belang dat meer plantentelers informatie krijgen over de bacterie. Meer onderzoek naar de verspreiding van de bacterie zal het in de toekomst makkelijker maken deze verspreiding te beperken. Ondanks dat symptomen nu nog vooral bij mediterrane gewassen gezien worden, heeft Xylella fastidiosa honderden waardplanten en vormt hiermee ook een gevaar voor de Nederlandse plantenteelt. Het voorkomen van het toetreden van Xylella zal veel problemen voorkomen, aangezien het lastig te bestrijden is.


Dit artikel is geschreven door Siebe Ingelse, tweedejaars student Toegepaste Biologie aan Aeres Hogeschool Almere.

Meer informatie

Meer over de potentiële kans dat Xylella fastidiosa Nederland bereikt is te lezen via deze link.
Klik hier voor meer informatie over de waardplanten en de symptomen van Xyllela fastidiosa.
Voor informatie over maatregelen die je kunt nemen tegen (besmetting met) Xylella, klik hier.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER