Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Goochelen met gewasbescherming of werken met de natuur?

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Stefan Even, Compas Agro, dinsdag 26 maart 2024
62 sec


Waarom zou je gebruikmaken van de - dure - diensten van een teeltadviseur? Het is toch niet moeilijk om een plant op te kweken, en bij aantasting door ziekten en plagen in te grijpen met gewasbeschermingsmiddelen?

Opstelling voor een Botrytisproef op Euonymus
Opstelling voor een Botrytisproef op Euonymus

Nou, dat laatste is steeds lastiger te verkopen aan het afzetkanaal, en natuurlijk de buitenwereld, die ook wat vindt van de kweker die weer eens met zijn gifspuit in de weer is. Ook al werk je netjes volgens de gebruiksvoorschriften en voldoe je aan de wetgeving, de omstander denkt daar vaak zichtbaar anders over.

Stefan Even
Veel kwekers bij wie ik en collega-teeltadviseurs het erf betreden, zien door de bomen het bos niet meer in het snel veranderende middelenpakket. Daarnaast kun je niet altijd zelf alle ziekten en plagen tijdig waarnemen. Wanneer je het probleem ontdekt, is het stadium van ingrijpen met een groen middel of natuurlijke vijand allang gepasseerd.

De keuze voor een sterk curatieve aanpak lijkt de oplossing. Maar wanneer zet je deze joker in? Vaak horen we in de praktijk dat een curatieve bespuiting niet tot het verwachte resultaat heeft geleid. Komt dit doordat het middel (aldus een gebruiker) 'lang niet meer zo sterk is als vroeger'? Nee, meestal niet! De oorzaak is het toepassingsmoment, midden op een zonnige dag, waardoor het middel in no time door het zonlicht wordt afgebroken, of de pH van het spuitwater, of een te lage luchtvochtigheid. Met als gevolg dat de bespuiting opnieuw moet worden uitgevoerd en de tweede joker - en tevens veelal laatste toepassingsmogelijkheid van het middel - wordt verspeeld. Dit kost kwaliteit, tijd en geld!

U hoeft er niet alleen voor te staan, niet bij vergroening en niet bij het zoeken van een weg in het snel veranderende middelenpakket. Wij helpen u graag om van een zesje een negen te maken. Dat kost geen geld, maar levert geld op!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Techniekdag Boomteelt Zundert
donderdag 27 juni 2024
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER