Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Thuiswedstrijd: lokale viering Nationale Boomfeestdag Zundert

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 14 maart 2024
91 sec


'Schoolprogramma laat zien dat kinderen begaan zijn met de groene wereld en hier veel interesse in hebben'

De voorbereidingen voor de lokale viering van de Nationale Boomfeestdag zijn in volle gang op het terrein van Business Centre Treeport in Zundert. Op woensdag 20 maart zullen 154 kinderen per touringcar naar het terrein komen, om daar meer dan 2.000 planten en bomen te planten. Deels onder de windmolen en nog eens 2.000 vierkante meter in de zaadgaard met autochtoon materiaal.

Boomfeestdag in Zundert, 2022. Foto: organiserend comité Boomfeestdag
Boomfeestdag in Zundert, 2022. Foto: organiserend comité Boomfeestdag

De kinderen zijn afkomstig van de Sint Annaschool en Zonnebloem uit Zundert, de Sint Bavoschool uit Rijsbergen en de Sint Antoniusschool uit Klein-Zundert. Onder deze kinderen bevinden zich ook Kinderraadsleden Nienke IJkema, Resie van Hees, Sara Kokke, Mahmoud Nasif en Lone de Beer.

Sprekers

Sprekers zijn wethouder Ralph Bogers namens de gemeente Zundert, Jolanda van Hasselt namens Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert en Corné de Vooght namens Rabobank De Zuidelijke Baronie. De Rabobank levert een financiële en programmabijdrage om de plannen voor dit maatschappelijke initiatief te kunnen realiseren.


Kleurenplan

De bomen zullen worden ingeplant volgens een ontwerp van de werkgroep Agrobiodiversiteit. Dit ontwerp omvat Hedera helix Arborescens, Osmanthus x burckwoodii, Artemisia Powis, Aster divaricatus en Verbena hastata. Deze planten zullen de maandag voorafgaand aan de viering worden geleverd door Treeportlid Boomkwekerij Richard De Bie. De werkgroep heeft een overzichtelijk kleurenplan opgesteld, dat de kinderen kunnen gebruiken om de juiste plant op de gewenste plek te zetten.
In de zaadgaard is onder meer nog ruimte voor de Betula pendula, Cornus sanguinea, Corylus avellana, Euonymus europaeus, Frangula alnus, Fraxinus excelsior, Prunus avium, Tilia cordata, Viburnum opulus en Rosa (o) canina. Deze worden geleverd door Treeportlid NL Plants.


Daarnaast zal, in samenwerking met de drie sprekers, nog een bijzondere aanplant worden gedaan: in het middenpad van de zaadgaard staat ter ere van grondeigenaar Frans van Schaik, die helaas overleden is op 7 mei 2023, een Fagus. Hier zullen drie bomen worden bij geplant. Ter ere van Van Schaijk zal de ruimte eromheen verder leeg blijven.

Voorbereiding op school

De kinderen zijn zich al druk aan het voorbereiden op deze bijzondere gebeurtenis. Zo worden er lessen gegeven onder leiding van de coöperatieve vereniging Treeport én wordt de film Onder het Maaiveld Junior bekeken. De lessen laten zien dat kinderen begaan zijn met de groene wereld en hier veel interesse in hebben. Dit bleek al uit de inzendingen voor de wedstrijd waarbij de kinderen werden opgeroepen om de boom van de toekomst te ontwerpen. De prijsuitreiking zal op 20 maart door treeportmanager David Bömer plaatsvinden.


In het organisatiecomité voor de jaarlijkse viering van de boomfeestdag hebben zitting: Vakbeurs GrootGroenPlus, Stichting European Plant Support, Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert en Treeport BCT Partners BV. Zij worden hierin gesteund door Rabobank De Zuidelijke Baronie, Gemeente Zundert en de Stichting Nationale Viering Boomfeestdag.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Techniekdag Boomteelt Zundert
donderdag 27 juni 2024
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER