Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NVWA pleit voor verbod handel in gele bieslelie: bestrijding moeilijk en kostbaar

NIEUWS
SUBSTRATEN EN BODEMBIOLOGIE
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 29 maart 2024
76 sec


Door invasief gedrag kan ontsnapte Sisyrinchium californicum kwetsbare soorten in natuur verdringen

De NVWA pleit voor een verbod op de handel in Sisyrinchium californicum. De veelal als vijverplant verkochte tuinplant lijkt zich steeds sneller in het wild te verspreiden door heel Nederland, met gevolgen voor kwetsbare planten zoals moeraswespenorchis. Bestrijding van de gele bieslelie is arbeidsintensief en duur.

Gele bieslelie is aantrekkelijk als tuinplant, maar kan dominant voorkomen in het wild. Hier op de Grevelingendam in Zeeland, juni 2018 (Foto uit het rapport van Floron, J. van Dijk).
Gele bieslelie is aantrekkelijk als tuinplant, maar kan dominant voorkomen in het wild. Hier op de Grevelingendam in Zeeland, juni 2018 (Foto uit het rapport van Floron, J. van Dijk).

In opdracht van de NVWA deed Floron onderzoek naar het voorkomen en de effecten van gele bieslelie, die zijn oorsprong heeft in Noord-Amerika. In Nederland blijkt de plant zich sinds 2005 steeds meer in het wild te vestigen en wordt hij inmiddels op vijftig plekken, verspreid over het hele land, gevonden. Als eerste in de provincie Zeeland zijn er gebieden waar de soort zich dominant heeft gevestigd en de lokale biodiversiteit onder druk zet.

De tuinplant lijkt zich steeds sneller in het wild te verspreiden door heel Nederland, met gevolgen voor kwetsbare planten

Trendgrafiek van waarnemingen van gele bieslelie in Nederland van 1999 tot 2020 (bron FLORON en CBS)

Concurrentie met kwetsbare soorten

Hoewel de invasie van gele bieslelie nog in de beginfase is, verwacht Floron wel dat een toename van de plant in het wild zal leiden tot een afname van andere, vooral kwetsbare soorten, met negatieve gevolgen voor de inheemse flora en fauna en daarmee een verslechtering van de biodiversiteit. Vooral op natte, schrale graslanden, duinvalleien en moerassen.
Daar komen veel beschermde en/of zeldzame inheemse plantensoorten voor waarmee Gele bieslelie direct kan concurreren. Voorbeelden die worden genoemd zijn groenknolorchis (Liparis loeselii), parnassia (Parnassia palustris), moeraswespenorchis (Epipactis palustris), stijve ogentroost (Euphrasia stricta) en slanke gentiaan (Gentianella amarella).


Lastig te bestrijden

Omdat gele bieslelie na verwijdering weer kan uitgroeien uit achtergebleven wortelstokken en zaden, is effectieve bestrijding van de exoot moeilijk. Na het handmatig verwijderen moet een gebied nog langdurig worden gemonitord op het voorkomen van de plant. Dit maakt effectieve bestrijding moeilijk, langdurig, arbeidsintensief en kostbaar.

Particulieren kunnen het plantje bij een een aantal gangbare (web)winkels kopen voor 3 à 4 euro per stuk in P9-pot. Voor een deel lijkt te verspreiding te ontstaan door het 'dumpen' van planten of plantafval uit tuinen. NVWA pleit ook voor communicatie gericht op tuineigenaren om tuinafval niet in de natuur weg te gooien.


Verkoopverbod

Vorige maand bracht de NVWA naar aanleiding van het rapport van Floron advies uit aan de minister. De eerste maatregel die de NVWA adviseert is om de verkoop van de plant te verbieden.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER