Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

WUR bevestigt: streven naar helft hernieuwbare grondstoffen in substraat voor 2030

NIEUWS
SUBSTRATEN EN BODEMBIOLOGIE
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 8 april 2024
51 sec


Onderzoekers onderbouwen 'Convenant milieu-impact potgrond en substraten' uit 2022

Uit onderzoek van Wageningen University Research blijkt dat het realistisch is om te streven naar 50 procent hernieuwbare grondstoffen in substraat voor 2030. Daarvoor moet nog wel veel nieuwe kennis worden opgedaan en moeten veel grondstoffen verder worden doorontwikkeld.


Een groep onderzoekers van Wageningen University Research is gevraagd onderzoek te doen om de feitelijke situatie in de groeimediasector in kaart te brengen en de mogelijkheden te onderzoeken voor het gebruik van hernieuwbare grondstoffen in substraat. De uitkomsten van het onderzoek blijken aan te sluiten bij de afspraken in het convenant, in elk geval voor 2030.
De aanbeveling om inderdaad naar 50 procent hernieuwbare grondstoffen te streven is gebaseerd op interviews met betrokkenen en een indeling in deelmarkten die met verschillend gemak hernieuwbare grondstoffen kunnen invoeren.


Uit onderzoek van WUR blijkt dat het realistisch is om te streven naar 50 procent hernieuwbare grondstoffen in substraat voor 2030

Beschikbaarheid

Een belangrijk knelpunt is de beperkte hoeveelheid die beschikbaar is van de meeste hernieuwbare grondstoffen. Voor het verruimen van het aanbod op korte termijn kunnen bestaande grondstoffen kokos, houtvezel, schors en compost verder doorontwikkeld worden, stelt het onderzoeksrapport. Om ook op langere termijn voldoende aanbod aan grondstoffen te hebben, kan datzelfde worden gedaan met onder meer biochar, landbouwvezels en halffabrikaten met compost.


Informatie voor telers

Verder doen de onderzoekers de aanbeveling om nog meer kennis op te doen over de diverse grondstoffen en het gebruik ervan, en om telers bij keuzes op dit gebied te ondersteunen met een opleidingsaanbod en informatievoorziening.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER