Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Florian Faassen: jongste bestuurder bij Anthos met een bak ervaring

ARTIKEL
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marion Lijmbach, dinsdag 4 juni 2024
158 sec


'Het valt me op dat niet iedereen weet wat Anthos allemaal doet voor de boomkwekerijsector'

Dit jaar is Florian Faassen, algemeen directeur en mede-eigenaar van Faassen Plants, alweer tien jaar bestuurslid van Royal Anthos. Destijds was hij met zijn 28 jaar het 'broekie' in het Bestuur Boomkwekerijproducten van deze brancheorganisatie. Inmiddels draait hij volop mee en is hij met zijn ruime werkervaring als boomkweker en leidinggevende van waarde binnen de club. Al zal hij dat zelf niet zo zeggen; daarvoor is hij te bescheiden.

Namens Anthos in de EFNA
Namens Anthos in de EFNA

Horizon verbreden

Zijn vader, Bart Faassen, schoof hem in 2014 naar voren. 'Mijn vader werd door Anthos benaderd voor de bestuursfunctie, maar hij vond dat de jongere generatie het stokje moest overnemen.' Faassen junior stond hier positief tegenover: 'Met het bestuurswerk kon ik mijn horizon verbreden en bestuurservaring opdoen. Ik wist toen al dat ik binnen het familiebedrijf zou blijven, en dan past zo'n functie er goed bij.' Bovendien kon hij zo actief meedenken over zaken die belangrijk zijn voor handelsbedrijven in boomkwekerijproducten, waartoe Faassen Plants ook behoort.
'In het begin was het even wennen. De andere leden in het bestuur kenden elkaar al langer, hadden meer ervaring en deelden de nodige geschiedenis met elkaar. Ze hadden aan een half woord of alleen een voornaam genoeg om elkaar te begrijpen. Dan moest ik bijvoorbeeld vragen wie ze met "Jan" bedoelden of waar die ene afkorting voor stond.' Faassen kreeg echter veel steun van zijn medebestuursleden, waardoor hij snel ingewerkt was.


Veel werk achter de schermen

Het werk van Anthos ligt hem na aan het hart en wat hem betreft zou de organisatie nog meer bekendheid kunnen krijgen. 'Het valt me in gesprekken met branchegenoten op dat niet iedereen weet wat Anthos allemaal doet voor de boomkwekerijsector. En dat is jammer, want als boomkweker en exporteur komt er veel op je af en daarbij kan de belangenvereniging je informeren en ondersteunen.' Faassen noemt als voorbeeld de protocollen die Anthos met andere landen heeft opgesteld om te garanderen dat im- en exportproducten vrij zijn van plantziektes. 'Er wordt veel werk verricht achter de schermen waar de hele branche veel baat bij heeft.'
In het bestuur staan actuele onderwerpen die van invloed zijn op de handel, standaard op de agenda. Geopolitieke ontwikkelingen hebben hun weerslag op de sector, zoals de sancties tegen Rusland, en leden kloppen bij Anthos aan voor hulp en advies. Maar ook Brexit vraagt veel aandacht. 'Als bestuur praat je over de gevolgen van deze ontwikkelingen en wissel je kennis met elkaar uit.' Om de informatie die daaruit komt dan vervolgens met de leden te delen. 'Want,' aldus Faassen, 'daar gaat het natuurlijk allemaal om'.


'Als bestuurslid van Anthos kan ik bijdragen aan het behartigen van de belangen voor de hele boomkwekerijsector'

Royal Anthos behartigt de belangen van ondernemers in de bloembollen- en boomkwekerijsector. Dit doet Anthos onder meer door onderzoek, het geven van advies en het maken van beleid op het gebied van duurzaamheid, digitalisering, markttoegang en afzetbevordering. Voor de sector is Anthos vertegenwoordigd in verschillende externe besturen, commissies en adviesorganen. Het algemeen bestuur van de vereniging bestaat uit het Bestuur Bloembollen en het Bestuur Boomkwekerijproducten. Beide zijn verantwoordelijk voor het beleid in hun sectoren.

Sinds 2018 vertegenwoordigt Faassen Anthos in de European Forest Nursery Association (EFNA). De EFNA is de Europese vereniging voor kwekers van bosplantsoen. 'De EFNA komt een keer per jaar bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen en actuele uitdagingen te bespreken. Dit zijn erg nuttige bijeenkomsten. Aan de orde komen onderwerpen als klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor het sortiment bosplantsoen, en nieuwe wet- en regelgeving binnen de Europese Unie.' Er zijn twaalf landen lid en Nederland heeft naast Anthos nog twee afgevaardigden. Deze zijn afkomstig uit LTO.

Meedenken over de toekomst

Faassen is nog steeds de jongste in het Bestuur Boomkwekerijproducten, maar dat valt niet meer op; hij is inmiddels one of the guys (vrouwen telt het bestuur niet). Op de vraag wat hem aantrekt in het bestuurswerk, antwoordt hij: 'Als bestuurslid kan ik bijdragen aan het behartigen van de belangen voor de hele boomkwekerijsector. Ook kan ik meedenken over de toekomst van de organisatie; naast de actuele zaken moeten we immers ook het grotere plaatje in de gaten houden. Wat zouden we bijvoorbeeld nog meer kunnen doen voor de leden? En hoe zouden we nog beter de meerwaarde van Anthos voor het voetlicht kunnen brengen, zodat we verder kunnen groeien?'
Het promoten van de organisatie onder branchegenoten ziet Faassen dan ook als een belangrijk onderdeel van zijn functie. 'Het lidmaatschap van Anthos is goed voor de hele branche en samen kun je veel meer bereiken dan individueel.' In dat kader wil hij afsluitend ook een lans breken voor een goede relatie tussen Anthos en LTO: 'Productie en handel zijn gebaat bij een goede samenwerking, zeker in de boomkwekerijsector.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER