Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Telen met biologische middelen: van curatief naar preventief

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 21 mei 2024
136 sec


Geen maskers meer op bij rondje door de kas

Toen Ronald Vlasveld van Boskoopse kwekerij Vlasveld Groen Technieken in 2020 merkte dat hij zijn teelt met chemische hulpmiddelen niet meer kon redden, zocht hij contact met AB-Products. Vervolgens stapte hij radicaal over op de biologische Skal-gecertificeerde beschermingsmiddelen en biostimulanten van dit bedrijf.

Ronald Vlasveld, eigenaar van Vlasveld Groen Technieken
Ronald Vlasveld, eigenaar van Vlasveld Groen Technieken

Vlasveld vertelt: 'Onze keuze voor biologische middelen is uit nood geboren. Het was een cultuurschok; je realiseert je dat je het compleet anders moet gaan doen dan je gewend was.' Het was ook een omslag van curatief naar preventief werken. 'Dat geldt niet alleen voor de skimmia's, maar bijvoorbeeld ook voor de hortensia's.'

Nieuwe balans

Vlasveld laat zien hoe het er bij de teelt met biologische middelen aan toe gaat. De gewassen worden eerst behandeld met Osabio-P, via de beregening over het vooral jonge gewas. Daarna worden roofmijten ingezet ter verdere bescherming. Vlasveld: 'Het resultaat is een veel beter gewas met een gezonde wortelvorming, en tachtig procent minder middelengebruik.' Zelf voelt hij zich ook fitter nu hij geen chemie meer spuit.
De kweker bespaart heel behoorlijk op chemie, maar is qua arbeid meer tijd en geld kwijt. Wat kosten betreft, speelt hij ongeveer gelijk, maar het grote verschil zit hem in de biologie. Er zijn ook veel minder beestjes uit een potje van Koppert nodig.


Osabio-P

Osabio-P is een volledig organische vloeibare bladmeststof en is met name geschikt voor duurzame landbouw, de boomkwekerij en de biologische teelt van gewassen. Osabio-P is gebaseerd op biologisch opneembaar silicium en sporenelementen en voorziet de plant van voedingsstoffen voor meer groei, rendement, vitaliteit en weerstand. Het bevat een groot gehalte aan wateroplosbaar siliciumzuur, waarvan bekend is dat het stressfactoren tegengaat.

Kijkje in de keuken

Vlasveld is bereid om de lezer van Boom in Business een kijkje in de keuken te geven en beschrijft het recept van zijn plantversterkingssysteem. Hij mengt Osabio-P in de beregeningsilo met een aantal andere biologische middelen.
• Orgacrop is een vloeibare biologische biostimulant die zorgt voor een beschermende laag en versterkte bladen van planten en bomen, voor meer vitaliteit en weerstand.
• AB Sanoroots stimuleert de wortelontwikkeling en wortelmassa en daarmee de ontwikkeling van groei en bloei. Een actiever bodemleven en betere kieming van zaden zorgen tevens voor betere weerstand.
• AB Dripfoam is een biologisch reinigingsmiddel voor watersystemen en silo's.
• AB Sea Elixer is een biologische vloeibare meststof met belangrijke voeding die gewassen gezonder maakt, voor een betere groei en bloei.
Vlasman is inmiddels zo enthousiast over de mogelijkheden en resultaten van de middelen van AB-Products, dat hij ze graag aanbeveelt bij zijn collega-kwekers in de Boskoopse regio.


Vlasveld Groen Technieken

Vlasveld Groen Technieken is een kwekerij die is gespecialiseerd in skimmiabloemen, snijhortensia's, hortensiakransen, rozenbotteltakken en -kransen, kerstgroen en kerstkransen. De snijhortensia's, eucalyptus- en rozenbotteltakken, kransen en skimmiabloemen worden gekweekt voor de particuliere verkoop en daarnaast voor afzet via de veiling, exporteurs, handelaren en bloemisten.

Vrolijk biorondje

Ook Hendrik Out van kwekerij Out in Boskoop is overtuigd van de werking van de biologische middelen van AB-Products. Hij gebruikt naast Osabio-P ook Osabio-S, een wateroplosbare bladmeststof die de celstructuur van planten verbetert, wat zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen. Dit resulteert in meer biomassa en een betere oogst. Verder zet hij Osabio-M in als corrigerend middel om gebrek aan belangrijke voedingsstoffen in gewassen te voorkomen. Daarmee wordt de weerstand tegen aantastingen gestimuleerd.
Als Out zijn medewerkers vraagt het tweewekelijkse biorondje te lopen, gaan ze vrolijk aan het werk, in tegenstelling tot voorheen. Toen moesten ze de ronde door de kas maken met een masker op om zich tegen schadelijke stoffen te beschermen.


'Dit is de oplossing voor de toekomst. Je kunt afnemers nu vertellen dat je vrijwel chemievrij teelt en dat is veel waard'

De werkwijze met biologische middelen bevalt Out goed: 'De gewassen worden harder en stugger, waardoor schadelijke insecten minder kans krijgen. Die hebben het moeilijk, want er is minder voedsel.' Ook op kwekerij Out moet er zonder chemie harder gewerkt worden, vertelt Out. 'Je bent meer tijd kwijt, omdat je bezig bent met het voorkomen van ziekten. Maar voor de toekomst is dit de oplossing. Je kunt je afnemers nu vertellen dat je vrijwel chemievrij teelt en dat is heel veel waard.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Techniekdag Boomteelt Zundert
donderdag 27 juni 2024
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER