Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vijf CE-meststoffen en biostimulanten officieel op de SKAL-inputlijst

NIEUWS
SUBSTRATEN EN BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 28 mei 2024
61 sec


Meer mogelijkheden voor biologische telers

Recent zijn de CE-meststof ManZincum en de biostimulant Nutricin goedgekeurd voor opname op de SKAL-inputlijst. Dit betekent dat biologische telers twee nieuwe mogelijkheden hebben hun teelten te voeden en weerbaarder te maken waarbij ze voldoen aan de SKAL productie eisen. Met deze uitbreiding heeft fabrikant PlantoSys inmiddels vijf producten specifiek voor de biologische teelt beschikbaar, elk met hun eigen effecten.


Doordat in de biologische land- en tuinbouw geen chemische middelen worden ingezet tegen ziekten en plagen, is het nog belangrijker gewassen van jongs af aan robuust en weerbaar te telen. Zo'n robuust en sterk gewas is beter in staat abiotische stress als gevolg van bijvoorbeeld droogte, hagel of een tijdelijk nutriëntentekort te weerstaan. Biostimulanten kunnen een belangrijke rol spelen teeltstrategie om het gewas weerbaarder te maken.

Voldoen aan SKAL

Hoewel het vrijwel altijd producten van natuurlijke oorsprong zijn, mogen biostimulanten en meststoffen in de bioteelten niet zomaar worden toegepast, maar moeten ze voldoen aan de strenge SKAL-eisen. Is aan deze eisen voldaan, dan wordt het product geplaatst op de SKAL-inputlijst. Heeft zo'n product ook nog eens een CE-markering, dan geeft dit de bioteler een extra kwaliteitsborging.


Met de recente goedkeuring van de CE-meststof ManZincum en de biostimulant Nutricin staan er nu vijf PlantoSys producten op de SKAL-inputlijst. Naast deze twee zijn dit de biostimulanten SilicaPower en SalicylPuur en de CE-meststof BioSecta.

Eigenschappen

Nutricin is een biostimulant met silicium, wilgenbastextract, zeewier en een 20-tal plantaardige aminozuren. ManZincum is een CE-meststof met mangaan en zink, waarbij de zinkcomponent via natuurlijke groeihormonen (auxines) het gewas tijdens de jeugdgroei helpt weerstand op te bouwen. De mangaancomponent is een belangrijke bouwsteen in een aantal plant-enzymen die zorgen voor fotosynthese (chlorofylvorming), ademhaling, eiwitstofwisseling en celdeling. Nutricin verbetert onder andere het zelfherstellend vermogen, de wortel- en scheutontwikkeling, foto- en eiwitsynthese en de opname van voedingsstoffen van gewassen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER