Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Zo gaan de openbare ruimte en groen hand in hand

INGEZONDEN MEDEDELING
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, dinsdag 11 juni 2024
100 sec


De openbare ruimte en groen zijn jammer genoeg vaak geen goede combinatie. Met name in steden is het een uitdaging om naast de woonvoorziening ook voldoende groen te hebben. Helemaal nu er een extra taak op het bord van mens en bestuurder ligt, genaamd de verduurzaming. Gelukkig zijn er diverse oplossingen waarin groen en openbare ruimte hand in hand gaan. Dit artikel laat je goede mogelijkheden zien om niet te gaan snoeien in groenvoorzieningen.


Creatief omgaan met bomen
Zodra er in een groengebied gebouwd gaat worden, is de boom (of struik) vaak het eerste slachtoffer. Deze gaan tegen de vlakte of worden uit de grond gerukt. Zonde. Niet alleen omdat er groen verloren gaat, maar ook omdat er andere oplossingen mogelijk zijn. Heb je bijvoorbeeld weleens van verplanten gehoord? Dit is een vorm van boomverzorging waarbij de boom niet wordt gekapt, maar verplaatst. Verplanten heeft alleen maar positieve gevolgen: goodwill bij bewoners en bestuurders, een bijdrage aan groen kapitaal en creatie van waarde voor de toekomst.

Groene daken
Als het lastig is om groen op de grond te realiseren, is het dak een prima alternatief. Een groen dak kent veel voordelen. Deze voordelen zijn er op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zuivert een groen dak de lucht, zorgt het voor waterretentie, brengt het de omgevingstemperatuur naar beneden, regelt het de warmte en zorgt het voor energiebesparing en biodiversiteit. Bedrijven zijn ideaal voor een groen dak, omdat het vaak grote oppervlakten zijn. Maar ook particulieren leveren met een groen dak een bijdrage aan het milieu.

Onderhoudsarm groen
Allemaal leuk en aardig dat groen, maar je moet het ook onderhouden. Kan dit een uitspraak van jou zijn? Dan is het goed om te weten dat er ook onderhoudsarm groen is. Een voorbeeld is het combineren van prairiebeplanting met vaste planten en siergrassen die lang leven. Je hebt er nauwelijks omkijken naar, ze hebben een mooi effect op de omgeving en hebben lage beheerkosten. Zowel voor gemeenten als voor particulieren is onderhoudsarm groen een aanrader.

De buurtmoestuin
Hiermee sla je twee vliegen in een klap. Met een buurtmoestuin zorg je voor je eigen groente en fruit. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar is ook lekker voor je portemonnee. Daarnaast zorg je meteen voor het nodige groen in de buurt. Je ziet het al aan de naam, een buurtmoestuin regel je met je buurtgenoten. Dat betekent dat je best wel wat verantwoordelijkheid hebt en dat je goede afspraken met elkaar moet maken. Een andere optie is een voedselbos.

Zelf het groenbeheer doen
Groenbeheer kost een gemeente een hoop tijd en daarmee geld. Daarom geven veel gemeentes inwoners de kans om zelf het openbare groen in de buurt te onderhouden. Dat is helemaal geen gek idee. Door het beheer in handen van de inwoners te leggen, komt de betrokkenheid nagenoeg vanzelf. Daarnaast is het goed voor de onderlinge band en uiteraard voor het groen in de buurt.


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Boom in Business

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER