Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Meten=weten: bestrijdingsmiddelen ook aanwezig op grotere afstand

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 19 juni 2024
58 sec


'Mogelijk invloed op insectenpopulaties'

Het collectief Meten=weten heeft een onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van bestrijdingmiddelen in de lucht. Op zeven locaties in Nederland werden ruim zeventig middelen gemeten, ook in natuurgebieden.

Eikenlaan
Eikenlaan

Aan de hand van meetresultaten uit luchtfilters en bemonsterde eikenbladen op zeven plekken in Drenthe en Gelderland werden 77 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. De meetpunten bevonden zich op verschillende afstanden van akkers, variërend van een tiental meters tot enkele kilometers. Het merendeel van de meetpunten bevond zich in of vlak bij een (beschermd) natuurgebied. Voor het grootste deel werden toegelaten bestrijdingsmiddelen gemeten; soms een middel dat niet meer is toegelaten maar bijvoorbeeld nog wel gebruikt mag worden voor ongediertebestrijding. De onderzoekers willen met dit onderzoek wijzen op de risico's van het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de natuur en voor de volksgezondheid.

Eikenblad

Voor analyse van eikenbladeren is gekozen omdat veel insecten - die weer voedsel zijn voor vogels - gebruik maken van bloeiende bomen zoals eiken. In de eikenbladeren werden 53 verschillende middelen aangetroffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen zou invloed kunnen hebben op insectenpopulaties.


Vluchtig

Enkele vluchtige stoffen in herbiciden (prosulfocarb en pendimethalin) worden opvallend vaak en ver van mogelijke bronnen aangetroffen. Het tv-progamma Zembla bevroeg verschillende experts over het onderzoek. Roel Vermeulen (hoogleraar epidemiologie, Universiteit Utrecht) erkent tegenover Zembla dat het onderzoek laat zien dat er jaar jaarrond een lage blootstelling aan bestrijdingsmiddelen is, wat volgens hem overeenkomt met bevindingen uit eerdere metingen in 2003 en 2019. Hij stelt dat het nog eens bevestigt dat (vluchtige) bestrijdingsmiddelen zich over grote afstanden kunnen verspreiden.


Nader onderzoek

De concentraties vallen volgens de deskundigen binnen de huidige geldende normen. Wel wordt er momenteel op verschillende plekken nader onderzoek gedaan wat de aanwezigheid van (cocktails van) bestrijdingsmiddelen doet met de natuur en de menselijke gezondheid.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER