Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

NVWA Waarschuwt boomteeltsector voor Quarantaine organismen

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 26 juni 2024
58 sec


Bewustzijn van de risico's is belangrijk

De NVWA wijs de boom- en sierteeltsector nogmaals op de risico's van de verspreiding van twee relatief nieuwe quarantaine organismen: de Japanse kever (Popillia japonica) en de Aziatische essenprachtkever (Agrilus planipennis). Tijdens de Landelijke dag Q-organismen in Lottum gaf Marieke van Lent, crisisadviseur plantgezondheid bij de NVWA, een update over deze plagen.

Japanse kever
Japanse kever

Er is vaker voor de Q-organismen gewaarschuwd, maar het is belangrijk dat het bewustzijn hierover groot is. Met name omdat de organismen binnen kunnen komen door slordigheidsfoutjes, terwijl de gevolgen heel groot zijn. De Japanse kever is momenteel in Zuid-Europa en kan gemakkelijk via vervoersmiddelen meeliften naar Nederland. Van Lent benadrukte in haar presentatie dat bij een uitbraak de kans op natuurlijke verspreiding groot is, met mogelijk grote schade aan gewassen. Het is cruciaal dat er draaiboeken klaarliggen om snel te kunnen reageren bij vondsten of uitbraken.

Alle essen

De Aziatische essenprachtkever is nog niet aanwezig in Europa, maar is wel al gesignaleerd in Oekraïne en Rusland. Deze kever kan via hout- en plantmateriaalhandel of natuurlijke verspreiding Nederland bereiken. Volgens Van Lent kunnen alle essen afsterven als de kever zich hier vestigt, zoals al gebeurde in Noord-Amerika.


Effectieve bestrijding

Om deze organismen effectief te bestrijden, moeten waardplanten in een groot gebied destructief worden bemonsterd. Preventieve kap van alle waardplanten in een straal van 10 kilometer rond een vondst kan noodzakelijk zijn. Dit geldt voor planten bij bedrijven, particulieren en in natuurgebieden.Van Lent besprak ook andere Q-organismen en benadrukte het belang van risicobewustzijn bij de import van plantmateriaal. Strikte afspraken met leveranciers zijn essentieel als er risico's worden genomen.


De dag werd georganiseerd door Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, Gemeente Horst aan de Maas, LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen en adviesorganisatie Compas Agro.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER