Aziatische boktor Callidiellum rufipenne maakt opmars in België
woensdag 8 april 2015
De boktor Callidiellum rufipenne, onder de Engelse benaming bekend als de 'Japanese cedar longhorned beetle', wordt in België steeds vaker gesignaleerd. Dat meldt de Vlaamse organisatie Natuurpunt.
In 2006 werd in Vlaanderen voor de eerste keer een Callidiellum rufipenne waargenomen. Sinds die tijd is het aantal waarnemingen gestegen naar tien in 2014. Of de kevers uiteindelijk een gevaar kunnen vormen voor de teelt is niet duidelijk. De keversoort is tot nu toe aangetroffen in (bijna) dode cipressen en lijkt daarmee minder gevaarlijk dan de exemplaren die zich verschansen in levende loofbomen. Volgens de Michigan State University is de kever in het noordoosten van Amerika echter ook in (schijnbaar) gezonde bomen aangetroffen. Ook de United States Department of Agriculture vermoedt dat de kever ogenschijnlijk gezonde bomen kan aantasten. Natuurpunt denkt dat de kans heel groot is dat de soort ook in Nederland zal opduiken.
Vanwege de desastreuze gevolgen van Aziatische boktorren op gewassen ziet Nederland zeer streng toe op de aanwezigheid van de torren. Daarmee wil ze voorkomen dat de kever zich in deze regionen kan vestigen. De bestrijding gaat daarom soms zelfs zo ver, dat het geïnfecteerde groen gerooid moet worden, zoals in 2012 in Winterswijk het geval was. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit brengt in kaart waar en wanneer er in Nederland Aziatische boktorren zijn aangetroffen.
De Callidiellum rufipenne heeft een andere verschijningsvorm dan bijvoorbeeld de zwart-witte Aziatische boktor. De vrouwtjes van de Callidiellum rufipenne zijn rood-bruin van kleur, en de zwarte mannetjes zijn te herkennen aan hun rode schouders. De soort komt oorspronkelijk uit Azië maar duikt de afgelopen decennia -waarschijnlijk door de invoer van goederen- ook op in andere werelddelen.
Tip de redactie
|