Arbeidsmigrant kan op snelle manier achterstallig loon opeisen
Het kabinet wil met deze proef de uitbuiting van arbeidsmigranten aanpakken. Het experiment begint bij de rechtbanken van Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant.
Daar krijgen Oost-Europese werknemers hulp in hun eigen taal. Een zogenaamde regelrechter kan eerst bemiddelen tussen beide partijen. Als ze er niet uitkomen, volgt een rechtszaak. De arbeidsmigranten kunnen dan zelf een tolk meenemen. Als dat niet lukt, krijgen ze een officiële tolk.
Er werken momenteel ongeveer 850.000 arbeidsmigranten in ons land en de verwachting is dat dat aantal toeneemt tot 1,2 miljoen in 2030. Het kabinet wil vanwege misstanden en de druk op de maatschappij een rem op arbeidsmigratie. Maar de toestroom beperken is bijna onmogelijk, aangezien er vrij verkeer van personen in de Europese Unie is.
De arbeidsmigranten zijn vooral actief in de land- en tuinbouw, distributiecentra, bouw, logistiek, voedingsmiddelenindustrie en metaalsector. Ongeveer twee derde is afkomstig uit Oost-Europese landen, zoals Polen, Roemenië en Bulgarije. De meesten zijn in dienst en een deel werkt via een uitzendbureau.
'Werkgevers komen afspraken niet na'
"Te vaak komen werkgevers financiële afspraken met arbeidsmigranten, flexwerkers en zzp'ers niet na", zegt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Maar volgens de bewindsman krijgen arbeidsmigranten door de nieuwe maatregelen waar ze recht op hebben. "Daarnaast zetten we met de regelrechter opnieuw een belangrijke stap in het doorbreken van het verdienmodel van malafide uitzendbureaus."
De verwachting is dat ongeveer vierhonderd arbeidsmigranten het komende jaar gebruik zullen maken van de regeling. Van Hijum kondigde eerder al aan malafide bedrijven en uitzendbureaus die zich schuldig maken aan uitbuiting van arbeidsmigranten keihard aan te pakken.
De werkgevers moeten bij ernstige misstanden de deuren sluiten. Verder krijgt de Nederlandse Arbeidsinspectie meer mogelijkheden om de werkzaamheden dan stil te leggen.