Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uniek experiment in Boschoord: oude zaaitechniek herleeft in strijd voor toekomstbestendige bossen

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
zaaien
In de bossen bij Boschoord, vlakbij de Friese grens, is een bijzonder project van start gegaan. Op deze locatie wordt een eeuwenoude methode nieuw leven ingeblazen: bomen worden direct op locatie gezaaid. In een tijd waarin Nederlandse bossen het zwaar te verduren hebben door droogte, overmatige neerslag, ziektes en voedselarme bodems, wordt gezocht naar manieren om bossen beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Dit meldt RTV Drenthe.

Deze zaaitechniek, die in Nederland decennialang niet meer op deze schaal is toegepast, maakt onderdeel uit van een bredere aanpak om zogenaamde ‘toekomstbestendige bossen’ te ontwikkelen. Boschoord is één van de drie plekken in Nederland waar zulke projecten momenteel lopen.

Terug naar de basis in een pioniersgebied

Het project wordt uitgevoerd door de Maatschappij van Weldadigheid, die zo’n 1300 hectare aan bosrijk terrein beheert. De locatie is niet toevallig gekozen; het gebied heeft een lange geschiedenis van pionierswerk, wat perfect aansluit bij de vernieuwende benadering van bosbeheer die hier wordt getest.

Volgens de beheerders wordt er volop nagedacht over welke aanpak het beste past bij een toekomstig klimaat. Hoewel het lastig blijft te voorspellen of het in Nederland over twintig jaar warmer of juist koeler zal zijn, is men het erover eens dat diversiteit in boomsoorten essentieel is. Monoculturen, met slechts één boomsoort per gebied, blijken namelijk kwetsbaar voor ziekten, plagen en bodemverarming.

Lessen uit het verleden en inspiratie uit Duitsland

Een belangrijke motivatie om bomen op locatie te zaaien in plaats van aan te planten, is de verwachting dat bomen die vanaf het begin op de plek groeien beter wortelen en dus weerbaarder zijn. Bij traditionele aanplant komen bomen vaak uit kwekerijen waar ze onder ideale omstandigheden zijn gegroeid. Eenmaal geplant op de vaak droge zandgronden, hebben deze bomen het moeilijk en sterven ze sneller af.

Voor het project is gekeken naar voorbeelden uit Duitsland, waar bosbeheer volgens de initiatiefnemers op een hoger niveau ligt. Daar is zaaien een gebruikelijke techniek, en uit dat land komt ook de speciale zaaimachine die nu in Boschoord wordt gebruikt.

Experiment op twee hectare bosgrond

Op een terrein van ongeveer twee hectare wordt een grote verscheidenheid aan boomzaden gezaaid. Er worden onder meer 200 kilo eikels per hectare verspreid en een kilo zaad van de thuja, goed voor zo’n 70.000 zaden. Vanwege de aanwezigheid van bosdieren zoals reeën en muizen, is het gebied deels afgezet om het verlies van zaailingen te beperken. Verwacht wordt dat minstens de helft van de zaden het niet zal overleven.

Om het effect van de verschillende boomsoorten en omstandigheden te monitoren, worden gegevens zorgvuldig bijgehouden. Zo wordt onder andere gekeken naar welke soorten het snelst groeien en onder welke omstandigheden ze het beste gedijen.

Geduld vereist

Het succes van deze aanpak zal niet op korte termijn zichtbaar zijn. De betrokken bosbeheerders houden rekening met een periode van tien tot vijftien jaar voordat er echt conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van het zaaien op locatie. Maar de hoop is dat deze terugkeer naar oude technieken een nieuw hoofdstuk kan inluiden in het duurzaam beheren van bossen in Nederland.

19 mei '25 (10:22)

400 vierkante meter duingebied op Vlieland verwoest

In de nacht van zondag op maandag is een stuk natuur van ongeveer 400 vierkante meter in de buurt van de Willem de Vlaminghweg op Vlieland in brand gevlogen. De brandweer rukte rond 01.19 uur uit en wist het vuur binnen het halfuur onder controle te krijgen. Dit meldt Omrop Fryslân.

19 mei '25 ( 9:28)

KNMI waarschuwt voor dichte mist noorden en oosten Nederland

In het noorden en oosten van het land komt plaatselijk dichte mist voor, meldt het KNMI. Voor de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland is code geel afgegeven.

19 mei '25 ( 8:30)

Provincie Gelderland mag van rechter wolf afschieten

De provincie Gelderland mag van de rechter de wolf afschieten die vorige maand een hardloopster beet in Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Faunabescherming, Animal Rights en Fauna4Life hadden een zaak aangespannen om dat te verhinderen, maar de rechtbank in Arnhem wees hun verzoek af.

16 mei '25 (12:20)

Zure bodem tast natuur Utrechtse Heuvelrug ernstig aan

Op de Utrechtse Heuvelrug – van Hilversum tot Rhenen – zorgen stikstofneerslag en klimaatverandering voor ernstige verzuring van de bosbodem. Deze zure grond bevat te weinig kalk, waardoor bodemdieren als wormen en slakken tekortschieten als voedselbron. Vogels die daarvan leven, zoals mezen, krijgen daardoor onvoldoende kalk binnen. Gevolg: kuikens met gebroken pootjes of roofvogels die niet levensvatbaar uit het ei komen Dit meldt RTV Utrecht.

16 mei '25 (11:46)

Zeldzame mediterrane spin duikt op aan Noordzeekust

In natuurgebieden langs de Nederlandse en Belgische kust is voor het eerst een mediterrane spinnensoort aangetroffen. Het gaat om Enoplognatha mandibularis, een soort die tot nu toe alleen bekend was uit Zuid-Europa. De vondst werd gemeld door Natuurpunt en gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Hoewel het dier al eerder werd ontdekt – in 2022 in België en een jaar later in Nederland – is de aanwezigheid nu pas officieel bevestigd. Dit melden BNNVARA en ANP.

15 mei '25 (12:04)

Vroege piek in hooikoortsseizoen door zonnige lente

Volgens Weeronline bereikt het hooikoortsseizoen dit jaar vroeger dan gebruikelijk zijn hoogtepunt. Waar normaal gesproken eind mei de meeste pollen vrijkomen, zorgen de warme en zonnige omstandigheden ervoor dat het gras al zo’n twee weken eerder begint te bloeien. Toch is de overlast niet overal even groot: de droogte beperkt op sommige plekken de hoeveelheid pollen in de lucht. Dit meldt NU.nl.

15 mei '25 ( 8:50)

Brandweer voert surveillances uit vanuit lucht om natuurbranden snel op te sporen

Om natuurbranden snel te kunnen opsporen, voert de brandweer in een aantal regio's surveillances uit vanuit de lucht. Dat zegt Edwin Kok, coördinator van de Taskforce Natuurbranden bij Brandweer Nederland. Ook staat er sinds dinsdag een blushelikopter klaar bij Defensie, zodat die sneller inzetbaar is bij een natuurbrand.

15 mei '25 ( 8:45)

Motorrijtuigenbelasting verhoogt door provincie Noord-Holland

Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.

14 mei '25 (14:16)

Fietsers moeten rustiger rijden in Amsterdamse parken, stelt gemeente

Fietsers moeten rustiger rijden in Amsterdamse parken. Om dat voor elkaar te krijgen, gaat de gemeente schermen plaatsen op drukke fietsroutes in het Rembrandtpark, Westerpark en het Vondelpark. Op de drukste momenten zijn op die schermen beelden te zien van parkgebruikers die fietsers bedanken dat ze rustig rijden. Na vier weken kijkt de gemeente of de proef heeft gewerkt

14 mei '25 (13:31)

Aanhoudende droogte zorgt voor lege poelen

De aanhoudende droogte lijkt op het oog weinig impact te hebben op de natuur, maar schijn bedriegt, constateert Staatsbosbeheer. "De bomen staan er nog prima bij, maar je ziet al wel langzaamaan grasvelden vergelen", zegt een woordvoerder. De huidige weersomstandigheden baren hem zorgen. "De eerste poelen vallen droog en dat is wel heel vroeg in het seizoen."