Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tweede coronagolf raakt de tuinbouwsector minder hard dan de eerste

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 1 december 2020
77 sec


Rabobank: 'Tuinbouwsector toont veerkracht in de tweede coronagolf'

Volgens een recent rapport van de Rabobank lijkt de tweede coronagolf in Nederland de tuinbouw minder hard te raken dan de eerste. Bos- en haagplantsoen wordt veelal nu geleverd en doordat consumenten in binnen- en buitenland meer aankopen doen voor hun tuin dan een jaar eerder.

Corné Leenders van Boomkwekerij Udenhout
Corné Leenders van Boomkwekerij Udenhout

In eerste instantie leek corona de sierteeltsector hard te raken. Door strenge lockdowns op Europees niveau gingen verkooppunten en grenzen dicht. Mede naar aanleiding daarvan werd er een noodfonds voor sierteelt gelanceerd waarbij 600 miljoen euro ter beschikking werd gesteld om de sector te ondersteunen. Hiervan ging slechts 150 miljoen naar de sector. De overige 450 miljoen euro stroomde terug de staatskas in. Hieruit bleek al dat corona minder harde klappen uitdeelde dan aanvankelijk werd gevreesd. Een gegeven wat ook blijkt uit een rapport van de Rabobank.

Schade potplantenmarkt steeds beperkter

In het derde kwartaal van dit jaar herstelde de potplanten- en snijbloemenmarkt zich verder van de klap die ze in het voorjaar kreeg, te lezen in het rapport van de Rabobank. Verkoopcijfers van bloemisten, supermarkten en online kanalen zijn sinds mei hoger dan in 2019. Waar de achterstand van de export van bloemen en planten eerder nog 500 miljoen euro bedroeg ten opzichte van 2019, is die achterstand nu geslonken naar 200 miljoen euro.


Boomteelt heeft een goed jaar

De boomteelt heeft een goed jaar achter de rug, concludeert de Rabobank. Zo wordt bos- en haagplantsoen veelal nu geleverd, deden consumenten in binnen- en buitenland meer aankopen voor hun tuin dan een jaar eerder en reserveren institutionele afnemers meer budget voor de aankleding van het landschap of stadswijk. Tot slot heeft Staatsbosbeheer de komende jaren een forse doelstelling voor de aanplant van nieuw bos. Dat kan positief uitpakken voor de sector.


'Onze grootste handelspartner Frankrijk zat op slot, andere landen compenseerden dit bijna volledig'

Corné Leenders van Boomkwekerij Udenhout kan zich daarin vinden. Hij geeft aan dat het coronavirus weinig tot geen invloed heeft gehad op de omzet van de Brabantse kwekerij. Met Frankrijk als grootste handelspartner was het even slikken toen de eerste coronagolf het land volledig op slot zette. 'Maar dat werd gecompenseerd door de handel met andere landen', vertelt Leenders. Ondanks de soms lagere bezettingsgraad door uitval in verband met het coronavirus, weet de kwekerij zich goed staande te houden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER