Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kwekers hamsteren trays en potten door plastic tekorten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, maandag 12 juli 2021
92 sec


Tekort aan kunsttoffen merkbaar in sector

De angst om straks geen pot en tray beschikbaar te hebben voor je planten, is merkbaar onder kwekers, weet Frits van Duijn van Van Tuijl. 'Door een groot tekort aan PP- en PS-plastic wordt er echt gehamsterd', licht hij toe. De wereldwijde schaarste van plastic is er een van de lange adem, meent hij. Van Tuijl wil de schaarste op korte termijn het hoofd bieden door extra voorraad, machines en ruimte aan te kopen.


Extra voorraad en ruimte is op de langere termijn niet de oplossing, merkt Van Duijn op. Hij hoort links en rechts dat de schaarste van plastic nog wel een tijdje aanhoudt. Met name de schaarste van PP-potten (de meeste potten) en PS-trays is in de sector voelbaar, met forse prijsstijgingen tot gevolg (15 tot 30% hoger ten opzichte van een paar maanden eerder). PS-trays zijn de normtrays bij Royal Flora Holland voor kwekers die via de klok handelen. 'Wat veel kwekers echter vergeten, is dat trays gemaakt van PET een prima alternatief zijn. PET is een wereldwijd gebruikt materiaal met grote beschikbaarheid en dus aanzienlijk mindere prijsstijging. Ook de recycling is beter geregeld. Materialen van PET worden echter nog weinig in de tuinbouw toegepast.'

'PET is een wereldwijd gebruikt materiaal met grote beschikbaarheid en dus aanzienlijk mindere prijsstijging'

Grotere voorraden

Van Tuijl wordt veel gebeld door klanten en kwekers of ze nog voorraden hebben liggen. Om de tekorten van potten en trays voor nu het hoofd te bieden is de leverancier haar voorraden aan het uitbreiden. Van Duijn: 'Ook wij kampen met tekorten, maar proberen te investeren in onze klanten door grotere voorraden aan te leggen. Ook kochten we recent een nieuw magazijn aan waar we nog eens 8000 pallets kwijt kunnen. We werken samen met drie verschillende fabrikanten voor de productie van onze transport- en stektrays, zodoende zijn we in de mogelijkheid om meer voorraden af te nemen en op te slaan.' Van Duijn licht toe dat dit ook risico's met zich meebrengt: 'Je weet nooit van tevoren of alle modellen verkocht raken.' Daarnaast schafte het bedrijf een drietal nieuwe spuitgietmachines aan zodat er meer productie gedraaid kan worden.


'Ook wij kampen met tekorten, maar proberen te investeren in onze klanten door grotere voorraden aan te leggen'

Handel niet voor het zeggen

Van Duijn laat weten dat kwekers het nu niet voor het zeggen hebben. 'Op dit moment lukt het redelijk om onze bestaande klanten te beleveren, maar welke kleur er beschikbaar is, verschilt. Vaak is dat zwart, omdat andere kleuren niet verkrijgbaar zijn.'


Van Tuijl

Van Tuijl is een groot handelsbedrijf, producent en allround kennispartner binnen de kwekerswereld. Het bedrijf produceert spuitgietproducten voor de tuinbouw en zachtfruitmarkt. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in nieuwe machines om de markt van dienst te zijn.

De trays van Van Tuijl
De trays van Van Tuijl
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES

Thursday 15 July 2021
Wat is mis in dit verhaal is dat spuitgiet potten veel meer materiaal nodig heeft dan vacuum potten die net zo goed zijn.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER