Verpakkingsproducent maakt Europese plastic recyclestromen inzichtelijk
donderdag 29 juli 2021
Modiform onderzoekt Europese processen en brengt bevindingen samen in infographic
Voor kwekers kunnen de Europese wet- en regelgevingen rondom plastic recycling nogal verwarrend zijn. Ieder Europees land hanteert haar eigen manier van recyclen voor zowel consumenten als bedrijven. Modiform doet daarom onderzoek om die processen bloot te leggen en ze te vertalen naar een praktische infographic.
Onder de naam 'Horizon2025' heeft Modiform de ambitie uitgesproken om de hele bevoorradingsketen in de sector te verduurzamen door het maximale rendement te halen uit recycling. Om daarmee aan de slag te gaan, is kennis essentieel, zo schrijft het verpakkingsbedrijf in een persbericht.
Infographic
De bevindingen uit het onderzoek worden inzichtelijk gemaakt in een infographic. Dit kan door zowel telers als retailers als leidraad worden gebruikt bij het maken van duurzame keuzes. De infographic laat voor een aantal Europese landen zien of een product wel of niet kan worden gerecycled en gedetecteerd. Ook biedt de informatieve illustratie oplossingen per land met betrekking tot recyclestromen.
'De verscheidenheid aan eisen en regelgeving in Europa zijn een bron van verwarring'
| |
klik om te delen op Twitter | |
 |
|
Verscheidenheid
Volgens Jan van Brummelen, directeur productie bij Modiform, is het inzichtelijk maken van deze kennis nodig. 'Elke dag merken we opnieuw dat het aantal en de verscheidenheid aan eisen en en regelgeving die van toepassing is op producten in Europa zijn een bron van verwarring. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk bepaald dat vanaf april 2022 plastic verpakkingen minimaal 30% recyclaat moeten bevatten, anders moet er een plastic belasting van £200 worden betaald. Daarnaast richt Zweden zich op de ontwikkeling van sorteersystemen die ook zwarte kunststoffen kunnen recyclen die roet bevatten', aldus Van Brummelen in het persbericht.
Trayretoursysteem
Modiform treedt regelmatig naar buiten met 'verduurzamende projecten'. Zo lanceerde het in samenwerking met afzetcoöperatie Landgard in Duitsland een trayretoursysteem voor een aantal Duitse bouwmarkten. Hierbij worden 100% recyclebare trays ingezet die middels een verzamelsysteem gerecycled worden. Er was echter ook kritiek. Een Duitse milieuorganisatie merkte op dat de tuinbouw af moet van wegwerpproducten. Het trayretoursysteem zou een maskerend effect hebben.
Tip de redactie
|