Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Drie generaties vrouwen staan hun mannetje

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels en Hein van Iersel, maandag 20 september 2021
214 sec


Goede verzorging van planten en mensen op het juiste moment, dat is de sleutel tot het succes van de dames van Boomkwekerij Theo Wouters

Het bedrijf van je ouders overnemen is een zogenaamde once in a lifetime experience - een bijzonder en vreugdevol moment, waar veel bij komt kijken. Een overname is in de meeste gevallen een proces dat grondig voorbereid wordt door de mensen die erbij betrokken zijn. Een goede aanpak kan de kans van slagen vergroten. Maar als je als familie niet de kans krijgt om de opvolging gedegen aan te pakken door een bizarre wending in het leven, wat dan?

Lisa Wouters
Lisa Wouters

Zo'n bizarre wending overkwam de familie Wouters in Sint-Oedenrode. Theo Wouters, de naamgever en medeoprichter van de tuinplantenkwekerij, overleed in juni 2018 na een zeer kort ziekbed. Theo's vrouw Yvonne, zijn twee dochters, de familie en het team van de kwekerij stonden voor een keuze: doorgaan of het bedrijf verkopen? Dat laatste had Theo's voorkeur, zo liet hij Yvonne kort voor zijn overlijden nog weten. En dat alles twee maanden voor een belangrijk moment: de introductie van Euonymus japonicus 'White Spire' - Theo's trots - tijdens Plantarium 2018.

<i>Euonymus japonicus</i> 'White Spire'
Euonymus japonicus 'White Spire'

Het begin

Theo en Yvonne begonnen in 1986 met het telen van sierheesters op een stukje land van haar ouders. Met eigen middelen wisten ze begin jaren 90 hun eerste kas te bouwen. Dat gaf mogelijkheden tot verdere groei en het smeden van een team. Roy Verkuijlen is medewerker van het eerste uur; zijn toevoeging aan het team bleek een gouden zet. Verkuijlen is inmiddels teeltmanager in een team van acht vaste medewerkers. Alles wat dit team doet, gaat nog steeds volgens de 'Theo Wouters-standaard'. Dat houdt in: de lat ligt hoog, er wordt hard gewerkt, maar bovenal: er moet ook plezier worden gemaakt.


Ook Lisa Wouters (24 jaar), de jongste dochter van Theo en Yvonne, is al van jongs af aan actief in het bedrijf. Tijdens haar opleiding visagie besteedde ze veel van haar vrije tijd aan de kwekerij. Na haar opleiding ging Lisa aan de slag als styliste bij een kapsalon. Ze werkte parttime voor de salon en bleef ondertussen op het bedrijf van haar ouders actief. Destijds ondersteunde Lisa haar vader met administratieve werkzaamheden. Lisa, glimlachend: 'Ik vond het al meteen leuk om onderdeel van ons eigen team te zijn. We hadden toen zeker niet gedacht dat ik het bedrijf ooit zou overnemen.'

'Het bedrijf van mijn vader en moeder voelde altijd al als eigen'

Beslissing

Tot 2018 runden Theo en Yvonne het bedrijf samen. Over de vraag wie hen zou opvolgen, was nog nooit nagedacht. Maar toen Theo in korte tijd steeds zieker werd, bleek die vraag ineens actueler dan ooit. Roy Verkuijlen wist op dat moment het meeste van de teelt, en samen met hem wist Yvonne meer dan genoeg om het bedrijf te kunnen voortzetten. Het leek Yvonne een goed idee om extern te gaan zoeken naar iemand die haar kon bijstaan bij het nemen van een beslissing over de toekomst van het bedrijf. Via ondernemersclub Garden Plant Collective kwam Yvonne in contact met Dorus Rijkers, die meerdere ondernemers in de tuinbouwsector begeleidt. Rijkers: 'Yvonne vroeg me of ik haar kon helpen om de mensen op de juiste plek te krijgen na het wegvallen van Theo. Om dat goed te doen, begin ik meestal met gesprekken binnen het bedrijf. Ik heb veel gesprekken gevoerd met Yvonne, Roy en Lisa, maar ook met andere personeelsleden en met Lisa's oudere zus Jessie.'


Rijkers vervolgt: 'Jessie is niet werkzaam in het familiebedrijf, maar ik wil vanuit zoveel mogelijk invalshoeken dingen te weten komen over een bedrijf, en Jessie ziet haar zusje en moeder buiten werktijd. Aan de keukentafel worden immers de échte beslissingen genomen.' Met ondersteuning van Rijkers hakten de familie Wouters en het team zelf de knoop door. Lisa: 'We gaan door met het bedrijf. Roy is de perfecte teeltmanager en ik wil mijn eigenschappen als onderneemster uitbouwen. Samen met het team gaan we ons bedrijf verder ontwikkelen.' Deze opmerking van Lisa is alleszeggend: 'Het bedrijf van mijn vader en moeder voelde altijd al als eigen. Ik voel me er zo mee verbonden dat ik het lastig zou vinden om het te verkopen.'

'Mijn moeder geeft me alle ruimte om mezelf te ontwikkelen'

Girlpower

Rijkers: 'Lisa heeft een steile leercurve. Ze is echt een topper. Contact met klanten en marketing gaan haar goed af, alsof het in haar natuur zit.' Lisa heeft de klanten van het bedrijf afgelopen jaar in beeld gebracht en een marketingplan opgezet om de klanten beter van dienst te kunnen zijn. Daarnaast is ze dit jaar volop bezig met het introduceren van haar eigen merk: Plan(t)s for the future - by Lisa Wouters. Het merk omvat verschillende visueel aantrekkelijke plantensoorten; het moet staan voor jaarrond vrolijke kleuren in de tuin. Lisa brengt het onder de aandacht door middel van een wekelijks bericht met wist-u-datjes op social media. Daarnaast is de teelt dit jaar een belangrijk thema in de ondernemerstraining die ze doet.


Dorus Rijkers en Lisa Wouters
Dorus Rijkers en Lisa Wouters
De combinatie van moeder Yvonne en dochter Lisa in de onderneming blijkt zijn vruchten af te werpen. Lisa: 'Ik krijg van Yvonne alle ruimte om mezelf te ontwikkelen tot onderneemster. Ze stimuleert me om mijn eigen keuzes te maken, maar ze is er ook voor me als ik ergens niet uit kom. En we mogen oma Toos ook niet vergeten', gaat Lisa verder. 'Zij is met haar 79 jaar nog steeds actief in de kwekerij. We kunnen haar echt niet missen.' Met Lisa, haar ouders en oma stonden en staan er in dit bedrijf dus drie generaties dames aan het roer. Dat zie je maar zelden in deze sector!

Kweekchef Roy Verkuylen
Kweekchef Roy Verkuylen

Toekomst

Lisa bruist van de energie en plannen. 'Zo gauw het kan, breiden we de kas uit, om meer ruimte te maken voor onze vorstgevoelige soorten.' Ook op persoonlijk vlak ziet ze haar ontwikkeling voor zich: 'De komende tijd gaan we aan de slag met het ontwikkelen van mijn stijl van leidinggeven, zodat ik over een aantal jaar het volledige bedrijfsmanagement van Yvonne kan overnemen.' Daarnaast heeft Lisa de ambitie om internationaal door te groeien met de verkoop. Zelfs buiten Europa zijn al de eerste stappen gezet.


Boomkwekerij Theo Wouters

Boomkwekerij Theo Wouters produceert tuinplanten voor de retailmarkt. Het bedrijf kweekt onder andere Rhododendron, Choisya en Euonymus in de potmaten P9, P5, C2 en C4. Euonymus japonicus 'White Spire' is hun eigen, nog door Theo Wouters ontwikkelde product, dat onder licentie over de hele wereld wordt geteeld.

In totaal kweekt het bedrijf op 5,5 hectare containerveld. Op dit moment is 1,5 hectare daarvan onder glas. Er is vergunning aangevraagd voor nog 0,5 hectare onder glas.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Maarten strijbosch
Monday 20 September 2021
Heel veel succes Liza hou het mooie bedrijf in stand daar zou jullie vader zo trots op geweest zijn
Cor van den akker
Monday 20 September 2021
Heb kennis mogen maken met je moeder en zusje in vakantie en hebben wel iets met planten en tuin
Mart
Monday 20 September 2021
Super knap Lisa en team, heel mooi om te volgen. Zet hem op!
Nicole
Monday 20 September 2021
Heel veel succes met je ondernemerschap en het runnen van het ouderlijk bedrijf. Doe je goed
Mieke
Wednesday 22 September 2021
Super mooi bedrijf wat zou Theo trots op jou en jullie en het team zijn. Veel succes. Netjes maken hé. Zou theo zeggen.
Rianne van der Heijden
Thursday 23 September 2021
Mooi Lisa, 3 generaties powervrouwen! Goed dat je je gevoel volgt, dan krijg je geen spijt!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER