Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Acht groenblijvers voor in de wintertuin

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 28 december 2021
199 sec


Nieuwigheden om de komende tijd in de gaten te houden

Met de winter voor de deur is het weer uitkijken naar groenblijvers in de tuin, van de parelmoerkleurige Euonymus 'Paloma Blanca' tot de krulbladige Leucothoe 'Curly Gold'. Dit vakblad spreekt met een aantal veredelaars en zet acht nieuwkomers op een rij.

Bart van Roessel, veredelaar van El-Dorado
Bart van Roessel, veredelaar van El-Dorado

Nu de temperaturen dalen en de dagen korter worden, staat ook het groeiseizoen op een laag pitje. Desondanks is er voldoende keus om de wintertuin op te fleuren met groenblijvers, die net zo schitteren als de meeste plantensoorten in het voorjaar. Een aantal opvallende nieuwkomers van Plantipp opgesomd.

Euonymus japonicus 'El-Dorado' ('BR2012')

Euonymus japonicus 'El-Dorado' ('BR2012')

Vrij vertaald betekent eldorado 'goudland'. 'El-Dorado' heeft dan ook een felle gele gloed, die met name in het voorjaar sterk aanwezig is. 'Maar de plant is het hele jaar door mooi geel', vertelt Bart van Roessel van Bart van Roessel Tuinplanten, de veredelaar van 'El-Dorado'. 'Daardoor contrasteert die sterk met andere planten.' 'El-Dorado' is een tuinplant die solitair en als haag toegepast kan worden. Van Roessel: 'We kweken meerdere rassen van Euonymus. Op een dag viel ons een gele uitloper op; die zijn we gaan vermeerderen en zo kwam 'El-Dorado' tot stand.' De groei is bossig en opgaand, met daarbij een hoogte van ca. 60 cm en een breedte van 25 cm. Hij is winterhard tot -15° Celsius.


Euonymus japonicus 'Paloma Blanca' ('Lankveld03') en Euonymus japonicus 'Himalaya' ('Lankveld06')

Euonymus japonicus 'Paloma Blanca' ('Lankveld03')

Euonymus japonicus 'Paloma Blanca'

Wie nu de gelijknamige kaskraker van George Baker in zijn hoofd heeft, zit qua beeldvorming niet ver verwijderd van Euonymus 'Paloma Blanca' van Thijs van Lankveld van Kwekerij van Lankveld. Terwijl Baker zingt over een witte duif, veredelde Van Lankveld een Euonymus die in het voorjaar opvalt door zijn hagelwitte scheuten. 'Je ziet nu bij de eerste planten een heldere lichte kop opkomen', aldus Van Lankveld. 'De plant begint in het vroege voorjaar, vanaf eind februari, en gaat zeker tot juni door. In het voorjaar heeft die een grote sierwaarde.' 'Paloma Blanca' is geschikt als heg, tuinplant of solitair en past goed in mixbakken.


Euonymus japonicus 'Himalaya'
'Himalaya' is de grote broer van 'Paloma Blanca' en onderscheidt zich door zijn grotere witte bladen. ''Himalaya' is geschikt om in een bolvorm te kweken en kan daarmee dienen als alternatief voor buxus', zo licht Van Lankveld toe. 'Hij groeit sneller, waardoor je hem in korte tijd in een bolvorm kunt kweken.' De scheuten van 'Himalaya' worden wel 10 tot 15 cm lang.

Lisa Wouters voor een opstand 'White Spire'
Euonymus japonicus 'White Spire'

Euonymus japonicus 'White Spire'

'White Spire' is er een met een uniek verhaal. Hij vindt zijn oorsprong in Euonymus japonicus 'Green Spire'. Theo Wouters van Boomkwekerij Wouters ontdekte een opvallende scheut van groene bladeren met een brede witte rand, en besloot deze te vermeerderen en verder te ontwikkelen. De officiële introductie op Plantarium in 2018 heeft Theo na een kort ziekbed niet meer mogen meemaken. Zijn vrouw Yvonne en dochter Lisa zetten hun verdriet om in enthousiasme en positieve energie. Na een stormachtige periode besloten de dames de koers voort te zetten en 'Theo's trots' verder te promoten. 'De populariteit van onze 'White Spire' neemt jaarlijks toe', vertelt dochter Lisa Wouters. 'We leveren ze allemaal uit, tot aan de laatste plant.'


'De populariteit van onze 'White Spire' neemt jaarlijks toe. We leveren ze allemaal uit, tot aan de laatste plant'

Bijzonder aan 'White Spire' is de jaarrond witte kleur. Lisa Wouters: 'Het is de enige opgaande soort die zowel in de volle zon als in donkere winters helder wit blijft. 'White Spire' is breed toe te passen: als haagplant, maar ook in borders. De grondsoort heeft geen invloed op de groei.'

Leucothoe keiskei 'Burning Love' ('Opstal 50')' van About Plants

Leucothoe keiskei

'Burning Love' is het werk van kwekerij About Plants, een fusie van boomkwekerij Ron van Opstal en boomkwekerij Jochems van Opstal. 'Als je nu bij ons door de kwekerij wandelt, zie je een prachtige paarsrode gloed hangen over de velden', aldus Jelle Havermans, commercieel medewerker bij About Plants, over 'Burning Love'. De plant heeft langwerpige fijne paarsrode bladeren en eveneens paarsrode stelen. Havermans: 'De plant groeit stevig door, is bossig en groeit compact.' 'Burning Love' haalt een hoogte van zo'n 75 cm en is toepasbaar als terras- en tuinplant, massabeplanting, in borders of als compacte heg.


Leucothoe axillaris 'Curly Gold' ('Opstal 55') van About Plants

Leucothoe axillaris 'Curly Gold'

'Curly Gold' is de nieuwste introductie van About Plants. Het jonge blad kleurt oranjerood. Naarmate de bladeren verouderen, verandert de kleur naar goudgeel en vervolgens naar goudgeel met groen. De naam doet al vermoeden dat het blad krult, waardoor het een gedraaide bladvorm krijgt. ''Curly Gold' is leuk ontvangen in de markt', vertelt kweker Havermans. 'De oranjekleurige scheuten geven een mooi effect, bijvoorbeeld op het balkon.' 'Curly Gold' wordt ongeveer 60 cm hoog en 40 cm breed en heeft een dichte en compacte groeiwijze.


'De oranjekleurige scheuten van 'Curly Gold' geven een mooi effect, bijvoorbeeld op het balkon'

Lavandula intermedia 'Phenomenal'
Lavandula intermedia 'Phenomenal' ('Niko')
'Niko' van Amerikaanse veredaar Peace Tree Farm staat bekend om zijn zeer grote paarsblauwe bloemen, die tevoorschijn komen van de vroege zomer tot het najaar. Lavandula 'Phenomenal' groeit compact, heeft stevige takken en een dito wortelgestel. Het is een uniforme plant met een hoogte van 70 en een breedte van 70 cm. Hij is geschikt voor de tuin, border, als solitair of massabeplanting.


Prunus laurocerasus 'Bonaparte' ('Flippi01')

'Bonaparte' is een opvallende bladhoudende heester met een dichtvertakte slanke groeiwijze. Het blad is te herkennen aan het oranjerode jonge schot, dat contrasteert met het groene blad. In de lente wordt het vergezeld door roze-witte bloemen, met een kleurrijk aanzicht tot gevolg. Hij is geschikt voor vakbeplanting, heggen en als solitair. Veredelaar van 'Bonaparte' is het Duitse bedrijf$Gstraver$G.


Ligustrum lucidum 'Green Screen' ('Bokrascreen') van Boot & Dart Boomkwekerijen
Ligustrum lucidum 'Green Screen' ('Bokrascreen')

De laatste in dit rijtje is 'Green Screen' van veredelaar Boot & Dart Boomkwekerijen. Hij is bekend om zijn zeer dichte habitus en opgaande groei. Het blad is glanzend groen en in het voorjaar kleuren de nieuwe scheuten brons. De takken zijn opvallend rood. Na vijf jaar is 'Green Screen' maar liefst 2 m hoog en 1,25 m breed. De groenblijvende heester is geschikt voor heggen of voor in de heesterborder.

Alle genoemde rassen zijn beschermd met PBR.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER