Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Paperpots zorgen voor snelle teelt en bieden kansen voor automatisering

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 31 maart 2022
69 sec


Van Tuijl levert in samenwerking met het Zweedse BCC Fibercell een compleet pakket voor de kwekerij

Van Tuijl uit Haaften gaat een samenwerking aan met het Zweedse BCC Fibercell voor de verkoop van paperpots en de automatisering ervan in de sierteelt en de boomkwekerij. Van Tuijl levert het product en de machines exclusief in de Benelux.


Het Zweedse BCC Fibercell heeft de machinebouw overgenomen van het Deense Plant Paper en zij willen naast de bosbouwsector ook groeien in de tuinbouw en boomkwekerij in Nederland en België, dit in samenwerking met Van Tuijl. Sales manager Frits van Duijn: 'Paperpots en de bijbehorende automatisering bieden mooie kansen voor de sierteelt en boomkwekerij, op het gebied van snelheid van de teelt, kostenbesparing en het oplossen van personeelstekort.

'Paperpot biedt kansen op het gebied van snelheid van de teelt, kostenbesparing en het oplossen van personeelstekort'

Wortelvorming gaat vaak sneller in een 'jasje'

Van Duijn heeft in verschillende sectoren ervaren dat de snelheid van de opkweek in paperpots is opvallend goed is: 'Het heeft zich al bewezen bij telers in snijbloemen, grassen, seizoensteelt, succulenten en zachtfruit. De wortelvorming vindt vaak sneller plaats in een 'jasje'. Ook transplanten wordt gemakkelijker. Om dit zelf te kunnen ervaren hebben wij voor kwekers de mogelijkheid om een testtraject met eigen substraat te proberen.'Gedeeltelijk of volledig automatiseren

Paperpots worden geproduceerd door een met papier omhulde 'slang' van substraat te maken en die te snijden tot pluggen, die met de hand of geautomatiseerd in trays geplaatst kunnen worden. Van Duijn: 'Door te automatiseren met eigen machines kunnen kwekers besparen op de kosten en dat gebeurt al heel snel. Ook zijn zelf geproduceerde pluggen verser. Voor kleinere bedrijven is semi-automatisering meestal het meest passend, waarbij verse pluggen handmatig in trays worden geplaatst. Voor grotere bedrijven is het vaak het aantrekkelijker om dit gedeelte ook te automatiseren. Door een combinatie met stekrobots wordt zelfs een compleet geautomatiseerde stekafdeling mogelijk.'


Behalve machines en papier biedt van Tuijl alle producten en advies rondom de machines, zoals stektrays, transporttrays, bamboestokken, karton en advies in een substraatsamenwerking. Meer informatie over het paperpot-systeem en een testtraject is te vinden op de website van Van Tuijl.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER