Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Start innovatiekring Opheusden met praktijkdag

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 17 mei 2022
78 sec


Innovatiekring Opheusden sluit aan op natuurinclusief project

Woensdag 11 mei organiseerde de innovatiekring Opheusden een praktijkdag rond mechanische onkruidbestrijding, waar tevens de opzet van de innovatiekring werd toegelicht die de LTO-vakgroep bomen en vaste planten start in de laanboomregio, samen met Tree Centre Opheusden (TCO) en Compas Agro.

Praktijkdag bij Boomkwekerij Crum, Foto: Arno Engels
Praktijkdag bij Boomkwekerij Crum, Foto: Arno Engels

De bijeenkomst vond plaats bij Boomkwekerij Crum in Dodewaard en werd georganiseerd door TCO en Natuurinclusief Betuws Boeren. Dit is een lopend project rond het toepassen van natuurinclusieve maatregelen op agrarische bedrijven, waaronder boomkwekerijen. Bijvoorbeeld de aanleg van bloemstroken op percelen om nuttige insecten aan te trekken. Hiermee kan het gebruik aan gewasbescherming verder worden verlaagd, wat ook landelijk de doelstelling is van de innovatiekringen in de sector.

De praktijkbijeenkomst werd bijgewoond door circa vijftig laanboomkwekers. Er waren demonstraties van de nieuwste machines voor mechanische onkruidbestrijding. Op kleigrond is dit uitdagender dan op zandgrond. Bekijk hier een filmpje met de samenvatting.


Thema's voor de innovatiekring

De innovatiekring rond weerbaar telen in Opheusden wil een aantal praktische onderwerpen in de vollegrond aanpakken: duurzaam beheer van onkruid en bodemschimmels en effectief watergeven. Een zestal kwekers had eerder bij TCO en Compas Agro een aantal onderwerpen aangedragen: duurzaam onkruidbeheer, beheer van bodemschimmels zoals Verticillium en Fusarium en effectieve water- en voedingsgift via druppelslangen. Het natuurinclusieve project en de innovatiekring kunnen op elkaar aansluiten en elkaar versterken, wat ook de wens is van TCO. De innovatiekring in Opheusden zal vanuit Compas Agro begeleid worden door Stefan Even, Dirand van Wijk of Simon van Houwelingen.


'Het natuurinclusieve project en de innovatiekring kunnen op elkaar aansluiten en elkaar versterken'

Water extra belangrijk thema

Net als in andere boomteeltregio's wordt druppelirrigatie in Opheusden steeds meer toegepast. In de laanboomregio is water nu een extra belangrijk thema aangezien de provincie Gelderland er gebieden heeft aangewezen als drinkwaterreserveringsgebied. Hierdoor staat de toekomst van bedrijven op het spel. TCO, LTO Noord en andere partijen zijn al in actie gekomen met de campagne 'Laat de teelt niet opdrogen'.


Andere innovatiekringen

Ook de innovatiekringen in Zundert en Horst aan de Maas nemen efficiënt watergeven onder de loep, met name een vergelijking tussen druppelirrigatie en haspelberegening. Duurzaam onkruidbeheer is ook bij de innovatiekringen in Horst aan de Maas en Boskoop een onderwerp van aanpak. In Zundert en Horst aan de Maas wordt daarnaast ingezoomd op lokaal geteelde veenalternatieven voor potgrond.

Bron: LTO Vakgroep bomen en vaste planten

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER