Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Branche zoekt beste manier om met zonnebrand om te gaan

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, donderdag 20 oktober 2022
105 sec


Een toegenomen hoeveelheid zonuren zorgt voor een toename van zonnebrand bij bomen. Het is dan ook niet gek dat er bij boomkwekerijen maatregelen getroffen worden om met de verandering van de hoeveelheid zonuren om te gaan. Wij belden er drie om een overzicht te krijgen van hoe de branche met het fenomeen zonnebrand omgaat.

De nieuw geplante bomen in Den Bosch op de Parade bij Sint-Janskathedraal zijn ook allen beschermd tegen zonnebrand.
De nieuw geplante bomen in Den Bosch op de Parade bij Sint-Janskathedraal zijn ook allen beschermd tegen zonnebrand.

Zonuren

Nederland krijgt steeds meer zon, en daar hebben boombezitters last van. In Zuid-Oost Nederland is een normale hoeveelheid zonuren volgens het KNMI over de laatste 30 jaar tussen de 200 en 210. De afgelopen vijf jaar is er maar één juni rond dit gemiddelde uitgekomen. (Helaas had het jaar 2018, want daar spreken we over, dan weer een recorddroogte...) De gemiddelde zonuren van de afgelopen vijf jaar ligt eerder in de richting van 240 zonuren.


De toegenomen hoeveelheid zonuren zorgt ook voor een toename van zonnebrand bij bomen. Het is dan ook niet bijzonder dat er bij boomkwekerijen maatregelen getroffen worden om met de verandering van de hoeveelheid zonuren om te gaan. Wij belden er drie om een overzicht te krijgen van hoe de branche met het fenomeen zonnebrand omgaat.

Per kwekerij verschilt het hoe er met zonnebrand om wordt gegaan, en tot op welke hoogte men het als een probleem ervaart. Wat helder is, is dat iedereen het ziet toenemen. Waar er vroeger wel eens een boom met zonnebrand werd gezien, is het de laatste vijf jaar een probleem aan het worden.

Meer soorten vragen bescherming

Bij Ebben wordt er dan ook actief op het probleem ingespeeld. Marko Mouwen legt uit: 'We zien zonnebrand zonder meer toenemen. De linde en beuk waren eigenlijk altijd al gevoelig. Maar waar een esdoorn dat bijvoorbeeld vroeger niet was, moeten we die nu ook gaan beschermen'. Dat beschermen doet Ebben op verschillende manieren. Zo worden sommige stammen ingepakt met riet- of kokkosmatten, maar veel stammen worden ook in Medditeraanse stijl gewit.


Waar dat vroeger niet nodig was, moeten we nu ook een esdoorn beschermen. -Marko Mouwen

Witten gebeurt daarentegen bij Huverba helemaal niet. Volgens Huibers is het misschien wel de ideale oplossing, maar de klant is er niet klaar voor. Een witte boom past in veel steden niet in het straatbeeld. Waar je witte stammen in Italië, Frankrijk of Zuid-Duitsland nog wel ziet, ziet men hier liever riet of jute om de stam. Dat is dan ook wat Huibers gebruikt om zijn stammen te beschermen.


Stiptip

Overeenkomsten tussen Huverba en Ebben zijn er ook; beiden geven de stiptip. Laat bij de kwekerij een stip op de stam zetten waardoor je weet wat de zonzijde van een stam is. Dan kan er bij plaatsing van de boom voor gezorgd worden dat de zijde van de boom die bij de groei altijd het meeste zon heeft gehad, dat ook heeft na plaatsing. Dat verkleint de kans op zonnebrand.


Actief experimenteren

Ook bij Udenhout zijn ze met het probleem bezig. Er wordt actief geëxperimenteerd om de beste bescherming te vinden tegen het toenemende probleem. Ook op deze kwekerij worden er meer bomen, van meer verschillende soorten ingepakt. Er wordt nu ingepakt met riet en kokos. Welke bepakking leidt tot de effectiefste bescherming moet nog worden bepaald.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER