Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe planten, altijd maar weer nieuwe planten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 16 december 2022
227 sec


Een greep uit de nieuwigheden in de wereld van veredelaars en kwekers

'Is er nog iets nieuws?' In de wereld van veredelaars, stekbedrijven en kwekers hoef je die vraag niet te stellen. Nieuwe kleuren, gezonde blaadjes, een kleine, compacte of opgaande variant - het lijkt alsof het allemaal vanzelf komt aanwaaien, maar niets is minder waar, natuurlijk. Na jaren van noeste arbeid mogen ze dus best even in de spotlights gezet worden.

<i>Hydrangea paniculata</i> Bonfire verschiet in de loop van het seizoen van kleur.
Hydrangea paniculata Bonfire verschiet in de loop van het seizoen van kleur.

Altijd op zoek naar nieuwe soorten

Wij krijgen nooit genoeg van nieuwe soorten en onze lezers ook niet. Stuur ons daarom tips (hanneke@nwst.nl) over de mooiste cultivars en de opvallendste (nieuwe) soorten die een plekje in de schijnwerpers verdienen. Dan zetten wij in het volgende nummer de bloemetjes weer buiten.

Cornus alba Miracle ('Verpaalen2'PBR) EU 62292

Miracle laat een mirakel aan kleuren zien. Deze bontbladige Cornus heeft in het voorjaar en de vroege zomer groen-wit blad met een roze rand. In de late zomer tot aan de herfst is het blad intens paars-roze. In de herfst heeft Miracle ook nog eens rode stelen. Hij verdraagt zowel volle zon als halfschaduw. Plant Miracle in vruchtbare, goed doorlaatbare grond. Deze prachtige Cornus wordt zonder snoei ca. 2 m hoog en breed; met snoei blijft Miracle ca 1 m hoog en breed. 'Miracle' is zeer geschikt als tuinplant en voor massabeplanting en winterhard tot -30 ºC. Hij is winnaar van de Bronze Award KVBC Summer Challenge 2021 en de Green Grand Prix 2022.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Verpaalen
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer Batouwe, Vandeputte, Verpaalen, G. Hoogenraad, Leenders, Vromans, Lodders, Van den Dool en Zundert Plant


<i>Cornus alba</i> Miracle
Cornus alba Miracle

Abelia x 'Lynn' Pinky Bells EU PBR: 39187

Pinky Bells heeft de grootste bloemen van alle Abelia. Hij heeft een compacte bolvormige groeiwijze, een sterk wortelstelsel en is een gezonde en snelle groeier. De fijne dichte takken zijn de hele zomer bedekt met grote klokvormige bloemen. Pinky Bells wordt 90 cm hoog, is groenblijvend en heeft een goede droogtetolerantie. Hij is winterhard tot -15 ºC.


Licentiehouder: Valkplant
Veredelaar: Tim Wood


Abelia x 'Lynn' Pinky

Agapanthus Black Pantha EU PVR 17542

Black Pantha is veredeld in Australië. De kleur is spectaculair donkerblauw tot diep paars. Niet eerder zagen we een donkerder blauw bij een Agapanthus. Hij bloeit wekenlang en is zeer geschikt voor de border en de teelt in potten. De bloem heeft als bijzondere eigenschap dat de buitenste bloemkelken al bloeien terwijl de middelste nog dicht zijn. Deze Agapanthus is half winterhard. Als kuipplant moet hij in een vorstvrije omgeving overwinteren; vanaf april tot oktober mag hij buiten op een zonnige plaats staan. Hij heeft een makkelijke en snelle groei met zeer veel bloemen, staat graag in halfschaduw of volle zon, wordt 125 cm hoog en bloeit in juli en augustus.


Licentiehouder: CNB New Plants
Veredelaar: Agapan Growers
Uitgangsmateriaal/eindproduct: Vitro Westland


<i>Agapanthus</i> Black Pantha
Agapanthus Black Pantha

Hydrangea paniculata Bonfire ('GRHP12'PBR) EU 20211019

Bonfire is een 'vlammend' eerbetoon aan de viervoetige Bonfire waarmee Anky van Grunsven niet alleen Olympisch goud won, maar ook wereldwijd harten veroverde. De volle bloempluimen hebben grote, ronde kelkblaadjes die tijdens het bloeiseizoen van kleur veranderen. Bonfire begint het bloeiseizoen met limoengroen-witte tinten, gevolgd door groen-roze en later in het bloeiseizoen intens donkerroze kleuren. Bonfire bloeit van juli tot september, wordt 120 cm hoog en breed en staat het liefst op een plekje in de zon of halfschaduw. Plant 'Bonfire' in vruchtbare, vochtige en goed doorlatende grond. Hij is winterhard tot -25 ºC en winnaar van KVBC GrootGroenPlus Brons 2022.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Guido Rouwette
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer D.J. Hendriksen & Zn, Lendert de Vos, Verpaalen, G. Hoogenraad, Arjan Hoogerdijk, Leenders, Mathot en Willy de Nolf


<i>Hydrangea paniculata</i> Bonfire
Hydrangea paniculata Bonfire

Muehlenbeckia complexa 'Hausler1' (PBR) Golden Girl

Golden Girl is een compacte vernieuwing in het Muehlenbeckia-assortiment. Het blad van Golden Girl kleurt in de zomer heldergeel. Vanwege de compacte groeivorm is deze plant zeer geschikt in een mengsel en in pot op het terras. Ook in de tuin, als bodembedekker, is Golden Girl een geweldige vernieuwing. De plant is winterhard. Hij is gemakkelijk te kweken. Vanwege de compacte groeivorm zijn er tijdens de teelt geen groeiremmers nodig.


Licentiehouder: Van Vliet New Plants
Veredelaar: D. u. F. Hausler


<i>Muehlenbeckia complexa</i> Golden Girl
Muehlenbeckia complexa Golden Girl

Panicum virgatum 'JS Buffalo Green' PBR EU 40447

'Buffalo Green' staat bekend om zijn stevige, opgaande groeiwijze. Zijn opvallende heldergroene bladkleur contrasteert spectaculair met de kopergroene bloempluimen. 'Buffalo Green' groeit niet te groot, is rijkbloeiend en bloeit van de late zomer tot begin augustus met opvallende, grote bloempluimen. 'JS Buffalo Green' is onderhoudsarm en hoeft alleen in het vroege voorjaar even gesnoeid te worden. Hij gedijt goed op een plek in de volle zon in goed doorlatende, vruchtbare grond. Deze bladverliezende Panicum is extreem winterhard: tot -35 ºC, wat hem ideaal maakt voor massabeplanting, containers, gemengde containers en natuurlijke tuinen. De plant is winnaar van KVBC GrootGroenPlus Zilver 2022.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Spruyt Select
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer Gootjes-Allplant, Kebra, Symbiose, Heutinck en Gernée


<i>Panicum virgatum</i> 'JS Buffalo Green'
Panicum virgatum 'JS Buffalo Green'

Prunus laurocerasus Otto Supreme ('GRPL08'PBR) EU 20213163

Otto Supreme is een zeer sterke Prunus met een dichte, opgaande habitus. Deze heester heeft een mooie, uniforme groeiwijze en een sterk wortelsysteem. Daarnaast is Otto Supreme een snelle groeier en niet gevoelig voor ziekten. Het blad is donkergroen en de witte bloemen in het voorjaar zijn goed voor de biodiversiteit. Otto Supreme is na vijf jaar ca. 2 m hoog en 1 m breed. Snoeien kan in het voorjaar of de zomer. Plant deze krachtpatser in de zon tot halfschaduw in een vruchtbare, goed waterdoorlaatbare, vochtige grond. Otto Supreme is zeer geschikt voor massabeplanting, landschapsinrichting en hagen, maar kan ook prima in een pot op het terras. Hij is winterhard tot -22 ºC.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Guido Rouwette
Uitgangsmateriaal/eindproduct: onder meer G. Hoogenraad, Heco Stekcultures, Lukassen, Jos Selten, Vromans, Wilbert Stek, Huijbregts, Leune en Van Aalst en Van Waaij


<i>Prunus laurocerasus</i> Otto Supreme
Prunus laurocerasus Otto Supreme

Symphoricarpos chenaultii 'RANT02' (Fiesta Berry)

Fiesta Berry is een compacte cultivar met onderscheidend fijn, bont blad. Het zijn gezonde planten met een frisse uitstraling. Het blad is donkergroen met opvallende crèmewitte randen. Deze dicht vertakte heester blijft compact en het blad heeft geen last van zonverbranding. Donkerrode bessen verschijnen van september tot in november in de plant.


Licentiehouder: Van Vliet New Plants

<i>Symphoricarpos chenaultii</i> Fiesta Berry
Symphoricarpos chenaultii Fiesta Berry

Taxus baccata Tiny T ('Her2016T02'PBR) EU 20220226

Deze mooie dichte Taxus wordt niet te hoog of te breed, blijft compact en straalt kracht uit zoals alleen een Taxus dat kan. Door de compacte groei en het snel herstellend vermogen is Tiny T uitermate geschikt voor lage heggen. De fijne, donkergroene naalden geven de plant een elegante uitstraling. Tiny T is gemakkelijk te vermeerderen en laat na het snoeien nauwelijks afval achter. Hij gedijt zowel in de schaduw als in de volle zon en doet het goed als haagplant, maar ook als solitair in potten of in gemengde containers. Tiny T is zeer goed bestand tegen droogte en groeit in elke grondsoort, zolang zijn voeten maar niet te nat zijn. Tiny T is winnaar van KVBC GrootGroenPlus Zilver 2022.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Herplant


<i>Taxus baccata</i> Tiny T
Taxus baccata Tiny T
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER