Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rotterdamse haven start boomkwekerij voor eigen gebruik

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 7 maart 2023
89 sec


Tijdelijk niet gebruikte percelen van Rotterdamse haven bruikbaar als boomkwekerij

Havenbedrijf Rotterdam gaat in de Rotterdamse haven bomen kweken voor eigen gebruik. Dit gebeurt in samenwerking met idverde Realisatie Rotterdam en Stadsboswachter. Op 15 maart worden als afsluiting van het Boomfeestseizoen vijfhonderd bomen aangeplant op de Rhoonsedijk.

Niet het hele havengebied is daadwerkelijk in gebruik als haven. Foto: Wikimedia commons
Niet het hele havengebied is daadwerkelijk in gebruik als haven. Foto: Wikimedia commons

Het gaat in eerste instantie om een proef, maar het Havenbedrijf ziet aanzienlijke voordelen: de kwekerij zorgt voor vergroening, het gebied wordt aantrekkelijker voor vogels en insecten en als de bomen daar groot genoeg voor zijn, gebruikt het Havenbedrijf ze om andere bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten. Het Havenbedrijf voert een beleid om de biodiversiteit in de haven te vergroten, de haven te verduurzamen en aantrekkelijk te houden. De 'havenkwekerij' past in dit beleid.

Tijdelijk niet in gebruik

Niet alle vierkante meters van het terrein van de Rotterdamse haven, totaal 12.500 hectare, is daadwerkelijk in gebruik als haven- en industriegebied. Terreinen die tijdelijk niet in gebruik zijn, kunnen ingezet worden als percelen voor de boomkwekerij. Daar worden bomen iedere drie tot vijf jaar uit de grond gehaald om elders bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten. De combinatie van de tijdelijke beschikbaarheid van ruimte in het havengebied en de tijdelijkheid van een boom op een kwekerij zijn de basis van het idee 'bomen kweken in de haven'.


Tijdelijk beschikbare ruimte in het havengebied en de tijdelijkheid van een boom op een kwekerij: samen de basis voor het idee 'bomen kweken in de haven'

Eerste boomkwekerij aan de Rhoonsedijk

Het Havenbedrijf laat bij wijze van proef een perceel aan de Rhoonsedijk door idverde Realisatie, vestiging Rotterdam en de Stadsboswachter bewerken voor de aanplant van bomen. Op 15 maart worden de bomen geplant. Het gaat om wilgen, iepen, elzen, esdoorns, linden, populieren en sierperen. Daarmee is de eerste boomkwekerij in de haven van het Havenbedrijf een feit.


Ontwikkelingen volgen

De Rotterdamse vestiging van idverde Realisatie en Stadsboswachter begeleiden de aanplant en zullen de ontwikkeling van de bomen volgen. Er wordt gekeken of de bomen goed groeien maar ook wat de impact is op de omgeving: Is er toename van biodiversiteit en hoe is de beleving van mensen die in buurt wonen of werken? De proeflocatie wordt toegankelijk gemaakt met een wandelroute en een lessenaar met uitleg over het project.


Is er toename van biodiversiteit en hoe is de beleving van mensen die in buurt wonen of werken?

Ecologisch

Het Havenbedrijf meldt dat de bomen op 'ecologische' wijze worden gekweekt. Zo wordt er alleen organische voeding gebruikt. Ook worden er nestkasten geplaatst voor natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld muizen. Het doel daarvan is ervoor te zorgen dat er snel een ecologisch evenwicht ontstaat. Uit onderzoek moet blijken welke soorten insecten, vogels en zoogdieren gebruik gaan maken van de kwekerij.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Techniekdag Boomteelt Zundert
donderdag 27 juni 2024
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER