Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Basrijs ontzorgt kweker met verschillende modellen plasticleggers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, maandag 26 juni 2023
180 sec


Ook robuuste zaaibedcombinatie beschikbaar

Naast plant- en oogstmachines heeft mechanisatiebedrijf Basrijs ook plasticleggers in het assortiment. Het Rijsbergense bedrijf kennende, kunnen we ervan uitgaan dat de zelf ontwikkelde machines helemaal state of the art zijn. Bovendien kunnen kwekers uit meerdere opties iets van hun gading kiezen. De ins en outs van de verschillende modellen plasticleggers en zaaibedcombinatie op een rij.

Een drietal bedden gelegd met de BPL\Z120
Een drietal bedden gelegd met de BPL\Z120

Basrijs-plasticlegger - BPL\K200

De Basrijs-plasticlegger is ontworpen en bestemd voor het leggen van diverse soorten plastic en doek. De standaarduitvoering van de plasticlegger bestaat uit een frame met driepuntsbevestiging, een set sleuventrekkers, een houder voor de rol plastic, een set indrukwielen en een set aanaarders. Verder kan de plasticlegger optioneel uitgevoerd worden met een S-vormige geleider, die het plastic minder strak over het bed legt.


Plasticlegger- BPL\K200
'Mijn vader heeft deze machine destijds in de jaren 80 ontworpen', vertelt Corné Bastiaansen, eigenaar-directeur van Basrijs. 'Deze plasticlegger heeft zijn waarde onderhand wel bewezen. De machine werd aanvankelijk in de groenteteelt toegepast. Vanaf 2000 leveren we hem ook in de boomkwekerij. Het is een licht en eenvoudig machientje, geschikt voor lichte zandgronden. Voor zwaardere grond is hij misschien net iets te licht. Deze plasticleggers worden grotendeels nog in de oorspronkelijke uitvoering gemaakt en verkocht. Ze waren toen al doeltreffend en dat zijn ze nog steeds.'

Technische gegevens

Afmetingen L x B x H: 160 x 200 x 100 cm
Totaalgewicht: ca. 100 kg
Benodigd vermogen: ca. 25 kW (30 pk)
Rijsnelheid: max. ca. 3000 m/uur
Standaardwerkbreedte 0,50 m - 2 m
Opties: T-tape-leggers, gaten- en markeerprikkers

Basrijs-plasticlegger zwaarder model - BPL\Z120

Het zwaardere model van de Basrijs-plasticlegger is ontworpen en bestemd voor het leggen van diverse soorten plastic en doek over zaai- en plantenbedden op zwaardere gronden en voor intensiever gebruik. Deze Basrijs-plasticlegger bestaat uit een frame met driepuntsbevestiging, een set schijven voor het trekken van de sleuf, een houder voor de rol plastic, een geleiderol, een set aandrukwielen en een set aanaardschijven. Daarnaast is er een extra houder voor een voorraadrol plastic aanwezig.
'Omdat er vraag kwam naar een plasticlegger die geschikt is voor zwaardere gronden, hebben we ruim tien jaar gelden dit model ontwikkeld. Deze machine is meer bedgebonden en gemaakt op een wielspoor van 1,50 m. De legbreedte ligt rond 120 cm. We kunnen de machine iets smaller of breder maken naar wens, zo tussen 110 en 130 cm.'


Technische gegevens

Afmetingen L x B x H: 225 x 250 x 120 cm
Totaalgewicht: ca. 100 kg
Benodigd vermogen: ca. 25 kW (30 pk)
Rijsnelheid: max. ca. 3000 m/uur
Legbreedte: 110 - 130 cm
Opties: T-tape-leggers en gatenprikkers

Basrijs-plasticlegger - BPL\I

Het plasticleggermodel BPL\I van Basrijs is ontworpen en bestemd voor het leggen van diverse soorten plastic over bedden en ruggen (zoete aardappelen, aardbeien). De standaardmachine van Basrijs is uitgerust met een driepuntsframe, een set sleuventrekkers, insteekschijven, aandrukwielen en een geleider voor de rol plastic. Afhankelijk van het aantal te leggen bedden of ruggen kan de plasticlegger tot vier-rijig uitgevoerd worden.


Corné Bastiaansen voor de ingang van zijn mechanisatiebedrijf in Rijsbergen
'Het voordeel van plasticlegger BPL\I is dat de folie rechtstreeks in de grond wordt gestoken'

'Sinds een jaar of drie hebben we model BPL\I in ons portfolio. Dit model is standaard bestemd voor het leggen van plastic over bedden. Het voordeel van deze machine is dat de folie rechtstreeks in de grond wordt gestoken en dus recht naar beneden ligt en niet breeduit. Een ander pluspunt is dat er niet speciaal iemand nodig is om de folie naar achteren te trekken onder de wieltjes door, als je aan een nieuw bed begint. Daar hebben we een technische oplossing voor bedacht. De andere twee modellen plasticleggers hebben dat niet. We kunnen ook speciale uitvoeringen van dit model maken voor ruggenteelt, zoals zoete aardappelen en aardbeien.'

Technische gegevens

Uitvoering: 1 bed
Afmetingen L x B x H: 190 x 225 x 125 cm
Totaalgewicht: 450 kg
Benodigd vermogen: circa 50 pk
Werksnelheid: max. ca. 5000 m/uur
Legbreedte: 45 - 130 cm
Opties: andere uitvoeringen, rolhouders,
T-tape-leggers, gatenprikkers, zittingen

Basrijs-plastic-op- en -afroller - BPO/220

De plastic-op- en -afroller van Basrijs is geschikt voor het oprollen van diverse soorten plastic en doek. Als die met de machine opgerold zijn, zijn ze ook weer eenvoudig met dezelfde machine af te rollen. De standaardmachine bestaat uit een frame met driepuntsbevestiging, houders waarin de oprolbuis ligt en een hydrauliekmotor met bedieningsventiel. De machine wordt geleverd met vijf oprolbuizen en twee geleidingsschijven.
'Deze machine wordt ook al sinds de jaren 80 gemaakt. Tegenwoordig is de uitvoering wat degelijker en mooier, maar de basis is nog steeds dezelfde', stelt Bastiaansen.


Technische gegevens

Afmetingen L x B X H: 75 x 280 x 90 cm
Totaalgewicht: ca. 185 kg
Benodigd vermogen: 5 kW (30 pk)
Oprolbreedte: 220 cm
Oprolkoppel: 40 daNm
Oprollengte per buis: 350 m opgevouwen plastic van 12 m
Oprolcapaciteit: ca. 30 m/min
Opties: extra driepunt, geleidingsarm, extra buizen
en (opgelaste) geleidingsschijven

Basrijs-zaaibedcombinatie BGZ

De Basrijs-zaaibedcombinatie is geschikt voor het klaarleggen van zaaibedden. De basismachine heeft de volgende specs: een driepuntframe met sleufgat boven, voor en achter een pijpenrol, een rolbreedte van 128 cm, tussenin een frame met drie rijen (drie keer vijf) kleine cultivatortanden met in hoogte verstelbare spindelverstelling en een hydraulische bewegende rijf achter.
Bastiaansen: 'Als deze combinatie is uitgevoerd met een schoffel, is hij ook geschikt voor het onkruidvrij houden van zaaibedden voordat deze ingezaaid worden.'

Technische gegevens (standaardmachine)

Afmetingen L x B x H: ca. 250 x 150 x 120 cm
Totaalgewicht: 400 kg
Benodigd vermogen: 40 pk
Werksnelheid: 5 km/h
Opties: ander model rol, bemesterbak, egalisatiebord en schoffels.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER