'AI-gestuurde drone herkent aantasting met botrytis tot op de millimeter' |
|
|
|
|
 |
| 55 sec |
Project bij tulpen en hyacinten in de bollenstreek
Greenport Duin- en Bollenstreek maakt bekend dat het samen met partners een AI-model heeft ontwikkeld dat met behulp van drones botrytis kan identificeren. Het model maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om uitgebreide dronedata te analyseren. Dat levert een gedetailleerde kaart op waarop tot op de millimeter nauwkeurig te zien is welke planten ziek zijn of een risico lopen.
| Foto: Greenport Duin- en Bollenstreek |
In het project 'Remote Sensing voor Sierteelt' werkt Greenport Duin- en Bollenstreek samen met Unmanned Valley en NL Space Campus. De drone verzamelt gedetailleerde data die door het geavanceerde AI-model worden vertaald in een gedetailleerde kaart. Daarop is, volgens de uitvoerders van het project, tot op de millimeter nauwkeurig te zien welke planten ziek zijn of een risico lopen.
|
|
'Op de kaart is tot op de millimeter nauwkeurig te zien welke planten ziek zijn of een risico lopen'
| |
|
Ook andere ziekten op andere planten
Het ontwikkelde model herkent botrytis op tulpen en hyacinten, maar zou met kleine aanpassingen getraind kunnen worden op andere planten en andere ziekten. Daarmee kan de techniek een bijdrage leveren aan het streven om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, en daarmee aan de ambitie om de risico's voor waterkwaliteit en biodiversiteit te verminderen. Voor telers zou gebruik van het AI-model naast het voordeel van besparing op gewasbescherming, ook kostenbesparing op kunnen leveren. Er hoeven immers minder medewerkers ingezet te worden voor inspecties en het risico op mislukte oogsten wordt kleiner.
Vervolg
Het project 'Remote Sensing voor Sierteelt' is nog niet afgerond. Er wordt verder geƫxperimenteerd met het combineren van dronedata met satellietbeelden en realtime gegevens over bodemcondities en weersomstandigheden. Er wordt ook aandacht besteed aan schaalbaarheid en de ontwikkeling van het businessmodel.
| LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
| Er zijn nog geen reacties. |
|