Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Slimme 'deksel' van Van Tuijl voorkomt onkruid in containerteelt

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, vrijdag 10 mei 2024
75 sec


Gebruikers: 85 procent besparing op onkruidbeheer met PotHead

Lawrence Ranson en Heather Salmon, coniferenkwekers in de Australische Blue Mountains, waren meerdere dagen per week bezig met alleen het verwijderen van onkruid. Handmatig wieden, gebruik van herbiciden of afdekken, alle manieren die ze bedachten waren tijdrovend en kostbaar. Dat bracht Ranson op het idee om met een aantal technische vrienden om de tafel te gaan.

De PotHead sluit de plantenpot goed af en vangt water efficiënt op.
De PotHead sluit de plantenpot goed af en vangt water efficiënt op.

Het resultaat van Ransons brainstorm was de PotHead. Die ziet er niet indrukwekkend uit: een half dekseltje van plastic met een gat in het midden. Maar de PotHead heeft onvermoede krachten. Ontkiemend onkruid krijgt geen kans door gebrek aan licht en lucht; water wordt effectief opgevangen in de pot, zonder dat het substraat snel uitdroogt door verdamping. Dat geldt in elk geval voor de marktklare versie die inmiddels is ontwikkeld.

Ontkiemend onkruid krijgt geen kans door gebrek aan licht en lucht; water wordt effectief opgevangen in de pot

Lawrence Ranson
Samen met zijn technische compagnons richtte bedenker Lawrence Ranson enkele jaren geleden het bedrijf Deeweed op in het Australische Black Springs. Ze werkten zeker een jaar aan de ontwikkeling van het slimme dekseltje, waarbij ze verschillende technische disciplines inzetten en in de tussentijd het resultaat in de praktijk van de kwekerij bleven testen. Eind 2022 waren de eerste PotHead-modellen marktklaar.

PotHead

Een Pothead bestaat uit twee identieke delen die goed in elkaar passen en aansluiten op de gebruikte potmaat. De PotHead is er voor verschillende potmaten. Hij is ontworpen om te voorkomen dat licht en onkruidzaden het grondoppervlak in de pot bereiken. Tegelijk vangt het deksel op een efficiënte manier water op.

Containerveld in Blue Mountains: zonder PotHead is onkruid bestrijden arbeidsintensief

Populair hoedje

De PotHead werd in korte tijd populair onder Australische kwekers, niet alleen omdat hij kostenbesparend is, maar ook omdat hij duurzaam en milieuvriendelijk telen ondersteunt. Hij is volledig gemaakt van gerecycled plastic en blijft meerdere jaren herbruikbaar. Ook gaat de behoefte aan herbiciden aanmerkelijk omlaag.
Inmiddels heeft de PotHead ook de interesse van Europese kwekerijen gewekt. In Nederland is de PotHead binnenkort te verkrijgen bij Van Tuijl, die de productie voor Europa op zich heeft genomen. De slimme onkruidwerende deksel past goed in het assortiment van Van Tuijl met producten die de boomkweker in de dagelijkse praktijk ondersteunen, zoals potten, trays, stokken en bindmateriaal. De PotHead zal in verschillende maten en aantallen verkrijgbaar zijn.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER