Pius Floris, Plant Health Cure,
maandag 5 juli 2021 |
|
| 151 sec |
Het is een eer, maar ook een moeilijke taak om de sterke en educatieve columns van oud-collega Stefan Even over te nemen. Stefan heeft in zijn columns steeds de nadruk gelegd op verbetering van teelten in de boomkwekerijsector. Dat was ook een van de redenen dat Stefan bij Plant Health Cure wilde werken. Meedoen met de nooit eindigende zoektocht naar hoe de kwekerijsector in Nederland voorop kan blijven lopen in de wereld, kwekers helpen om het vertrouwde pad te verlaten en nieuwe ervaringen op te doen.
Als laatste daad voor PHC heeft Stefan nog een aantal schitterende webinars gemaakt, die ook over een paar jaar nog actueel zijn. Deze kun je vinden op de website www.phc.eu en op het YouTube-kanaal van Plant Health Cure.
Stefan gaat zijn werk voortzetten bij Compas Agro, waar hij zich helemaal gaat toeleggen op onafhankelijk onderzoek en advies. Daarbij zal hij gebruik blijven maken van de kennis en ervaring die hij bij PHC heeft opgedaan, om zijn bijdrage te leveren aan de modernisering van de boomkwekerijsector. Wil ik daarmee zeggen dat de boomkwekerijsector niet helemaal bij de tijd is? De illusie dat wij van PHC of welk ander bedrijf dan ook het voor iedereen goed kunnen doen, ben ik allang voorbij. 'Geen kok kan voor alle monden koken', luidt het spreekwoord. Maar voor alle telers en kwekers die denken dat ze het slimmer kunnen doen, zijn er genoeg mogelijkheden om zowel biologische als gangbare teelten met weinig moeite aanmerkelijk te verbeteren.
Bestrijdingsmiddelen worden langzaam vervangen door biostimulanten. Enerzijds komt dat doordat het maatschappelijk draagvlak voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen afneemt. Anderzijds weten we uit de wetenschap steeds beter welke factoren meespelen om planten gezond te maken en te houden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het werk van prof. dr. ir. Corné Pieterse en zijn team van de Universiteit van Utrecht, sla je achterover van verbazing over wat zij allemaal ontdekt hebben op het gebied van plantgezondheid. En juist de plantgezondheid is iets waar de aandacht nu op gevestigd wordt.
|
Elke kweker weet dat een aangetaste partij ook planten bevat die niet aangetast zijn. Eigenlijk is het zo dat die planten zich niet láten aantasten; die planten zijn echt gezond
| |
|
Laten we eerlijk zijn: het is makkelijk om te zien dat een plant ziek is en de oorzaak kunnen we ook vinden. Maar welke instrumenten hebben kwekers om te zien of een plant werkelijk gezond is? Kun je plantgezondheid zien of meten? Dat laatste is erg moeilijk, maar het is wel zichtbaar. Gezonde planten laten zich niet zomaar opvreten door insecten of schimmels. Elke kweker weet dat een aangetaste partij ook planten bevat die niet aangetast zijn. Eigenlijk is het zo dat die planten zich niet láten aantasten; die planten zijn echt gezond.
Het zal niet lang meer duren voordat er echte parameters komen voor het meten van plantgezondheid. Daar wordt al druk aan gewerkt. Mijn boekenkast en de universiteitsbibliotheken staan vol met literatuur over plantenziekten: hoe ze ontstaan, waardoor ze ontstaan en hoe ze moeten worden bestreden. Er is eigenlijk nooit verder gekeken. In het Europese wetsvoorstel voor biostimulanten staat: 'De voorschriften over gewasbescherming zijn geschreven in een tijd dat er een veel eenvoudiger wetenschappelijk beeld bestond over planten.'
Dat er op dit moment veel verandert, mag blijken uit de publicatie, vorig jaar, van het boekje Plantgezondheid: Hoe voorkomen we dat planten ziek worden? Het is uitgegeven door de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij. De link staat hieronder. Met dit boekje is een aanzet gegeven tot een andere manier van denken over plantenziekten. De meeste kwekers vragen zich nog af hoe ze ziekte bij hun planten kunnen bestrijden, terwijl de vraag eigenlijk zou moeten zijn: waarom worden mijn planten aangetast door ziekten? Want werkelijk gezonde planten zijn prima in staat om ziekten het hoofd te bieden; dat kunnen ze al 450 miljoen jaar!
|
De meeste kwekers vragen zich nog af hoe ze ziekte bij hun planten kunnen bestrijden, terwijl de vraag eigenlijk zou moeten zijn: waarom worden mijn planten aangetast door ziekten?
| |
|
Tot slot nog even over dat ene woord dat niet meer populair is in de sector: bestrijdingsmiddelen... We hebben afgesproken dat het vriendelijker klinkt om ze gewasbeschermingsmiddelen te noemen. Vreemd, eigenlijk: als je beestjes bestrijdt met een bestrijdingsmiddel, heet dat gewasbescherming. Als je dezelfde beestjes bestrijdt met andere beestjes, wordt het biologische bestrijding genoemd. Er is nog veel te doen in dit mooie vak.
Plantgezondheid boek
Plantgezondheid: Hoe voorkomen we dat planten ziek worden? Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, kwartaal 2, 2020. Gedrukt € 8,50 of gratis te downloaden via www.biomaatschappij.nl.
|
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|