Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Inzendingen Beste Marktintroductie en Beste KVBC nieuwigheid Plantarium|Groen-Direkt 2022

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 16 augustus 2022
557 sec


Plantarium|Groen-Direkt vindt plaats op 24 en 25 augustus

PlantariumGroen-Direkt maakt de inzendingen bekend voor de verschillende prijzen en keuringen. Onderstaande teksten en foto's zijn verstrekt door de inzenders. De redactie van dit vakblad en de beurs zijn niet verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden in de beschrijvingen. In dit artikel het eerste deel van de vele inzendingen.

Detail van Agapanthus Poppin' Star
Detail van Agapanthus Poppin' Star

Er zijn rond PlantariumGroen-Direkt prijzen in drie categorieën, voor marktintroducties, cultivars en een bezoekersfavoriet. Tijdens de opening worden twee prijzen bekendgemaakt: de nieuwe 'Beste Marktintroductie' en de 'Beste KVBC-nieuwigheid', die voorheen ook werd uitgereikt tijdens Plantarium. Voor de beste marktintroductie wordt een onafhankelijke en internationale kundige jury samengesteld. In de loop van de beurs kunnen bezoekers de rol van publieksjury op zich nemen, wat uitmondt in de titel 'Bezoekersfavoriet', een prijs waarvan de winnaar aan het eind van de beurs wordt bekendgemaakt.

Beste Marktintroductie en Beste KVBC nieuwigheid

Deze inzendingen werden voor beide categorieën aangemeld.


Cortaderia selloana (Tiny Pampa Gold)
Cortaderia selloana (Tiny Pampa Gold)
De Cortaderia selloana (Tiny Pampa Gold) is een van de kortste Cortaderia's op de markt. Tiny Pampa Gold bloeit rijkelijk, ook al als 1- en 2-jarige plant. Deze Cortaderia heeft een zeer compacte groei en wordt ongeveer 50-60 cm hoog inclusief bloem. Ideaal voor in de kleinere tuin of op het terras in een pot. In de handel is de Tiny Pampa Gold ook een aanwinst door de logistieke mogelijkheden. De Tiny Pampa Gold is een geel-bonte variëteit. Van Vliet New Plants uit Stroe is de inzender van deze plant die in de handel wordt gebracht door Hoogeveen, Gernee, Gerard Dekkers en Fleurizon. Tiny Pampa Gold is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Kwekerij Daylight uit Boskoop.

Mangave 'Blazing Saddles' (Mad About Mangave)
Mangave 'Blazing Saddles' (Mad About Mangave)
Mangave 'Blazing Saddles' (Mad About Mangave) is een intergenerieke hybride en heeft het beste van beide ouders: de duurzaamheid en grote, architectonische vormen van Agave, de unieke kleuren en tekening en de zachtere stekels van Manfreda. 'Blazing Saddles' wordt tot 20 cm hoog en 35 cm breed en is een mooie toevoeging aan de Mad about Mangave-familie met zijn opvallend groen blad en helder rode stippen. Soms heeft een blad zoveel stippen dat het net lijkt alsof de bladeren effen rood zijn met groene randen. De plant blijft mooi laag en compact en wordt in de handel gebracht door F.N. Kempen en Van Son & Koot. Winner is Walters Gardens uit Zeeland (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

Physocarpus opulifolius (Magic Ball)
Physocarpus opulifolius (Magic Ball)
Physocarpus opulifolius (Magic Ball) heeft een compacte groeiwijze en vertakt gemakkelijk (ook zonder snoei). Een gemakkelijke tuinplant, die geen speciale verzorging nodig heeft! Magic Ball loopt in het voorjaar uit met licht-oranje scheuten die in de zomer verkleuren naar geel, oranje en rood. In het najaar kleurt het blad felrood. De Magic Ball bloeit in de zomer ook nog met grote lichtroze bloemen. De plant is zeer geschikt voor het retailkanaal, maar ook voor de aanleghandel. De unieke bladverkleuringen gedurende het groeiseizoen en de grote lichtroze bloemen maken deze plant een geweldige vernieuwing voor het Physocarpus assortiment. De plant is gewonnen door Leena Plant Boomkwekerijen uit Achtmaal, kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant voor de keuring ingezonden. Leena Plant Boomkwekerijen, Hoof, Hoogenraad, Verpaalen, Lodders en Heinje brengen de plant in de handel.

Spiraea japonica
Spiraea japonica
Spiraea japonica heeft een voor Spiraea unieke blad- en bloemvorm. Het blad is ovaalvormig en donkergroen van kleur, de bloemen zijn donkerrood. De plant wordt maximaal 60 cm hoog en is niet gevoelig voor meeldauw. Het product is vanaf 2023 beschikbaar in P9 tot C3 en zeer geschikt voor het retail kanaal. De plant is gewonnen door Sapho uit Ste Gemmes sur Loire (F) en wordt in de handel gebracht door JC Niesing, Hoof Zevenaar en Hoogenraad. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de keuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Beste Marktintroductie

Vernieuwende marktintroducties dingen mee naar deze nieuwe prijs.


Heuchera 'Pinky Panky'
Heuchera 'Pinky Panky'
Heuchera 'Pinky Panky' is een compacte Heuchera die door de mix van kleuren een spectaculair andere bladkleur heeft ten opzichte van het bestaande sortiment. Het is een goed groeiende, bloeirijke Heuchera met veel roze bloemen. De plant is geschikt voor de groothandel en de kleinhandel, en bij verschillende telers voldoende beschikbaar voor het handelskanaal. Inzender is jongplantenbedrijf Denis-Plants uit Lochristi (B).

Concept: Eco2Grass, Plant: Miscanthus Eco2Grass
Concept: Eco2Grass, Plant: Miscanthus Eco2Grass
Olifantengras is een van de mooiste en grootste grassoorten. Het fraai ogende gewas kan prima als wind- en geluidsbescherming fungeren. De stevige stengels en ranke lange bladeren van deze vaste plant groeien enorm snel. Het gras heeft nauwelijks onderhoud nodig en slaat van nature uitzonderlijk veel CO2 op. De Jong Plant uit Boskoop doet daar met hun Miscanthus ECO2Grass -variëteit nog een extra schep bovenop. Ook voor consumenten een mooie manier om aan CO2-, Stikstof (N2)- en fijnstofreductie te doen met een stijlvolle tuinplant voor vakbeplanting of haag. Voor deze markt wordt de Miscanthus speciaal in een pot gekweekt. Het product komt beschikbaar in een P12 en P17 met een etiket en potcover. De potcover is om de verkoop te stimuleren omdat de klant kan zien hoe de plant in de tuin wordt. Daarnaast is het concept ook geschikt voor akkerbouw en gemeenten. Eco2Grass onderscheidt zich door:
• Zes keer meer CO2-absorptie dan een bomenbos
• Natuurlijke en circulaire milieuoplossing
• Vangt ammoniak en fijnstof af uit de omgeving
• waterzuiverend en bodemverbeterend
• Eco-grondstof voor bio-based producten


Nature 2 Nature
Nature 2 Nature
Het totaalconcept Nature 2 Nature is een speciaal geselecteerd assortiment ter bevordering van de biodiversiteit, onderverdeeld in 4 categorieën: Birds, Bees, Butterflies en Bugs. Alle planten (winterhard assortiment) zijn voorzien van een soort specifiek etiket met een inspiratievolle weergave van de plant. Tekst en beeld geven weer welk dier(en) de plant aantrekt. De achterzijde is voorzien van een barcode, plantenpaspoort en tekst in vier talen. De uniforme etikettenlijn geeft een kleurrijke, herkenbare uitstraling aan de plant en het gehele concept. Om dit biodiversiteits thema nog duidelijker over te brengen en de consument te inspireren bieden we een compleet POS pakket met banners en displays.
Nature 2 Nature is geschikt voor elk segment (internationaal), van tuincentrum tot bouwmarkt, voor zowel online als offline is een passend pakket ontwikkeld zodat het concept op elke gewenste plek op een passende manier gepresenteerd kan worden.
Het is uniek en eigentijds. Er is op dit moment veel aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. We willen iedereen inspireren om de wereld groener te maken. En we hopen middels dit concept de consument te bereiken en aan te zetten om mee te doen en de wereld 'groener' te maken. Het themabeeld is een door onszelf ontwikkeld beeld wat het gehele concept ondersteund en verbeeld met als doel de consument, van jong tot oud, te inspireren tot aankoop.
Huidige strategie is om uit te leveren in Q1. We monitoren en hebben korte lijnen met de klant. Het assortiment ontwikkelen we door, we blijven innoveren op product- en conceptniveau. Datzelfde geldt voor beschikbaarheid en uitlevering. Als blijkt dat de vraag breder/anders ligt dan Q1 dan ontwikkelen we dit samen met onze klanten door. Er is momenteel voldoende beschikbaar.
Inzender is Van Son & Koot uit Kaatsheuvel.


Beste KVBC Nieuwigheid

Deze inzendingen doen mee aan de keuring voor de Beste KVBC Nieuwigheid.


Acer palmatum (Royal Garnet)
Acer palmatum (Royal Garnet)
Acer palmatum (Royal Garnet) heeft gevederde, granaatkleurige bladeren die in de herfst naar oranje-rood verkleuren. De plant heeft een zeer krachtige, verspreidende en hangende groeiwijze. Royal Garnet groeit tot 90 cm in twee jaar en tot 200 cm in zeven jaar. Hij houdt van vochtige, goed doorlatende grond en een plekje in de zon of halfschaduw en is winterhard tot -15 ºC De plant is gewonnen door Ron van Opstal uit Zundert en kwekersrechtelijk beschermd. Boomkwekerij R. van Opstal brengt de plant vanaf 2022 in de handel. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

Agapanthus (Everpanthus Poppin' Star)
Agapanthus (Everpanthus Poppin' Star)
Agapanthus (Everpanthus Poppin' Star) is een mooie aanvulling op de Everpanthus serie die bekend staat om hun lange bloeiperiode en goede herbloei. Poppin' Star heeft volle bloemhoofden en een overvloed aan gestreepte violetblauw met witte bloemen. De plant is winterhard tot circa -12°C, wordt zo'n 60 cm hoog en 70 cm breed en is hierdoor uitstekend geschikt voor de vaste plantenborder, in een pot op het terras of in gemengde containers. Poppin' Star is gewonnen door De Wet Plant Breeders uit Linbro Park (ZA). De plant wordt in de handel gebracht door Leybaert en Hoogeveen Plants die die de plant ook hebben ingezonden voor de keuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.

Ajuga 'Fanfin' (Featherered Friends Fancy Finch)
Ajuga 'Fanfin' (Featherered Friends Fancy Finch)
Ajuga 'Fanfin' (Featherered Friends Fancy Finch) heeft klein en opvallend driekleurig blad en mooie blauwe bloemen. De plant wordt tot 15 cm hoog en 45 cm breed, staat het liefste in de schaduw tot halfzon en is winterhard tot -30°C. Fancy Finch is onderdeel van de Featherered Friends serie die bestaat uit vier kleinbladige en drie grootbladige Ajuga met opvallende, unieke kleuren. De planten bloeien rijkelijk in het voorjaar en zorgen het hele jaar door voor kleur in de tuin en zijn zeer geliefd bij vlinders en bijen. Fancy Finch is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Garden Solutions uit Zeeland (USA) en wordt in de handel gebracht door Mulders Sierteelt die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.

Ajuga 'Petpar' (Featherered Friends Petite Parakeet)
Ajuga 'Petpar' (Featherered Friends Petite Parakeet)
Ajuga 'Petpar' (Featherered Friends Petite Parakeet) heeft oranje-goud blad met opvallende centrale bladnerven en blauwe bloemen. De plant wordt tot 15 cm hoog en 45 cm breed, staat het liefste in de schaduw tot halfzon en is winterhard tot -30°C. Petite Parakeet is onderdeel van de Featherered Friends serie die bestaat uit vier kleinbladige en drie grootbladige Ajuga met opvallende, unieke kleuren. De planten bloeien rijkelijk in het voorjaar en zorgen het hele jaar door voor kleur in de tuin en zijn zeer geliefd bij vlinders en bijen. Petite Parakeet is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Garden Solutions uit Zeeland (USA) en wordt in de handel gebracht door Mulders Sierteelt die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.

Coreopsis grandiflora (Solar Jewel)
Coreopsis grandiflora (Solar Jewel)
Coreopsis grandiflora (Solar Jewel) heeft van juni tot oktober helderrode bloemen met geeloranje randen. De plant geeft een grote hoeveelheid, felgekleurde bloemen en gedijt goed in de volle zon. De groeiwijze van Solar Jewel is rond, compact, bossig en opgaand. De hoogte is 50 cm en breedte 45 cm. De plant is winterhard tot -20°C. Solar Jewel heeft een hoge ziekteresistentie en is onderdeel van de Coreopsis grandiflora Solar-serie met spectaculaire, meerjarige, wilde bloemen. De planten uit deze serie hebben een nette groeiwijze en houden frisgroen gezond blad en zijn goed bestand tegen hitte, droogte en vochtigheid. Solar Jewel is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Van Noort Vaste Planten uit Warmond die de planten ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

Coreopsis grandiflora (Solar Moon)
Coreopsis grandiflora (Solar Moon)
Coreopsis grandiflora (Solar Moon) bloeit van juni tot oktober met zachtgele bloemen met een donkerrood hart. Solar Moon heeft een ronde, compacte, bossige en opgaande groeiwijze en is niet kieskeurig wat grondsoort betreft. De plant verdraagt zelfs arme of zanderige grond! Ze gedijt goed in de volle zon, wordt 50 cm hoog en 45 cm breed en is winterhard tot -20 °C Solar Moon heeft een hoge ziekteresistentie en is onderdeel van de Coreaopsis grandiflora Solar-serie met spectaculaire, meerjarige, wilde bloemen. De planten uit deze serie hebben een nette groeiwijze en houden frisgroen gezond blad en zijn goed bestand tegen hitte, droogte en vochtigheid. Solar Moon is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Van Noort Vaste Planten uit Warmond die de planten ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

Cryptomeria japonica 'Tomahawk'
Cryptomeria japonica 'Tomahawk'
Cryptomeria japonica 'Tomahawk' heeft een combinatie van sprieten (zoals Cryptomeria jap. 'Dinger') en cristaten of kammen (zoals bijvoorbeeld Cryptomeria jap. 'Cristata' heeft). De kammen doen denken aan de vorm van een Tomahawk bijl, vandaar de naam 'Tomahawk'. De plant is fris groen van kleur en heeft een compacte struikgroei. De mutatie is gevonden in een Cryptomeria jap. 'Dinger'. De plant is gewonnen door Kwekerij Meuter uit Heythuysen, die hem tevens in de handel brengt en heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.

Ficus carica (Little Miss Figgy)
Ficus carica (Little Miss Figgy)
Ficus carica (Little Miss Figgy) heeft nadrukkelijk gelobd, donkergroen blad en korte internodiën. In het voorjaar en de herfst produceert de plant grote hoeveelheden, zoete, bordeauxrode vijgen. De plant heeft een voorkeur voor een droge, lichte grond boven een zware, natte grond en kan in de volle zon of halfschaduw worden geplant. Little Miss Figgy is de perfecte plant voor de eetbare tuin, voor zowel de kleinere als grotere tuin en voor in een pot op balkon of terras. Winterhard tot -15 ºC. Deze kwekersrechtelijk beschermde plant is gewonnen door PDSI uit Loxley (USA) en wordt in de handel gebracht door Van der Peijl Tuinplanten die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.

Leycesteria formosa (Little Lanterns)
Leycesteria formosa (Little Lanterns)
Leycesteria formosa (Little Lanterns) heeft helder goudgeel blad dat de zon goed verdraagt. De plant bloeit in de periode juli tot en met september met witte bloemen, waarna paarse bessen verschijnen. Deze Leycesteria heeft van nature een dwerggroei en vertakt zeer goed. Little Lanterns wordt ca. 90 cm hoog en 75 cm breed en hoeft niet gesnoeid te worden. Plant Little Lanterns in de zon of halfschaduw in een vruchtbare, vochtige maar goed doorlaatbare bodem. Little Lanterns is zeer geschikt voor elke tuin, de heesterborder en voor in een pot op terras of balkon. Winterhard tot -15ºC. De plant is gewonnen door Charles Carr uit Winchester (UK) en kwekersrechtelijk beschermd. Fa. Luccassen Boomkwekerij brengt de plant in de handel. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

Perovskia atriplicifolia 'Kuperba' (Blue Arrow)
Perovskia atriplicifolia 'Kuperba' (Blue Arrow)
Perovskia atriplicifolia 'Kuperba' (Blue Arrow) is steil opgaand groeiend en groeikrachtig. Deze nieuwe variëteit is een duidelijke verbetering van 'Blue Spire', die nogal uiteenvalt. De bloemen van Blue Arrow zijn lilablauw, het blad en de takken zijn grijsgroen en sterk geurend. Perovskia wordt Russische salie genoemd. De plant is gewonnen door H.J.M. Kuijf uit Boskoop, die de plant tevens in de handel brengt en heeft ingezonden voor de keuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Pittosporum tenuifolium 'Breebay' (Bannow Bay)
Pittosporum tenuifolium 'Breebay' (Bannow Bay)
Het jonge blad van Pittosporum tenuifolium 'Breebay' (Bannow Bay) is in het voorjaar en de vroege zomer olijfgroen met crème-witte randen. In de zomer verandert de kleur naar roze, crème-wit en groen en in de winter is het blad roze met paars. De groeiwijze is compact, rond en bossig. Bannow Bay is na vier jaar ca. 60 cm hoog en 80 cm breed en heeft van nature een ronde groeiwijze, hierdoor is snoeien bijna niet nodig. De plant houdt van een goed doorlaatbare grond. In de volle zon komt de kleur van Bannow Bay het beste tot zijn recht maar deze groenblijvende heester kan ook in de halfschaduw staan. Een perfecte aanvulling in de border, maar ook zeer geschikt voor vormsnoei, heggen of voor in een pot op terras of balkon. Winterhard tot -10 ºC. Anette en Pierce Breen (UK) zijn de winners van deze kwekersrechtelijk beschermde plant. Boomkwekerij Ad Vurens brengt de plant in de handel en heeft de plant ook ingezonden voor de keuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.

Rosa (Everglow Ruby)
Rosa (Everglow Ruby)
Rosa (Everglow Ruby) heeft rode bloemen met een wit hart. De plant is compact en vertakt goed. Everglow Ruby is na 3 jaar ca. 60-80 cm hoog en 40-50 cm breed. De plant houdt van een standplaats in de volle zon in een vruchtbare, goed doorlaatbare bodem. Snoei in het voorjaar en na de bloei. Winterhard tot -18 ºC. Everglow Ruby is een prachtige roos die geschikt is als tuinplant maar het ook heel goed doet op balkon of terras. Deze roos is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Select Breeding uit Klazienaveen. Boomkwekerij R. van Opstal brengt hem in de handel. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

Sedum telephium (Globe Pink)
Sedum telephium (Globe Pink)
Sedum telephium (Globe Pink) is een zeer compact groeiende Sedum met donker bruin blad. De bloei is rijk en lang met bolvormige roze bloemen. De plant wordt circa 25 cm hoog. Globe Pink is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door AB Cultivars uit Zuidwolde. Florizon Plants uit Mijdrecht heeft de plant ingezonden voor de keuring en brengt hem ook in de handel.

Sempervivum arachnoideum (Coconut Crystal)
Sempervivum arachnoideum (Coconut Crystal)
Sempervivum arachnoideum (Coconut Crystal) heeft in de lente limoengroene en rode tinten, die gedurende het groeiseizoen veranderen in een spectaculaire crème- en wijnrode kleurencombinatie. De plant groeit snel en maakt een zeer grote rozet. Coconut Crystal bloeit vanaf het einde van de lente gedurende de zomer en geeft als bodembedekker veel kleur aan de border. De plant wordt tot 10 cm hoog en 15 cm breed en gedijt in een zanderige, goed waterdoorlaatbare bodem in de volle zon of halfschaduw. Winterhard tot -35°C. Coconut Crystal is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Belgicactus uit Westerlo (BE) die de plant ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER