Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gericht en zuinig spuiten met slimme cameratechnologie

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 17 november 2022
90 sec


See & Spray-techniek van John Deere binnenkort ook beschikbaar in Europa

Op de Sima van dit jaar presenteerde John Deere voor het eerst in Europa de See & Spray veldspuiten die in het Nederlanse Horst worden gebouwd. Na de introductie van See & Spray Select en Ultimate in de VS is dit een volgende stap op weg naar precisie in gewasbescherming.

Spuitdoppen worden aangestuurd door slimme camera's
Spuitdoppen worden aangestuurd door slimme camera's

Het See & Spray-systeem voor Europa is gebaseerd op de See & Spray Select-technologie die al in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Het systeem bestaat uit een getrokken John Deere-spuit die cameratechnologie gebruikt om kleurverschillen op het veld te onderscheiden. De camera's en andere hardwarecomponenten zijn direct in de spuitboom of het chassis van de machine verwerkt. Voor elke meter werkbreedte is een camera gemonteerd, die groene planten realtime detecteert. Processors verwerken de afbeeldingen, waarna de spuitdoppen individueel voor spotbehandeling worden geactiveerd. De detectie van groen op de grond van het perceel maakt gericht toepassen van herbiciden vóór opkomst van het gewas mogelijk. Al het onkruid dat zichtbaar is voor het blote oog wordt ook gedetecteerd door de camera's. Dit levert een besparing en lagere emissies op ten opzichte van volveldsbespuiting.

Select, Plus en Ultimate

See & Spray Select is geschikt voor toepassing vóór opkomst van gewassen, maar de uitvoeringen Plus en Ultimate kunnen ook worden toegepast na opkomst bij rijgewassen. De rijgewassen kunnen door de veldspuit herkend worden, zodat het onkruid tussen de rijen gericht behandeld kan worden. Deze toepassing is mogelijk in alle fasen en voor alle rijgewassen voordat het bladerdek zich sluit.


Aanpassen aan lokale omstandigheden

See & Spray is wereldwijd getest op zo'n 120.000 hectare. Het toepassingsresultaat is vergelijkbaar met dat van breed spuiten, maar het verbruik kan tot wel tweederde minder zijn. De eerste proeven in Europa laten vergelijkbare resultaten zien. Daarnaast werd het systeem geoptimaliseerd door het aan te passen aan de situatie in Europa.
Het See & Spray-systeem kan het toedienen van herbiciden monitoren op de Gen 4-display in de cabine. In dat geval presenteert de display een toepassingskaart met informatie over de locaties waar de herbicide is aangebracht. Die gegevens kunnen via JDLink naar het John Deere Operations Center worden gestuurd. Zo kunnen onder meer subzones met veel onkruid geïdentificeerd worden, voor optimalisatie van toekomstige toepassingen.


Beschikbaarheid in Europa

De uitvoering See & Spray Select is in gebruik in de VS en dit model zal dit jaar voor het eerst op de markt komen in Centraal-Europa. Vanaf voorjaar 2023 is See & Spray (beperkt) in Europa beschikbaar voor getrokken veldspuiten van de R900i-serie met spuitbomen van 36 en 39 meter. Vervolgens zal het systeem worden aangeboden als optie voor diverse John Deere veldspuiten uit Horst.


Sima is de landbouwmechanisatiebeurs die jaarlijks wordt gehouden in Parijs en recent zijn honderdste editie meemaakte.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER