Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Plantarium|Groen-Direkt, staalkaart van een diverse sector

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax en Huub Snijders (fotografie), dinsdag 14 februari 2023
238 sec


Redactieverslag van de beurs op woensdag 8 februari 2023

Dat de sector veel diversiteit kent, weten we. Maar om je in die diversiteit onder te dompelen had je op 7 en 8 februari naar de tuinplantenbeurs in Boskoop moeten komen. De lagen- en karrenbeurs was een feest van kleuren en ideeën. Retail-inkopers zoals cash & carry en tuincentra konden hun hart ophalen en genieten van een zowel breed als diep aanbod.

De volgende generatie staat al klaar!
De volgende generatie staat al klaar!

Ook de standhouders op PlantariumGroen-Direkt hadden het naar hun zin, de een wat meer dan de ander - 'Het komt niet meer vanzelf zoals de afgelopen jaren, je moet er wel wat voor doen' - maar over het algemeen was de stemming goed en keek men uit naar een succesvol seizoen. Het begin is in ieder geval gemaakt. Een kleine rondgang langs een aantal deelnemers om de stemming in de sector te peilen.

Lagen- en karrenbeurs PlantariumGroen-Direkt

Kolster

De firma Kolster werd onder meer vertegenwoordigd door Wouter den Hollander, tevens bestuurslid van Plantarium. Voor deze gelegenheid werd er uitgepakt met Fargesia in zeven soorten, waaronder Winter Joy. Volgens Den Hollander is die 'helemaal top'. De plant heeft een tweejarige start gemaakt op veen en groeit fantastisch. Ook wij moeten toegeven dat het er erg mooi en gezond uitziet.


Wouter den Hollander

Handelskwekerij Hoogenraad

Helemaal cute naast zijn Rosa Cutie Pie miniroos: 'vol gas bloemen erin', volgens Sebastiaan Hoogenraad. 'Het is het tweede jaar nu en voor dit jaar zijn ze uitverkocht'. Deze rozen worden samen met Arie Bouman geproduceerd. Er zitten nog wat kleuren in de pijpleiding, maar voor nu ziet het er al zeer fraai en gevuld uit.


Rosa Cutie Pie met Sebastiaan Hoogenraad

P.W. Captein

P.W. Captein komt met Hydrangea Petite. Daarmee is drie jaar geleden gestart en nu is het een mooie lijn met vijf soorten, zowel struiken als stammen. Ze worden gepresenteerd in de bekende súpermooie blauwe pot. Dat vindt in elk geval Tonco Captein. Opvallen doet-ie zeker en matcht goed met het etiket - en dat maakt Captein vrolijk en tevreden want de kleine Petite verkoopt groot.Rijnbeek Perennials

Het gaat goed met Rijnbeek, met mooie uitdagingen en vooruitzichten in de zeer dynamische sector. Sterke ondernemers maken nu het verschil volgens directeur Marcel van Vemde. Zij krijgen wekelijks nieuwe planten aangeboden die Arno Rijnbeek vervolgens op de eigenschappen en mogelijkheden beoordeelt. 'We proberen tuincentra te inspireren, te laten zien wat er op kleinere tuinoppervlakken mogelijk is'. Met vijfduizend soorten vaste planten zijn die natuurlijk legio .


Marcel van Vemde

Terrazza

Terrazza MC uit België staat er met onder meer een accu-aangedreven borstelmachine voor grote terreinen. Volgens Dieter Mesdag gaat de accu de gehele werkdag mee zonder tussendoor op te moeten laden! Hij komt wel met een iets hogere prijs dan de brandstof aangedreven machine, maar gaat veel langer mee. Een zeer gebruiksvriendelijke machine die geschikt is voor gemeenten, kwekers en hoveniers.


Dieter Mesdag

De Buurte kwekerijen

De Buurte heeft iets moois mee genomen, een 'keigoeie' wintergroene haagplant, Taxus Rising Star. Volgens Henry Nooteboom een topper die ze steeds meer verkopen. 'Hij komt steeds vaker op de shortlist te staan, heeft zichzelf bewezen als droogtebestendige Taxus.'


Henry Nooteboom

Bogreen

Volgens Faye Frerichs en Sjors Boers is het voor Bogreen nu al een speciaal jaar met mooie ontwikkelingen. Eerst op de IPM Essen en nu in Boskoop op Plantarium, als aftrap van het seizoen. Ze verkopen voornamelijk fruitplantjes en struikjes waaronder een speciaal iets: Taste of Nature, met kweeperen en appelstruikjes. Zij hebben er al verschillende prijzen mee gewonnen waaronder De Glazen Tulp en de Colour Your Life award. Wij moeten eerlijk bekennen: het ziet er fantastisch uit. Helemaal leuk op de tuintafel, straks in de bloesem en later met het fruit. Prachtig! Vind je niet Michel? (in het midden, Royal FloraHolland).


Faye Frerichs (links) en Sjors Boers (rechts)

FN Kempen

Het is een goede beurs volgens FN Kempen, 'het gaat richting 2019. Goed bezoek, positieve stemming, prima verkoop!' Sander van der Vaart complimenteert de organisatie: 'Ze hebben het prima voor elkaar'. Van der Vaart zelf heeft het ook prima voor elkaar met het Mangave-concept. 'Er is veel animo, er komt steeds meer reuring'. Natuurlijk helpen Romeo Sommers en Matthijs' Planten Paleis (Grote Tuinverbouwing) daar ook aan mee, maar de interesse groeit en groeit. Daarnaast heeft Van der Vaart een verrassende, winterharde Primula Belarina. Een vaste plant die elk jaar terug komt en twee keer per jaar bloeit. In zes kleuren leverbaar.


Sander van der Vaart

Broere Beregening

Arie-Jan Broere en collega tonen het draadloos aansturen, pompen en doseren van het irrigatiesysteem van Broere Beregening. Sturen en meten op een platform, met tools om water te besparen. Dit wordt breed toegepast in de akkerbouw, maar is bezig met een opmars in de boomkwekerijsector. In de gaten houden dus.


Broere Beregening

Arie Bouman

Ook voor Peter-Jan Bouman is het een goede beurs. 'Op de lagen- en karrenbeurs hebben we veel verkocht, vergelijkbaar met vorig jaar. Een tevreden deelnemer dus.' Bouman heeft vier nieuwe Tantau-rozenrassen bij zich, die hebben een betere ziekteresistentie en een betere en compacte groei. Daarnaast zien we natuurlijk de Cutie Pie die ook bij Sebastiaan Hoogenraad staat te stralen.


Peter-Jan Bouman

Ruud van der Werf

Ruud van der Werf van de gelijknamige firma heeft bijzondere magnolia's meegenomen. Aan de kale planten zie je het er niet af, maar hij heeft in zijn kantine in twee weken tijd de prachtige 'Emperor pbr' in bloei getrokken. Een geweldige handgrote roodviolette schotel. Chapeau Ruud!Urinebank.nl

'Een hoop gezeik op de beurs', zei een geïnteresseerde kweker. In positieve zin welteverstaan, want deze koeienurine zou best eens een goede kunstmestvervanger kunnen zijn. Henk Hanskamp, de grondlegger van Urinebank.nl, komt uit de melkveehouderij en weet alles van koeien en hun urine. Zo ontdekte hij dat de vloeistof rijk is aan stikstof en kali. Door de menging ervan met biologische meststoffen krijgt het gewas een betere wortelvorming. Het verhaal wordt gecontroleerd bij Koos Buitenhuis, een kweker uit Boskoop met buxus, heesters en coniferen, die het toepast in zijn teelt. De urine wordt gemengd in het regenwaterbassin, dat wekelijks wordt gecontroleerd op samenstelling. Hij heeft al een behoorlijke besparing op zijn kunstmest factuur gerealiseerd.Boomkwekerij Gerrit Luiten

Gerrit Luiten vind zichzelf een vreemde eend in de Plantarium-bijt. Wij vinden dat wel meevallen, maar hij heeft wel bijzondere (oude) bomen. Oude fruitbomen welteverstaan. 'Wat de Spanjaarden doen met hun oude olijfbomen (geven geen olijven), doe ik met fruitbomen (geven wel fruit).' Klanten zijn de hoveniers via hun cash & carry's. Hij verkoopt er zo'n 7000 - 8000 per jaar. Groei en bloei gegarandeerd. Appels, peren, kersen en pruimen. De mooiste oude fruitbomen komen uit Zeeland en zijn te vinden via oldfruittrees.com.


Gerrit Luiten

Jules Block

And the winner is ... Jules Block met eigenaars Luc en Mieke Block. Zij winnen de Bezoekersfavoriet 2023. Bescheiden als ze zijn: 'beginnersgeluk, ... het was de eerste de beste kruising', maken zij toch een prachtige rhododendron. Chevalier Felix de Sauvage x XXL & Griffie x Limie. Tien jaar duurde het hele proces. Na drie jaar de eerste bloem en toen wist Luc Block het eigenlijk al ... Hij veredelt met passie en fingerspitzengefühl, niet met een excelsheet. Block: 'Je vertrekt van niets en je maakt er iets moois van. Dat is mijn drijfveer om tuinder te zijn'. Het moet echter wel een hobby blijven en Mieke Block sluit dan ook af 'Ik ben er superblij mee ... voor ons pensioen, Santé!'LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER