Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Interesse in techniek blijft groeien

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Frank van Suchtelen en Chantal van Kuyck, maandag 3 juli 2023
291 sec


Techniek is op vakbeurs GrootGroenPlus geen onbekend item. Het begint al bij de entree; machines en installaties staan buiten opgesteld en zijn daarmee het eerste dat bezoekers tegenkomen. De afgelopen jaren is het aantal techniekdeelnemers alleen maar toegenomen. Er worden steeds meer slimme oplossingen bedacht voor een betere teelt, zuiniger omgaan met water, duurzame onkruidbeheersing, evenals biologische oplossingen voor plantversterking. En is niet vaak het ontbreken van voldoende personeel een aanleiding om te komen tot een mechanische oplossing? Steeds vaker wordt gebruik gemaakt van GPS-gestuurd en op afstand bestuur-, uitlees- en controleerbaar. Of wat te denken van de aanmaak van taakkaarten middels drones? Er is zoveel te zien en te beleven en de boomteelt blijft daarin alles behalve achter. Regelmatig worden technieken uit andere sectoren omgevormd tot maatwerk voor de groene sector. Dat brengt ook weer nieuwe vragen met zich mee: moeten we toe naar uniform telen en verpakken? Moeten we onze opleidingen bijstellen? Moeten we ons als sector beter promoten?


We kunnen onszelf honderden vragen stellen, maar blijven voor het voldongen feit staan dat ontwikkelingen doorgaan en de interesse en belangstelling voor techniek groot zijn. En dat is allang geen kwestie meer van enkel 'mensen en machines'.

Robots gaan fruit plukken

Op woensdag 24 mei woonden we een bijeenkomst bij van GreenTechPort Brabant, welke in samenwerking met Coöperatieve Vereniging Treeport werd gehouden bij Loon- en grondwerkbedrijf
W. Huijbregts in Zundert. Het doel was om de leden samen te brengen en nieuwe ideeën op te laten doen. De meeste teelten gedijen goed als wordt voldaan aan de elementaire basisvoorwaarden, zoals goed uitgangsmateriaal, goede grond en goed water. Daarnaast is er steeds meer oog voor het belang, of moeten we zeggen de noodzaak, van technologie in de sector.
"Robots gaan in de toekomst veel van ons fruit plukken. Die robots zijn er nu al. Het is alleen zaak om ze op de juiste manier te gaan gebruiken." Dit zegt Harrij Schmeitz, directeur van de Fruit Tech Campus in Geldermalsen.


Schmeitz was een van de sprekers bij, de ook door deelnemers aan vakbeurs GrootGroenPlus, drukbezochte bijeenkomst. Aigro, Boomkwekerij Udenhout en AgroWizard en Mechanisatiecentrum
Gebr. Ezendam verzorgden presentaties over hun automatiserings- en robotiseringsoplossingen voor de land- en tuinbouwsector. Er was voor de aanwezigen een carrousel van deze drie innovaties. De robot van Aigro werd in eerste instantie ontwikkeld om onkruidbestrijding uit te voeren. Het maakt de inzet van een tractorchauffeur overbodig. Bediening en onderhoud worden middels een tablet zo eenvoudig mogelijk gehouden. Op deze wijze is en blijft de inzet van de robot voor ondernemers hanteerbaar.
Gewasmetingen zoals stamdikte en omtrek zijn voor zowel vrucht- als laanbomen erg waardevol bij de afzet. Om deze metingen te kunnen verrichten, maakt AgroWizard gebruik van een stereocamera die de diepte meet en wordt er een communicatie-unit op een - bemenst - voertuig gemonteerd. Op basis van de metingen kunnen gedetailleerde kaarten worden gemaakt per perceel, met relevante informatie per boom. Door het vastleggen van deze groeigegevens zal het op termijn mogelijk zijn om hier ook groeimodellen mee te ontwikkelen.


Op GGP 2022 stond er o.a. een innovatie van gebr. Ezendam bij de beursingang
Gebroeders Ezendam is al jaren een trouwe deelnemer van vakbeurs GrootGroenPlus. Dit bedrijf ontwikkelde een trike die voor verschillende gewasverzorgingswerkzaamheden kan worden gebruikt. De aanwezige ondernemers kregen van Hens Hinlopen tijdens de bijeenkomst een demonstratie van de driftreductiekap voor laagvolume spuiten. Op dit moment is de werktuigdrager modulair ontwikkeld en werkt deze GPS-gestuurd. Op termijn wordt naar robotisering gekeken. Hieraan wordt in samenwerking met een start-up in Duitsland gewerkt. Het doel van Ezendam is om lichte en schaalbare machines te ontwikkelen, wat van belang is voor de bodemstructuur en flexibiliteit. Er zijn al enkele machines in gebruik, ook in de omgeving Zundert.

Techniekdag Boomteelt 13 juli 2023

Op donderdag 13 juli organiseert Treeport Zundert in samenwerking met project Schoon Water en vakbeurs GrootGroenPlus de Techniekdag Boomteelt. Deze wordt gehouden op het bedrijf van Boomkwekerij Den Eldert dat de percelen beschikbaar stelt om praktijkdemonstraties te tonen. Op deze Techniekdag Boomteelt wordt aandacht besteed aan noviteiten op het gebied van mechanisatie en robotisering. De thema's die aan bod komen zijn o.a. grondbewerking, schoffelen, (rijen)spuittechniek, diktemeting van laanbomen, water en innovatie in het algemeen. Het toepassen van complexe technieken is in de boomteelt een uitdaging, omdat de diversiteit van producten groot is. Ieder gelijk product kent tevens varianten in grootte, potmaat, aflevermoment etc. De samenwerking en inzet van de deelnemers helpt om deze ontwikkelingen te versnellen.


Project Schoon Water

Schoon Water voor Brabant is een bijzonder project van de provincie Brabant. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is sterk verminderd in 11 gebieden waar grondwater wordt gewonnen. Daarom is besloten voor eenzelfde aanpak te kiezen voor de landbouw in de rest van Brabant.
Het projectdoel is om het milieu in grondwaterbeschermingsgebieden minder te belasten door minder en slimmer gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Daarmee verkleint de kans dat schadelijke stoffen door uitspoeling in het grondwater terechtkomen.
Alle gebruikers doen mee, zowel de landbouwsector als de gemeenten en het bedrijfsleven. De bewoners worden geïnformeerd over verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen. Bewoners krijgen bijvoorbeeld tips over onkruidbestrijding zonder chemische middelen. 

Praktijkgericht

Door de projectgroep van ervaren en gedreven boomkwekers is een selectie gemaakt van wat er daadwerkelijk getoond gaat worden. Dit gebeurde onder leiding van Arie Schipper van Delphy.
Arie: "Treeport Zundert loopt voorop in ontwikkelingen in mechanisatie van de boomkwekerij. Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor verdere optimalisering van de mechanische onkruidbestrijding om het gebruik van herbiciden te minimaliseren. Er zijn daar flinke stappen in gezet. Het schoffelen met perslucht is bijvoorbeeld praktijkrijp geworden en wordt door diverse boomkwekers en loonwerkers toegepast. Daarnaast worden er steeds meer verfijnde systemen gebruikt om schoffels te sturen, onder andere met camera's en GPS-systemen."


Schoffelmachine voor in de laanboomteelt, de Weed Profi van OdV Techniek
Dit jaar organiseert Treeport Zundert deze Techniekdag, met een wat bredere opzet. Allerhande innovatieve en duurzame technieken voor de boomkwekerij worden tentoongesteld en gedemonstreerd.

Er is aandacht voor precisietechnieken waarbij bijvoorbeeld de groei van een boom gedurende het seizoen kan worden gemonitord (AgroWizard in de praktijk). Daarnaast is er aandacht voor autonoom (zonder bestuurder) werkende trekkers (Nouws Mechanisatie BV en De Bruijn Mechanisatie BV) en werktuigendragers (Abemec) voor bijvoorbeeld de onkruidbestrijding. Ook wordt een machine getoond die camera-gestuurd onkruid kan spuiten, waarmee veel middel kan worden bespaard (Abemec). Er zijn diverse machines te zien voor het zaaien van boomkwekerijgewassen en de mechanische onkruidbeheersing, zoals schoffelen en wiedeggen (Schrauwen Machinebouw Zundert en Loon- en grondwerkbedrijf W. Huijbregts). Arie: "Hierbij zie je dat de machines steeds specifieker worden aangepast aan de omstandigheden in de boomkwekerij voor wat betreft de teeltsystemen en gewashoogte en -vorm. In de toekomst blijft aandacht voor goede spuittechniek belangrijk. Ook bij groene middelen, biostimulanten en bladmeststoffen is een goede bedekking van het gewas van belang. Door nieuwe spuittechnieken te gebruiken kan driftarm worden gespoten én kan het resultaat van de bespuitingen verbeteren, waardoor er middelen kunnen worden bespaard."


Op de Techniekdag worden machines getoond die drift sterk beperken, middelen besparen en beter spuiten. Voorbeelden daarvan zijn de verlaagde spuitboom (De Bruijn Mechanisatie BV) en de LVS-techniek met camerabesturing (Nouws Mechanisatie BV). Ook deelnemer aan GGP 2023 OdV Techniek zal haar maatwerk voor de agrarische professional tonen.
De Techniekdag start om 13.00 uur, ontvangst is vanaf 12.30. Er zijn gedurende de middag geleide demonstaties te zien, waarbij in kleine groepen wordt rondgegaan langs de verschillende objecten. Hierdoor is er voor iedereen tijd en ruimte om alles te bekijken en te bespreken.


We vroegen Wilfried Schrauwen van Schrauwen Machinebouw en Otto de Vree van OdV Techniek waarom ze meedoen aan de Techniekdag en wat het de bezoekers te bieden heeft. Wilfried Schrauwen: "De reden voor ons om mee te doen is om betrokken te zijn bij de laatste nieuwe technieken die er geleverd kunnen worden in onze sector. Bovendien kunnen wij ook onze nieuwste ontwikkelingen laten zien en promoten bij de kwekers." Ook Otto De Vree deelt nieuwe mogelijkheden: "We willen graag laten zien welke mogelijkheden we hebben op het gebied van schoffeltechniek voor de laanboomkwekerij. Daarnaast horen we als engineer en machinebouwer graag uit de praktijk waar voor kwekers de uitdagingen liggen op het gebied van mechanisatie en robotisering."

Entree vakbeurs GGP 2022

Groeiende belangstelling techniek

Eerder al gaven we aan dat techniek een publiekstrekker is en blijft. Daarom is GGP mede op aanvraag van vooraanstaande partijen in overleg om samen met hen eens in de zoveel jaar een extra mechanisatiedag te organiseren, waarop de echte noviteiten getoond kunnen worden. GGP is een platform voor ontmoeten en hoewel de afdeling techniek groeit, blijft het een relatiebeurs en is het niet de plaats voor demonstraties en techniek-arena's.


Namens Vakbeurs GrootGroenPlus: Frans van Wanrooij, secretaris

“We moeten ons realiseren dat we pas aan het begin van mechanisatie en automatisering staan. Elke dag brengt meer innovaties. Het is niet iets voor morgen, maar van vandaag. Ook daarom sluit GGP graag aan bij demonstratie- en techniekdagen.”

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER