Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Jacco van Delden: 'HortiHouse is een echte gamechanger'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Staalduinen, woensdag 27 december 2023
187 sec


Slimme innovaties zetten breedkapfoliekas opnieuw op de kaart

Begin 2024 introduceert Rovero de HortiHouse-breedkapfoliekas. Na meerdere innovaties is het nu een zeer kostenefficiënte kas. Hierdoor is de van oudsher lastig te bouwen en prijzige breedkapper aantrekkelijk geworden voor een bredere doelgroep. Volgens directeur Jacco van Delden blinkt de kas uit in lichtdoorlatendheid en efficiënt ruimtegebruik. Bovendien vergen de bouw en het onderhoud minder arbeid en tijd dan bij traditionele breedkappers.

Het gepatenteerde mobiele werkplatform maakt het werken op hoogte stukken veiliger en efficiënter, wat tijd en kosten bespaart.
Het gepatenteerde mobiele werkplatform maakt het werken op hoogte stukken veiliger en efficiënter, wat tijd en kosten bespaart.

De geestelijk vader van de HortiHouse-breedkapfoliekas is Jac Gabriëls, die vergroeid is met kassenbouw. 'Ik bouw al meer dan 20 jaar breedkappers voor verschillende fabrikanten, maar allemaal hebben ze hetzelfde probleem', zegt de voor Rovero werkende supervisor. 'Door de grote overspanning en nokhoogte is het niet veilig om ze te bouwen. De strenge veiligheidsmaatregelen die tegenwoordig van kracht zijn, vertragen het bouwproces en drijven de kosten op. Bovendien lekken breedkapfoliekassen gemakkelijk en is het vervangen van de folie nauwelijks rond te rekenen. Ik heb lang nagedacht over oplossingen om dat te ondervangen. Dat we nu overal ter wereld veilig en tegen lagere kosten breedkappers kunnen bouwen, ook als waterdichte foliekas, maakt me apetrots.'

Kassenbouwer Jac Gabriëls is de geestelijk vader van de HortiHouse-breedkapper van Rovero.
De HortiHouse-breedkapfoliekas wordt exclusief geproduceerd en verkocht door Rovero, dat het concept van Gabriëls in nauwe samenwerking met Bransen Group in Naaldwijk en andere partners heeft uitgewerkt. 'Dat heeft een paar aanvullende innovaties opgeleverd, waardoor het beste van twee werelden nu is samengevoegd,' aldus directeur Van Delden.

Gepatenteerde innovaties

Rovero introduceert de HortiHouse-breedkapper op de IPM in Essen. Van Delden spreekt nu al van een gamechanger in het breedkapsegment. Dat is een stevige claim, die hij met plezier onderbouwt.
'Onze gepatenteerde innovaties maken veilig werken eenvoudiger en besparen veel kosten', zo licht hij toe. 'De total cost of ownership is voor breedkapbegrippen uitzonderlijk laag. Dat maakt deze kas voor meer kwekers interessant.'
De kas heeft een kapbreedte van 9,6 meter, wat resulteert in een grote vrije vloeroppervlakte. Die biedt veel ruimte voor aaneengesloten teelten en interne mechanisatie. Vanwege de hoge nok is het kasvolume bij gelijke goothoogte een stuk groter dan bij venlo- en boogkassen, wat een stabieler groeiklimaat oplevert. In de basisconstructie van de kas zijn al voorzieningen getroffen voor scherminstallaties en insectengaas.


'De total cost of ownership is voor breedkapbegrippen uitzonderlijk laag', aldus Jacco van Delden.

Rovero-HortiHouse versus andere breedkappers:

Sneller, voordeliger en veiliger werken vanaf mobiel werkplatform op hoogte
Eenvoudiger, sneller en voordeliger folie vervangen (op termijn)
Foliebevestiging aan binnenzijde kas en luchtramen voorkomt lekkage bij regenval
Standaard tweezijdige, doorlopende nokluchting
Zeer sterke, hoogwaardige anticondens-/antidripfolie met keuze uit hoogtransparante (>91% PAR) of diffuse eigenschappen

Op vliegend tapijt door de nok

Gabriëls en het ontwikkelingsteam zijn erin geslaagd om meerdere beperkingen van de traditionele breedkapper weg te nemen. De buisrailwagens die in veel venlokassen over verwarmingsbuizen door de werkpaden rijden, vormden een belangrijke inspiratiebron.
'Het is vertaald in een werkplatform dat op goothoogte over twee stevige constructiebalken onder de nok kan rijden', vertelt Van Delden. 'Vanaf dat platform kun je veiliger en efficiënter werken dan tot nu toe mogelijk was.'


De ruime oppervlakte en werkbreedte verzekeren bouwers, installateurs en medewerkers van een stabiele, veilige werkplek en comfortabele arbeidsomstandigheden. Om ruimte te bieden aan het mobiele platform en de bemanning, hebben de tandheugels van de dubbelzijdige doorlopende nokluchting een andere vorm gekregen.

Efficiënter en veiliger bouwen

Het mobiele werkplatform bewijst zijn waarde al tijdens de bouw en bij de installatie van de tweezijdige nokluchting, gevolgd door het trekken en bevestigen van het foliedek en (eventueel) insectengaas. Vrijwel alle werkzaamheden die in de nokruimte plaatsvinden, kunnen veilig, comfortabel en efficiënt vanaf het platform worden verricht. Dat geldt ook voor onderhouds- en installatiewerkzaamheden op latere momenten, zoals het periodiek smeren van de tandheugels van de luchtramen, het schoonmaken van insectengaas en het incidenteel vervangen van het foliedek.


Superslim folie trekken en vervangen

'Er is nog iets wat onze HortiHouse uniek maakt', vervolgt Van Delden enthousiast. 'Normaliter zijn er drie werkgangen nodig om het foliedek aan te brengen: één voor de strook over de nokluchting en twee voor de resterende dekoppervlakken aan weerszijden. Daar is veel tijd en geld mee gemoeid. Nu kan dat aanzienlijk sneller en tegen lagere kosten.'


'Het foliedek wordt in één werkgang over de kap getrokken'

Dankzij Rovero's unieke, gepatenteerde methode voor bevestiging aan de nok- en gootprofielen kan de dekfolie voor de HortiHouse in één werkgang over de volle lengte van de kap worden getrokken. Dit dient te gebeuren bij half geopende luchtramen. Zodra de opgevouwen folie op zijn plaats ligt, wordt het uitgevouwen en vastgemaakt aan de goot. De hierna volgende werkzaamheden worden vanaf het werkstation aan de binnenkant uitgevoerd. De folie voor de raamopening wordt doorgesneden. De beide kanten worden vervolgens naar binnen getrokken en bevestigd aan de onderzijde van de raamprofielen en aan het profiel voor het resterende dekoppervlak. Aan hetzelfde profiel kan ook het insectengaas worden vastgemaakt.

Kleinere kans op lekkage

Bij traditionele breedkappers wordt de folie altijd vanaf en aan de buitenzijde van de constructie bevestigd. Als het flink regent, leidt dat soms tot lekkage via niet te vermijden kieren. Bevestiging aan de binnenzijde van de constructiedelen verkleint de kans op lekkage aanzienlijk. 'En omdat je van binnenuit werkt, is slecht weer geen spelbreker meer', voegt Van Delden daaraan toe.
Tijdens de levensduur van de kas zal de folie hoogstwaarschijnlijk één of twee keer worden vervangen. Ook dat kan dankzij het doordachte ontwerp en het veilige, mobiele werkplatform sneller en voordeliger plaatsvinden.


Kas klopt op alle fronten

De Rovero HortiHouse verlegt niet alleen grenzen in veilig en efficiënt bouwen. 'Een kas moet op alle fronten rendement opleveren voor de gebruiker', zegt Van Delden. 'Dat zie je terug in de lange levensduur van onze constructies, in de zeer hoogwaardige folies en in de standaard voorzieningen voor scherminstallaties en insectengaas. En we blijven investeren in innovatie, zowel zelf als met partners waarmee we langdurig samenwerken.'


Rovero is aanwezig op IPM in Essen (23-26 januari 2024), Hal 3, stand 3B15.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Cursus 'Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij'
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024
Innovatiedag Haaren
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024
Open Plantendagen 2024
donderdag 19 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Eerste keer 'Kijken bij de Kweker'
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER